Miljø- og Fødevareudvalget 2022-23 (2. samling)
MOF Alm.del Bilag 77
Offentligt
Notat: PFAS forurening i Danmark – risikovurdering og risikohåndtering.
Resume
PFAS sagen handler især om fortidens synder, hvor de mest bekymrende forbindelser som
PFOS, er udfaset for årtier siden men stadig findes i naturen fordi de ikke nedbrydes. PFAS er
udledt i miljøet via spildevand, lossepladser og brandslukningspladser og kan måles overalt –
hvor man måler finder man. Der er betydelig videnskabelig viden om helbredspåvirkninger af
PFAS, og disse stoffer er mindre farlige end de udråbes til i pressen, der er tale om beskedne
helbredseffekter, fx kan der i nogle studier påvises en ændring i immuniseringseffekt af
vacciner, men ikke i niveauer som har klinisk betydning for beskyttelse mod sygdom og der er
ikke tegn til at PFAS kan medføre alvorlig sygdom, slet ikke i de lave niveauer der er fundet i
mennesker i Danmark. Efter Korsørsagen i 2020 med PFAS i kødet hos kvæg der havde
græsset på en tidligere brandslukningsplads, er der nu gået 2 år og der er gennemført i1000
vis af målinger i miljøet spredt over landet, der er ikke tegn på andre sager af denne karakter.
De nye målinger af PFAS i græs og vand langs kysterne bekræfter hvad vi vidste i forvejen, der
er højere koncentrationer langs de vestvendte kyster. Nu planlægges nye målinger af PFAS i
blodet i kvæg der har græsset ved disse langstrakte kyster – igen overflødige målinger, denne
viden findes allerede. Politikerne taler nu om en handlingsplan mod PFAS. De vigtigste
punkter bør være:
1. Stop for flere målinger i miljøet.
2. Udmelding til befolkningen: PFAS er ikke en ny kemikalieforurening, dette er en
gammel problematik og PFAS i natur og mennesker er i markant fald over de sidste 2
årtier, og PFAS er ikke så farligt som det udråbes til i den almene presse.
3. De involverede myndigheder på tværs af styrelser må sætte sig sammen og tolke de
mange 1000 målinger der findes, og i relation til de nye lave grænseværdier lande på
et niveau i fødevarer der findes forsvarligt og praktisk anvendeligt. Altså et trade off i
forhold til at der findes PFAS i alle fødevarer fra det åbne land. På samme måde som vi
i mange år har levet med der fx er kvivsølv i fisk, blot i så lave niveauer at
sundhedsværdien fra fisk overstiger risikoen.
Baggrund
Det er vigtigt i sager om kemikalieforurening i det externe miljø at starte med og bevare det
overordnede perspektiv: PFAS forureningen er primært af historisk industriel karakter fra ca
1950-90, hvorfra har det spredt sig globalt i miljøet. PFAS (perflouralkylstoffer ) hører til
gruppen POPèr (persistent organic pollutants), i samme kategori som PCB, DDT og Dioxin,
som er meget stabile organiske stoffer som er vanskeligt nedbrydelige i naturen og spredes
over lange afstande. PFAS findes på verdensplan fra Arktis til Tibet, i miljøet og i fødevarer og
kan måles i lave koncentrationer i humant blod overalt i verden. Allerede i 2003-04 kunne
man konstatere forekomst af PFAS hos 99,7% af deltagerne i store amerikanske
befolkningsstudier. Der er målt PFAS i regnvand i Nordsverige , og i Danmark i såvel
skovbund som byjord fjernt fra industri.
1