Uddannelses- og Forskningsudvalget 2022-23 (2. samling)
UFU Alm.del Bilag 7
Offentligt
2. januar 2023
Til Folketingets Uddannelses- og Forskningsudvalg
Bekymring for afkortning af kandidatuddannelserne på fødevareområdet
Fødevare-, ingrediens- og biosolutionssektoren, som er repræsenteret i Aftagerpanelet for Fødevarer, Human
Ernæring og Idræt ved Københavns Universitet, ser med bekymring på regeringens forslag om, at op til 50 pct. af de
studerende fremover skal tage deres kandidatuddannelse som en etårig kandidatuddannelse.
Vi rekrutterer fra uddannelser, som er helt centrale for at kunne levere sunde, sikre og klimaeffektive fødevarer og
teknologier til den grønne omstilling af fødevaresystemet, der kan gøre en forskel i Danmark og globalt. Samtidig er
uddannelserne afgørende i et sundhedsperspektiv, som ikke er blevet mindre aktuelt jf. data fra den seneste
’nationale sundhedsprofil’ fra marts 2022. De centrale uddannelser må ikke blive overset i debatten om etårige
versus toårige kandidatuddannelser.
Vi vil derfor gøre udvalget opmærksom på en række faktorer, som er afgørende at tage i betragtning:
Nødvendig viden til at realisere grønne ambitioner og vækstpotentialer skal være på plads
Vi har brug for at sikre videnkapacitet hos virksomheder og myndigheder for at kunne levere konkrete løsninger og
nå målsætningerne for den grønne tilpasning og omstilling af fødevaresystemet. Samtidig har vi brug for
videnkapacitet til at fastholde og udvikle vores globale styrkeposition inden for produktion af fødevarer, teknologi og
know-how og derigennem skabe jobs i Danmark. Omsætning af hensigterne fra den brede politiske ”Aftale om grøn
omstilling af dansk landbrug” fra oktober 2021 til konkrete løsninger kræver også, at den nødvendige viden og
kompetencer er til rådighed hos virksomheder og offentlige myndigheder.
Allerede stærkt erhvervsfokus på KU SCIENCE kandidatuddannelser
Kandidatuddannelserne ved SCIENCE har allerede en stærk erhvervsmæssig fokusering og et højt antal
undervisningstimer for, at de studerende kan tilegne sig de nødvendige og efterspurgte kompetencer. Vi frygter, at
en reduktion af kandidatuddannelsernes længde vil reducere de arbejdsmarkedsrelevante kvaliteter og det generelt
høje kompetencematch. Uddannelserne er præcist designet til og rettet mod beskæftigelse i erhvervene og
offentlige myndigheder og er ikke forskeruddannelser. En forskningsfokusering forudsætter yderligere en ph.d.-
uddannelse som overbygning, hvilket forskningstunge virksomheder typisk også forventer, når der rekrutteres til
virksomhedsforskerjobs.
Vi har samtidig bemærket, at det er blevet foreslået at sikre kvalitet og bedre trivsel for de studerende på en et-årig
kandidatuddannelse gennem flere timer og vejledning. Dette vil næppe være relevant for denne gruppe af
kandidatuddannelser ved KU SCIENCE, da de studerende her allerede har et højt antal undervisningstimer på den
to-årige kandidatuddannelse.
Toårig kandidat leverer efterspurgte kompetencer
Det er afgørende, at de studerende under kandidatdelen kan opnå dels en vis specialisering dels en klar
erhvervsfokusering og modenhed. Gennem den 2-årige kandidatuddannelse fastholdes muligheden for
praktikophold og forløb i samarbejde med virksomheder samt udlandsophold og internationalisering til gavn for
fremtidig dansk eksport af grønne fødevare- og ingrediensløsninger. Behovet for kortere uddannelser dækkes
allerede af eksisterende uddannelser som for eksempel diplomingeniøruddannelsen (3,5 år) på fødevareområdet og
professionsbachelorerne på sundhedsområdet. Vi mener derfor ikke, at en 3+1 ordning bidrager med noget
afgørende nyt.
Vi tror, at der reelt er bred forståelse for, at den grønne omstilling kræver mange former for nye løsninger, hvor
netop de uddannelser vi rådgiver KU Science om, er forudsætningen for virksomheders og myndigheders
muligheder for at levere på den dagsorden. Vi opfordrer derfor til, at dette vil indgå i de fremtidige politiske
overvejelser.