Miljø- og Fødevareudvalget 2022-23 (2. samling)
MOF Alm.del Bilag 474
Offentligt
Til Miljø- og Fødevareudvalget
26. juni 2023
Fælles ældreudspil fra Kost og Ernæringsforbundet, Ældre Sagen og FOA
En Værdig og Velsmagende Alderdom
Kære medlem af Miljø- og Fødevareudvalget
Vi står i en brydningstid. Demografien i Danmark ændrer sig markant i de kommende år.
I 2040 vil 25 procent af befolkningen være over 65 år. Og andelen af ældre med kroniske
sygdomme, multisygdomme, psykiske eller kognitive sygdomme ventes at stige.
Samtidig er der alvorlig mangel på arbejdskraft på ældreområdet. Fx vil der i 2033 mangle
3.000 ernæringsassistenter. Og der vil mangle 17.000 social– og sundhedshjælpere/social-
og sundhedsassistenter samt 1.600 husassistenter og serviceassistenter.
Den brændende platform er åbenlys. Det er nu, at vores samfund skal stå sin prøve, så vi
sikrer en værdig alderdom for sårbare ældre samt et sundhedsvæsen og en ældrepleje,
der kan følge med den demografiske udvikling.
En af vejene hertil er at udnytte det store potentiale, der er i mad og måltider til sårbare
ældre mennesker. For mad kan mere end at mætte.
Den ernæringsrigtige mad giver færre indlæggelser og genindlæggelser og sparede udgif-
ter i et i forvejen hårdt presset sundhedsvæsnet. Men mad og måltider er også nydelse,
genkendelse, livskvalitet, glæde samt fællesskaber og værn mod ensomhed.
Vores ambition er en værdig og sund alderdom. Hvor alle sårbare ældre hver dag får er-
næringsrigtige, appetitlige og velsmagende måltider, tilpasset netop deres behov
uanset
om det er på plejehjem, sygehus eller i egen bolig. Med mere medbestemmelse på pleje-
hjemmene og frit valg til ældre, som får mad i egen bolig. Og hvor der er sikkerhed for
kvaliteten og den rette ernæring.
Lige så vigtigt er det, at mad og måltider er centralt i forebyggelse og behandling i regio-
ner og kommuner
både for at sikre livskvalitet og forebygge genindlæggelser og indlæg-
gelser. Og at medarbejderne, der arbejder med ernæring, mad og måltider, bliver aner-
kendt, og at deres faglighed er i centrum, så vi kan tiltrække og fastholde dem i fagene.
MOF, Alm.del - 2022-23 (2. samling) - Bilag 474: Henvendelse af 26/6-23 fra Kost og Ernæringsforbundet, Ældre Sagen og FOA om Ældremadsudspil 2023
2728723_0002.png
For alle sårbare ældre skal
uanset postnummer og økonomisk formåen
have ret til
gode mad- og måltidsoplevelser, selvbestemmelse, fællesskab og den vejledning og be-
handling, som er så afgørende for deres sundhed, livskvalitet og lighed i sundhed.
I dette udspil kommer vi med 5 forslag til, hvordan mad og måltider kan være en del af
fremtidens ældrepleje og sundhedsvæsen
til gavn for både den enkelte ældre og for
samfundet.
Vi håber, du vil læse med og blive inspireret
gerne til handling. Og vi står selvfølgelig til
rådighed for at uddybe udspillet ved et møde.
Ghita Parry
Formand
Bjarne Hastrup
Adm. direktør
Pia Heidi Nielsen
Sektorformand, kost og service
2/2