Miljø- og Fødevareudvalget 2022-23 (2. samling)
MOF Alm.del Bilag 400
Offentligt
Notat til Fødevareudvalget og Regeringen
8.juni 2023
Att.: Erling Bonnesen MF Venstre. Næstformand i Fødevareudvalget.
Emne: Revision af Fødevarestyrelsens opgaver formuleret i Fødevareforliget 2024-
2027.
Mange tak for dagens foretræde med deltagelse af Hans Kristian Skibby (DD), Erling
Bonnesen (V), Charlotte Bagge Hansen (M), Torsten Gejl (ALT).
Som nævnt deltager vi meget gerne i opfølgende møder med fødevareordførerne
om formulering af de næste 4 års politik i Fødevarestyrelsens indsatser.
Under mødet blev der stillet en del spørgsmål, som forsøges besvaret her:
1. Argumenter for fjernelse af alle gebyrer i FVST.
2. Ulovmedholdelig gebyr praksis i henhold til indført EU-lovgivning, jvnf. bilag
3. Kritik af uheldigt sprogbrug i Fødevareforlig nr. 4.
Ad 1:
FVST opererer med et budget, hvor 40% stammer fra gebyrer. Helsekostbranchen har
ikke kunnet få oplyst af FVST, hvorledes gebyrerne opkrævet af Helsekostbranchen
anvendes. Der udarbejdes således ikke et særskilt regnskab for Helsekostbranchen.
Kosttilskud er mange ting, og udgangspunktet for branchen er, at der kun sælges
produkter, hvor der ligger forskning bag, og hvor forbrugersikkerheden er i top.
Dette er indiskutabelt, men det er vigtigt at understrege, fordi Fødevarestyrelsen
ofte anvender argumentet, at gebyrerne skal anvendes til en skærpet kontrol, der
skal sikre forbrugeren mod at indtage kosttilskud, der ikke er sikre.
Et andet argument omkring gebyrer er, at Fødevarestyrelsen mener, de skal sikre
forbrugeren mod at købe ulovlige kosttilskud på udenlandske hjemmesider, og derfor
har brug for en ekstra indsats, dvs. gebyrerne skal anvendes til lønkroner.
MOF, Alm.del - 2022-23 (2. samling) - Bilag 400: Henvendelse fra ERFA-gruppen for Helsekostbranchen om en revision af Fødevarestyrelsens arbejdsgrundlag i forhold til Helsekostbranchen
Vores erfaring er, at forbrugerne køber flere og flere kosttilskud på udenlandske
hjemmesider, fordi specifikke kosttilskud ikke er til rådighed i Danmark, på grund af
den restriktive danske lovgivning. Vareudbuddet er ringere i Danmark, fordi man
som eneste land i verden skal betale kr. 800,- pr registreret vare man ønsker at sælge
i Danmark.
Vi mener gebyrerne skal afskaffes helt.
Ad 2:
Desuden anførte vi en antagelse om, at Danmark (Fødevarestyrelsen) ikke følger en
EU-forordning, som trådte i kraft i 2020. Vi skal understrege, at vi ikke har et juridisk
belæg for denne antagelse, da forholdet ikke er prøvet af ved en domstol.
Men vi har vedhæftet forordningen i denne mail, og markeret nogle relevante
punkter, der i vores øjne ikke giver danske virksomheder lige vilkår med vores
nabolande.
Dette er uheldigt, da 70% af salget i dag sker via nettet, og vi dermed konkurrerer
med vores nabolande om de danske forbrugere.
Helsekostkunder der vælger butikkerne oplever at produkterne er dyrere end i
nabolandene fordi Danmark som eneste land fordyrer helsekostprodukter med
gebyrer og afgifter. Momsen i Tyskland er f.eks. kun 12% fordi man har tradition for
at helsekost opretholder en folkesundhed og derved ikke belaster sundhedsvæsenet.
Den danske gebyrpolitik på helsekostprodukter er klart konkurrence-forvridende, og
styrker kunders indkøb via udenlandske hjemsider, hvor vareudbuddet er større og
billigere end i Helsekost-butikkerne i Danmark. Statskassen og branchen unddrages
derved indtægter på grund af FVST politik på området.
Ad 3.: På utallige sætninger indgår begreber som ulovlig import, brådne kar, svindel
og ulovlig nethandel. Formuleringerne går igen og igen og kan kun opfattes som en
myndigheds selvopfyldende profetier for en hel fødevarebranche, som skaber en
”dem og os” holdning dels i Fødevarestyrelsen dels i Fødevarebranchen. FVST har
lovet at udarbejde årsrapporter til fødevareordførerne, hvilket ikke er sket. På side
14 mere end antyder FVST at det der foregår i Helsekostbranchen tendere
kvaksalveri. Helsekostbranchen mener vi efterlever reglerne, men at FVST har meget
strammere fortolkninger som medfører meget store udgifter for helsekostbranchen,
MOF, Alm.del - 2022-23 (2. samling) - Bilag 400: Henvendelse fra ERFA-gruppen for Helsekostbranchen om en revision af Fødevarestyrelsens arbejdsgrundlag i forhold til Helsekostbranchen
som sættes i dårligt lys af FVST. FVST bekæmper kosttilskud som endelig skal være
virkningsløse og FVST ser hellere at folk i højere grad anvender medicin.
Helsekostbranchen arbejder for den forebyggende sundhedspleje der opretholder
en god selvvalgt folkesundhed, som i sidste ende reducerer sundhedsudgifterne.
Dette forhold har man for længst indset i Tyskland, Holland, Frankrig, Italien, Østrig
og Schweiz.
Dette er baggrunden for oprettelse af et kommunikativt organ et helsekostråd, som
beskrevet i notatet af 26.5.2023.
ERFA-gruppen for Helsekostbranchen
Torben Sønnichsen, cand scient.
Sundheds- og Miljøkonsulent
Østerbrogade 226
2100 København Ø
Mobil-tlf: 27284899
E-mail: [email protected]