Miljø- og Fødevareudvalget 2022-23 (2. samling)
MOF Alm.del Bilag 83
Offentligt
Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg
Christiansborg
1240 København K
J.nr. 2023-879
Den 26. januar 2023
Til Miljø- og Fødevareudvalgets orientering sendes hermed orientering om fund af PFAS i økologiske
æg.
DTU Fødevareinstituttet har den 23. januar 2023 offentliggjort resultatet af de seneste analyser af
fluorstoffer (PFAS) i æg på det danske marked. Det drejer sig om prøver af æg udtaget i 2021 og 2022,
hvor der er analyseret æg fra 33 besætninger, heraf 19 økologiske. Indholdet af fluorstoffer (summen af
ni forskellige fluorstoffer) varierer i de økologiske æg mellem 0,4 og 1,2 mikrogram/kg, mens indholdet
i de konventionelle æg ikke var målbart. Det gennemsnitlige indhold af PFOS, som er et ud af de ni
undersøgte fluorstoffer, i økologiske æg fra de otte største producenter (3.000-42.000 høns) er 0,72
mikrogram/kg, hvilket er under EU's grænseværdi for PFOS i æg på 1 mikrogram PFOS/kg, som trådte
i kraft den 1. januar 2023. Før den 1. januar 2023 var der ikke fastsat nogen specifik grænseværdi for
PFOS i æg.
Parallelt hermed har Fødevarestyrelsen i årene 2017-22 analyseret 29 prøver af økologiske æg fra danske
besætninger som et led i styrelsens overvågningsprogram. I 21 af prøverne var der ingen fund af
fluorstoffer, i syv af prøverne var indholdet af PFOS mellem 0,3 og 0,7 mikrogram/kg, og i en enkelt
prøve blev der fundet 1,9 mikrogram PFOS/kg. Det sidste resultat førte til et tilbagekald af de berørte
æg af markedet. Fødevarestyrelsen har dermed i sine prøver fundet indhold af fluorstoffer i mindre end
1/3 af de økologiske æg. På nær et enkelt tilfælde, var alle fund under grænseværdien, der har været
gældende fra den 1. januar 2023.
Fødevarestyrelsen har i samarbejde med DTU Fødevareinstituttet lokaliseret fiskemel anvendt til foder
som kilden til PFOS i æggene. Danske Æg har besluttet at udfase brugen af fiskemel i foderet til
økologiske høner i Danmark. Halveringstiden for fluorstoffer i æg fra høns, der har fået foder med et
indhold af disse stoffer i, er mellem fire og syv dage. Det vil sige, at indholdet af fluorstoffer i æg fra en
høne vil være halveret senest en uge efter, at den ikke længere får foder indeholdende fiskemel.
Fødevarestyrelsen forventer derfor, at udfordringen med et evt. indhold af fluorstoffer i økologiske æg
fra høns vil være løst inden for få uger, såfremt PFAS-holdigt fiskemel udfases.
Fødevarestyrelsen vil på baggrund af de seneste PFAS-fund påbegynde arbejdet med en udvidet
overvågning af fluorstoffer i fødevarer på det danske marked. Fødevarestyrelsen analyserer allerede i
dag løbende forskellige fødevarer for indhold af fluorstoffer. Denne overvågning vil blive udvidet med
særlig fokus på de fødevarer, som der spises meget af. Det er eksempelvis æg, kød, fisk, frugt og grønt.
Ligeledes vil Fødevarestyrelsen øge overvågningen af fluorstoffer i foder.
Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri • Slotsholmsgade 12 • 1216 København K