Sundhedsudvalget 2022-23 (2. samling)
SUU Alm.del Bilag 172
Offentligt
Kære medlem af Folketingets Sundhedsudvalg
Vi skriver til dig på vegne af Kost & Cancer og Kost & KOL* for at gøre opmærksom på, hvor stor forskel det
kan gøre for patienter med kræft eller KOL (Kronisk Obstruktiv Lungesygdom), hvis de får den rette
ernæring tidligt i forløbet.
Under et kræftsygdomsforløb taber halvdelen af patienterne sig i vægt. Kroppen har under et
sygdomsforløb et øget behov for næringsstoffer - især protein. Hvis der opstår vægttab og evt.
underernæring kan det betyde, at behandlingsforløbet kan blive forlænget, operationer udskydes eller
kemoterapi/strålebehandling må afbrydes. Underernæring kan med andre ord øge dødeligheden.
1
KOL-patienter står med mange af de samme problemstillinger. Lungesygdommen gør, at mange mister
appetitten eller har svært ved at spise tilstrækkeligt, fordi de ikke kan trække vejret under måltiderne.
Dermed taber de sig og mister muskelmasse. Underernæring og uplanlagt vægttab hos KOL-patienter kan
øge risikoen for sygelighed og død.
2
Desværre fokuseres der ikke tilstrækkeligt på ernæringsvejledning og -behandling i forbindelse med kræft-
og KOL-patienters sygdomsforløb. Det er afgørende, at der sættes tidligt ind, så patienterne ikke taber sig
og bliver underernærede, og at patienten og de pårørende får den rette information om betydningen af
ernæring. En ny norsk rapport viser, at omkostningerne til sygdomsrelateret underernæring i Norge
estimeres til 31.7 mia. NOK årligt.
3
Der er flere tiltag, der kan hjælpe patienter til at leve et længere og bedre liv
–
også under sygdom, f.eks.:
•
•
Ret til tidlig samtale med diætist under sygdomsforløbet, og
Opdateret viden til sundhedspersonale om ernæring til patienter.
Det har vi beskrevet i de to vedlagte infografikker med fakta om, hvor stor betydning optimal ernæring har
for et kompliceret sygdomsforløb. Vi håber, du vil bruge lidt tid på at se infografikkerne igennem, og at du
vil sætte fokus på ernærings betydning i dit politiske arbejde.
Vi står naturligvis til rådighed, hvis du har spørgsmål eller kommentarer, og vi tager meget gerne et møde
om, hvordan vi kan forbedre ernæringsbehandlingen i Danmark.
*Kost & Cancer er et samarbejde mellem Fagligt Selskab for Kræftsygeplejersker, Kost og
Ernæringsforbundet, Fagligt Selskab af Kliniske Diætister samt Fresenius Kabi.
*Kost & KOL er et samarbejde mellem Lungeforeningen, Fagligt Selskab for Konsultations- og
Infirmerisygeplejersker, Kost og Ernæringsforbundet samt Fresenius Kabi.
Vi arbejder for at udbrede viden om, hvor afgørende kræft- og KOL-patienters ernæringstilstand er for
deres behandlingsforløb.
1
Aapro M, Arends J, Bozzetti F, et al. Early recognition of malnutrition and cachexia in the cancer patient: a position
paper of a European Schoo of Oncology Task Force. Annals of Oncology. 2014;25(8):1492-1499 l .
doi:10.1093/annonc/mdu085
2
Dansk Selskab for Almen Medicin. Vejledning i KOL med henblik på rehabilitering.
https://vejledninger.dsam.dk/kol/?mode=visKapitel&cid=1002&gotoChapter=1007
3
Erland Skogli et. al, Samfunnskostnadar knyttet til underernæring, Menon-publikasjon 123/2022