Sundhedsudvalget 2022-23 (2. samling)
SUU Alm.del Bilag 172
Offentligt
2690202_0001.png
ERNÆRING TIL
K R Æ F T PAT I E N T E R
ÉN UD AF TRE FÅR K RÆF T,
inden de fylder 75 år
1
, og underernæring er en udbredt ledsager
2–4
.
Mere end
1 UD AF 3 KRÆFT PATIENTER
er underernærede
5
.
Konsekvenserne af underernæring er blandt andet et svækket immunsystem
og gentagne infektioner,
dårligere fysisk mobilitet, nedsat livskvalitet og øget dødelighed
4,6
. Svækkelserne kan resultere i, at
sygdomsforløbet bliver forlænget, eller at behandlingen bliver udskudt eller helt opgivet
3,7
.
Kost og Cancer udførte i
2016
en landsdækkende undersøgelse blandt
og
-
54%
46%
64%
af d e kli ni s ke
d e mangl er ’et
i n g p å tvæ rs af
s e kto rer ’.
-
32%
-
sker mener, at de
m a ng ler ’et system
t væ rs af sekto rer’.
25%
af de kli ni ske
er ’sparri ng m ed
tvæ rfagli ge
team s/ko ll eg aer’.
-
26%
-
’sparri ng m ed
t værfaglige
team s/kollegaer’.
58%
af de k liniske
de m angler, ’at
BE H OV FOR FLER E T ILTAG:
R e t ti l sa mta le me d k lin is k diæ tist tid lig t i s ygdo msf orløb et
Spa rri ng me d tværfag lige teams og kollegae r
Bed
re samarb ejde på tværs af sektorer
Mere tid og ressourcer til fokus på patientens ernæringstilstand
1.
2.
3.
4.
Kræftens Bekæmpelse. Nøgletal om kræft.In: ; 2019. https://www.cancer.dk/nyheder/presserum/statistik-om-kraeft/
Martin L, Senesse P, Gioulbasanis I, et al. Diagnos tic Criteria for the Classification of Cancer-Associated Weight Loss. JCO. 2015;33(1):90-99. doi:10.1200/JCO.2014.56.1894
Aapro M, Arends J, Bozzetti F, et al. Early recognition of malnutrition and cachexia in the cancer patient: a position paper of a European Schoolof Oncology Task Force. Annals of Oncology. 2014;25(8):1492-1499.
doi:10.1093/annonc/mdu085
Nitenberg G, Raynard B. Nutritional support of the cancer patient: issues and dilemm as. Critical Reviews in Oncology/ Hematology. 2000;34(3):137-168. doi:10.1016/S1040-8428(00)00048-2
MNI:
Better
care through better nutrition: Value and effects of medical nutrition,
A
summary of the evidence base,
Fourth
Version 2018
Sundhedsstyrelsen.
Vejledning til læger, sygeplejersker, social og sundhedsassistenter, sygehjælpere og kliniske diætister. https://www.sst.dk/~/media/E47596E7CCB4491FB80FAB352750793C.ashx. Published
2008.
5.
6.