Miljø- og Fødevareudvalget 2022-23 (2. samling)
MOF Alm.del Bilag 82
Offentligt
2651913_0001.png
Plantebaserede
fødevarer
En ny fødevaresektor med nye
værdikæder
Lektor Christian Bugge Henriksen
Lektor Dorte Bodin Dresbøll
Professor og institutleder Svend Christensen
Teamleder Charlotte Fischer
KU SCIENCE
25. januar 2023
MOF, Alm.del - 2022-23 (2. samling) - Bilag 82: Præsentationer fra mødet 25/1-23 med KU SCIENCE om grønne fødevarer og fødevareøkonomi
2651913_0002.png
26/01/2023
2
Dagens menu
1. Plantebaserede fødevarer
1.
En ny fødevaresektor med mange nye værdikæder
2.
3.
Et gigantisk potentiale
AgriFoodTure Roadmap
2. Plantebaserede råvarer
3. Bælgfrugter i Danmark
4. Afrunding
MOF, Alm.del - 2022-23 (2. samling) - Bilag 82: Præsentationer fra mødet 25/1-23 med KU SCIENCE om grønne fødevarer og fødevareøkonomi
2651913_0003.png
26/01/2023
3
Plantebaserede fødevarer på Københavns Universitet
Vi
forsker og uddanner langs hele
værdikæden
– fra molekylerne i marken til
sundhedseffekter og forbrugeradfærd.
Vi har ca.
2000 studerende
indenfor de
grønne områder
Stiller de kritiske spørgsmål
Forskerne drages mod de ubesvarede
spørgsmål og svære problemstillinger. De
sikrer, at de svære, kritiske spørgsmål bliver
stillet – så svarene bliver solide.
Strategisk fokus
plantebaserede
fødevarer på SCIENCE
og hele KU i “Green
Solutions Centre”.
Strategiske samarbejder
med FOSS, Chr.
Hansen, Carlsberg, Arla og mange flere.
Flere hundrede forskere og
forskningsprojekter, der arbejder med
plantebaserede fødevarer.
Tænker på tværs af kæden
Forskerne tænker og samarbejder på tværs af
aktørerne i værdikæden og bidrager dermed til
at sikre helhedsorienterede løsninger.
Sår frøene til fremtiden
Forskerne får de idéer, som bliver til
udviklingsprojekter i morgen – og de uddanner
de kandidater, som skal udføre den grønne
omstiling i praksis.
MOF, Alm.del - 2022-23 (2. samling) - Bilag 82: Præsentationer fra mødet 25/1-23 med KU SCIENCE om grønne fødevarer og fødevareøkonomi
2651913_0004.png
Inside into the benefits of a more plant-based
food production
MOF, Alm.del - 2022-23 (2. samling) - Bilag 82: Præsentationer fra mødet 25/1-23 med KU SCIENCE om grønne fødevarer og fødevareøkonomi
2651913_0005.png
26/01/2023
5
En ny værdikæde
/ Animalske og Plantebaserede fødevarer
Andelstanken:
Landmænd får andel af
værdiskabelsen.
Køer, grise og
kyllinger
Kød, mejeri og
æg
Stor, veletableret
industri
Høj og stabil
efterspørgsel
Velkendte
produkter
Tilpasset vores
vaner
Udfordringer er
underbelyst
Primær
produktion
Råmaterialer
Forarbejdning
Detail
Forbrugere
Næringsværdi
Sundheds-
effekter
Stor variation af
afgrøder
Diverse
Kornsorter, frø,
nødder, rødder,
bælgfrugter,
græs, blade og
alger.
Ny industri og
start-ups
Nye, usikre
trends
Svært at matche
forventninger
Store styrker og
udfordringer
Gevinster er
underbelyst
Nye værdikæder:
Landmænd er ikke
længere medejere.
?
MOF, Alm.del - 2022-23 (2. samling) - Bilag 82: Præsentationer fra mødet 25/1-23 med KU SCIENCE om grønne fødevarer og fødevareøkonomi
2651913_0006.png
26/01/2023
6
Et utroligt potentiale
/ En mere plantebaseret fremtid
Sundhed
Hvis danskerne efterlever de
nye og mere planterige kostråd,
kan vi kan undgå ca.
1.000 dødsfald om året, vinde
27.000 raske leveår og reducere
offentlige sundhedsudgifter for
ca. 10 mia. kr. årligt, (Dejgård
2021).
Klima
Animalske fødevarer står for ca.
15% af verdens samlede
drivhusgasudledninger – og
Boston Consulting Group peger
på plantebaserede proteiner som
dén mest kost-effektive måde at
reducere udledningerne på
(BCG
2022).
Miljø
Plantebaseret produktion
kan potentielt reducere
Danmarks brug af pesticider
med 50%, øge afgrødernes
produktivitet med 10% og
derved producere samme
mængder fødevarer på mindre
plads (AgriFoodTure).
Erhverv
Det globale marked for
plantebaserede fødevarer
forventes at stige til +1.100 mia.
kroner i 2030 (Bloomberg
2021).
Med 1-3% markedsandel
kan vi skabe 20.000-60.000
nye jobs i den danske
fødevaresektor (CBH
2021).
MOF, Alm.del - 2022-23 (2. samling) - Bilag 82: Præsentationer fra mødet 25/1-23 med KU SCIENCE om grønne fødevarer og fødevareøkonomi
2651913_0007.png
26/01/2023
7
Innomission 3 med dedikerede midler under
Innovationsfonden.
Bestyrelse samler hele kæden:
Arla (formand), AU, A/S Einar Willumsen,
Carlsberg, CBS, Chr. Hansen, Danish Crown, Danmarks Naturfrednings-
forening, DLF Seeds, DTU, KU (næstformand), SDU, SEGES, Teknologisk
Institut og AAU.
Roadmap viser vejen:
Mere end 200 forskere har bidraget til missionens
Roadmap, der sætter retning for projekterne, andre puljer og bl.a. den
kommende Nationale Proteinstrategi.
Konkrete målsætninger:
Roadmappet sætter konkrete, ambitiøse mål og
angiver, hvad der skal til for at nå dem – herunder også i sporet om
plantebaserede fødevarer.
MOF, Alm.del - 2022-23 (2. samling) - Bilag 82: Præsentationer fra mødet 25/1-23 med KU SCIENCE om grønne fødevarer og fødevareøkonomi
2651913_0008.png
26/01/2023
8
Plantebaserede
råvarer
MOF, Alm.del - 2022-23 (2. samling) - Bilag 82: Præsentationer fra mødet 25/1-23 med KU SCIENCE om grønne fødevarer og fødevareøkonomi
2651913_0009.png
26/01/2023
9
Hvorfor fokusere på råvarer?
Høj kvalitet i råvarer er en forudsætning for høj kvalitet i de
forarbejdede plantebaserede fødevarer
Muliggør skånsom forarbejdning og “clean label”
plantebaserede fødevarer uden brug af “masking”
Bedre smag og sundhedsmæssig kvalitet vil gøre
plantebaserede fødevarer mere attraktive
Giver en afgørende konkurrencemæssig fordel på det globale
marked for plantebaserede fødevarer
Øger indtjeningsmulighederne for de danske landmænd
(højere råvarepris og kontraktdyrkning)
MOF, Alm.del - 2022-23 (2. samling) - Bilag 82: Præsentationer fra mødet 25/1-23 med KU SCIENCE om grønne fødevarer og fødevareøkonomi
2651913_0010.png
26/01/2023
10
Hvad er udfordringen?
Nuværende afgrøder til plantebaserede fødevarer er forædlet
til anvendelse som foder
Der er behov for helt andre kvalitetsegeneskaber i afgrøder
til plantebaserede fødevarer og en helt anden forarbejdning
Dette kræver forskning- og udvikling der:
Afklarer de vigtigste kvalitetsparametre
Identificerer de kontrollerende gener
Forædler videre på de bedst egnede sorter
Optimerer dyrkningen i marken
Udvikler mere skånsom og bæredygtig forarbejdning
Sikrer fødevarernes smag, tekstur og sundhed
Lukker hullerne i værdikæden og sikrer stabil afsætning
og efterspørgsel
MOF, Alm.del - 2022-23 (2. samling) - Bilag 82: Præsentationer fra mødet 25/1-23 med KU SCIENCE om grønne fødevarer og fødevareøkonomi
2651913_0011.png
26/01/2023
11
AQRIFood projektet (Fase I):
1) Udvælge og dyrke relevante sorter af havre, ært og hestebønne som er
potentielt egnede til storskalaproduktion af plantebaserede fødevarer
2) Undersøge hvordan kombinationen af udvalgte sorter og
forarbejdningsteknologier påvirker kvaliteten af råvarer og ingredienser
3) Bestemme hvilke kvalitetsparametre der er vigtigst at forbedre for at øge
den ernæringsmæssige, smagsmæssige og funktionelle kvalitet af råvarer
og ingredienser
4) Forberede mutationsbiblioteker med havre, ært og hestebønne til hurtig
identifikation af specifikke genetiske varianter
5) Udføre livscycklusanalyse pilotstudie og indledende undersøgelse af
klimaeffekt
MOF, Alm.del - 2022-23 (2. samling) - Bilag 82: Præsentationer fra mødet 25/1-23 med KU SCIENCE om grønne fødevarer og fødevareøkonomi
2651913_0012.png
26/01/2023
12
Partnere i AQRIFood projektet
- Københavns Universitet
- Carlsberg A/S
- Teknologisk Institut
- SiccaDania
- Arla Foods
- DRYK
- Crispy Food
- Organic Plant Protein
- DLG
- Aalborg Universitet
- Aarhus Universitet
- SEGES
- Innovationscenter
for Økologisk Landbrug
- DAKOFO
- Chr Hansen
- Novozymes
- Danish Crown
- Sejet Planteforædling
- Aarhus Protein A/S
MOF, Alm.del - 2022-23 (2. samling) - Bilag 82: Præsentationer fra mødet 25/1-23 med KU SCIENCE om grønne fødevarer og fødevareøkonomi
2651913_0013.png
AQRIFood Fase I
2022
2023
2024
Ernæring
Scoring
Funktionalitet
Sensorik
Mutant
bibliotek
Livscyklusanalyse
Plant Mate
Linda K. Nielsen
Anbefaling
BioRender.com
MOF, Alm.del - 2022-23 (2. samling) - Bilag 82: Præsentationer fra mødet 25/1-23 med KU SCIENCE om grønne fødevarer og fødevareøkonomi
2651913_0014.png
AQRIFood – et projekt i tre faser
26/01/2023
14
www.aqrifood.dk
MOF, Alm.del - 2022-23 (2. samling) - Bilag 82: Præsentationer fra mødet 25/1-23 med KU SCIENCE om grønne fødevarer og fødevareøkonomi
2651913_0015.png
26/01/2023
15
Bælgfrugter i
Danmark
MOF, Alm.del - 2022-23 (2. samling) - Bilag 82: Præsentationer fra mødet 25/1-23 med KU SCIENCE om grønne fødevarer og fødevareøkonomi
2651913_0016.png
26/01/2023
16
Bælgfrugter – udfordringer og potentialer
Bælgsæd til modenhed
250.000
200.000
150.000
AREAL (HA)
100.000
50.000
0
Danmarks statistik
MOF, Alm.del - 2022-23 (2. samling) - Bilag 82: Præsentationer fra mødet 25/1-23 med KU SCIENCE om grønne fødevarer og fødevareøkonomi
2651913_0017.png
26/01/2023
17
Bælgfrugter – udfordringer og potentialer
Kvalitet
• Bælgfrugter har
hovedsagligt været
dyrket til foder. Vi
har brug for
forædling af sorter
til fødevarer – og
præforædling til at
identificere
kvalitetsparametre
og hvordan disse
påvirkes af både
miljø- og
dyrkningsforhold.
Klima
• Bælgfrugter
fikserer kvælstof
fra luften. Det giver
mange fordele i
sædskiftet. Men
også udfordringer
– der kan være en
risiko for store tab
fra de kvælstofrige
planterester efter
bælgfrugterne.
Stabilitet
• Mange
bælgfrugter er
sensitive over for
tørke - især
hestebønner og
ærter. Vi har brug
for robuste sorter,
der giver
dyrkningsstabilitet
for landmanden
og stabilitet i
leverancer videre i
værdikæden.
Kontinuitet
• Bælgfrugter kræver
mange frie år på
marken før de kan
dyrkes på samme
mark igen for at
undgå sygdomme.
I 80’erne så vi et
kollaps i
ærtedyrkningen. Vi
vil ikke ende der
igen.
MOF, Alm.del - 2022-23 (2. samling) - Bilag 82: Præsentationer fra mødet 25/1-23 med KU SCIENCE om grønne fødevarer og fødevareøkonomi
2651913_0018.png
26/01/2023
18
Hvor er hullerne i vores viden?
Bælgfrugter har generelt været dyrket til foder og fokus har været på
den positive effekt bælgfrugterne havde på de efterfølgende
kornafgrøder.
Til plantebaserede fødevarer er der brug for et helt nyt fokus, hvor
flere led i værdikæden skal tænkes ind og kvalitet, både i indhold,
smag og udseende, samt bæredygtighed spiller en væsentlig rolle.
Vi ved, hvad vi skal gøre for at øge kvaliteten i brødhvede eller
maltbyg, men der mangler viden om sammenhængen mellem
dyrkningsforhold, indholdsstoffer, forarbejdning og kvalitet i
bælgfrugter.
MOF, Alm.del - 2022-23 (2. samling) - Bilag 82: Præsentationer fra mødet 25/1-23 med KU SCIENCE om grønne fødevarer og fødevareøkonomi
2651913_0019.png
26/01/2023
19
Dyrkningsstabilitet og kvalitet
IMFABA
– Local and sustainable protein production with improved
faba beans (GUDP)
PEAS & LOVE
- Pea yield stability, taste and quality – potential of
old cultivars for increased organic pea production (Organic RDD7)
MOF, Alm.del - 2022-23 (2. samling) - Bilag 82: Præsentationer fra mødet 25/1-23 med KU SCIENCE om grønne fødevarer og fødevareøkonomi
2651913_0020.png
26/01/2023
20
Hvordan kommer vi i mål?
Vi skal huske at kvaliteten starter i marken
Vi skal sikre et lavt klimaaftryk i hele værdikæden
Vi har brug for flere projekter der går på tværs af
værdikæden og lukker hullerne
Vi skal samarbejde mellem forskning og udvikling
– der er brug for begge for at levere sunde,
velsmagende plantebaserede produkter af høj
kvalitet.
MOF, Alm.del - 2022-23 (2. samling) - Bilag 82: Præsentationer fra mødet 25/1-23 med KU SCIENCE om grønne fødevarer og fødevareøkonomi
2651913_0021.png
26/01/2023
21
Opsummering og
næste skridt
MOF, Alm.del - 2022-23 (2. samling) - Bilag 82: Præsentationer fra mødet 25/1-23 med KU SCIENCE om grønne fødevarer og fødevareøkonomi
2651913_0022.png
26/01/2023
22
Plantebaserede fødevarer
/ Hovedpointer
1
En ny værdikæde
Den animalske værdikæde er
opbygget gennem flere
hundrede år. Missionen er at
bygge en sammenhængende
plantebaseret værdikæde – på
rekordtid.
2
Forskernes rolle
Forskerne er afgørende for
udviklingen. De stiller de
kritiske spørgsmål, tænker på
tværs af værdikæden og
udvikler fremtidens idéer og
eksperter.
3
Potentialet
Husk de plantebaserede
fødevarers utrolige potentiale
for vores sundhed, klima, miljø
og fødevareerhverv. Det er
værd at satse på og kæmpe
benhårdt for.
MOF, Alm.del - 2022-23 (2. samling) - Bilag 82: Præsentationer fra mødet 25/1-23 med KU SCIENCE om grønne fødevarer og fødevareøkonomi
2651913_0023.png
26/01/2023
23
Plantebaserede fødevarer
/ Konkrete actions
1
Indskriv ”værdikæde”
Specificér i lovbemærkninger, at
fonden skal understøtte
opbygningen af den sammen-
hængende værdikæde – så
tilskud ikke fx klumper sig i
primær produktion uden, at det
producerede kan forarbejdes i
Danmark eller afsættes stabilt.
2
Forskerne i bestyrelsen
Der skal være mindst én
anerkendt forsker i bestyrelsen,
hvis den skal kunne give
kvalificerede vurderinger af
forskningsansøgninger.
3
Prik jeres kollega
Selv med midlerne til Plante-
fonden, går udviklingen alt for
langsomt. Der er brug for 600
mio. kr. hvert år fra off. fonde til
forskning i plantebaserede
fødevarer – ifølge AgriFoodTure
Roadmap, som
alle
parter blev
enige om i en laang proces.
MOF, Alm.del - 2022-23 (2. samling) - Bilag 82: Præsentationer fra mødet 25/1-23 med KU SCIENCE om grønne fødevarer og fødevareøkonomi
2651913_0024.png
26-01-2023
24
Kom til FoodDay 2023
Plantebaserede fødevarer 360°
Plantebaserede fødevarer kan blive en gamechanger for vores klima, miljø og
sundhed. Men ingen enkeltaktør kan omstille alene, da hele værdikæden fra
mark til mund hænger sammen.
Derfor samler vi hele værdikæden under ét tag til FoodDay 2023:
9. marts 2023 kl. 9.30-17.00 på Thorvaldsensvej 40, 1871 Frederiksberg.
Tilmelding på
www.science.ku.dk/FoodDay.
Kom og hør om vores spændende forskning og bliv klogere på de
plantebaserede fødevarers store potentiale med blandt andre:
Netværk
med +300 deltagere fra universiteter,
virksomheder, organisationer og myndigheder
Inspirerende oplæg
fra toneangivende aktører på
plantebaserede fødevarer
15 sessioner med
dugfrisk forskning
og
aktuelle
projekter
fra alle dele af værdikæden
---
Professor
University of Oxford
Katrine Krogh Andersen
Dekan, KU SCIENCE
Marie-Louise
Boisen Lendal
Direktør, Tænketanken FREJ
Claus Felby
Senior Vice President,
Novo Nordisk Fonden
?
Minister?
Smagsprøver
på fremtidens plantebaserede snacks
fra startups og spinouts
Frederik Mejlby
Vice President,
Novozymes
Line Friis Frederiksen
Moderator
Arrangementet er støttet af Uddannelses- og Forskningsstyrelsen
MOF, Alm.del - 2022-23 (2. samling) - Bilag 82: Præsentationer fra mødet 25/1-23 med KU SCIENCE om grønne fødevarer og fødevareøkonomi
2651913_0025.png
26/01/2023
25
Besøg os på SCIENCE
Frederiksberg:
Future Consumer Lab og Copenhagen
Plant Science Centre
-
Fuldt udstyrede forsknings- og undervisnings-
køkkener og laboratorier.
Taastrup (evt. fælles bus):
Pometet, Forsøgsgårdene, CO2-lagring
og robotdrevet landbrug
-
Forsøgsmarker med test af robotter og maskiner til
præcisionslandbrug.
-
Future Consumer Lab, hvor
forskere og virksomheder tester
smag og kvaliteter
-
Forsøg med CO2-lagring, plante-
forædling og nye typer af
afgrøder.
-
Tværfagligt miljø med tæt
kontakt til geologer,
fødevareøkonomer m.fl.
-
Pometet med kæmpe samling
af æblesorter og samarbejde
med førende restauranter.
MOF, Alm.del - 2022-23 (2. samling) - Bilag 82: Præsentationer fra mødet 25/1-23 med KU SCIENCE om grønne fødevarer og fødevareøkonomi
2651913_0026.png
26/01/2023
26
HVIS DU HAR SPØRGSMÅL OM
PLANTEBASEREDE
FØDEVARER
ELLER VIL VIDE MERE…
Professor Svend Christensen,
institutleder, Institut for Plante- og Miljøvidenskab:
[email protected],
+45 51489421
Lektor Christian Bugge Henriksen,
Institut for Plante- og Miljøvidenskab
[email protected]
+45 22452329
Lektor Dorte Bodin Dresbøll,
Institut for Plante- og Miljøvidenskab
[email protected]
+45 35333452
Charlotte Fischer, leder af Policy Sektion:
[email protected]
+45 40901284
Anthon A. Nødskov,
specialkonsulent, Policy Sektion
[email protected]
+45 28 99 22 88