Miljø- og Fødevareudvalget 2022-23 (2. samling)
MOF Alm.del Bilag 328
Offentligt
Kommissionens svar på spørgsmål fra danske MEP’ere
Spørgsmål af Margrete Auken om overvågning af og forbud mod PFAS i EU
Flere målinger viser en forekomst af PFAS rundt omkring i Danmark i græs- og vandprøver[1]. Blandt andet
på den baggrund indsendte den danske regering sammen med Sverige, Norge, Tyskland og Holland en
forespørgsel til ECHA[2] med en anmodning om at forbyde PFAS under REACH.
I mellemtiden har målinger fra DTU (Danmarks Tekniske Universitet) vist, at der kan findes PFAS i
æggeblommer[3].
1.Hvor længe mener Kommissionen, at vi kan vente på et forbud mod PFAS?
2.Der er stor forskel på, hvor meget medlemslandene tester og måler for PFAS – vil Kommissionen
udstikke rammer for, hvor meget hvert enkelt land skal teste og måle?
Indgivet: 07.02.2023
[1]
https://naturstyrelsen.dk/nyheder/2023/januar/der-er-fundet-pfas-i-graes-og-vandproever-paa-statens-arealer/
[2]
https://echa.europa.eu/da/-/echa-receives-pfass-restriction-proposal-from-five-national-authorities
[3]
https://www.food.dtu.dk/nyheder/pfas-fundet-i-oekologiske-aeg?id=b711b58b-c876-4318-9521-fcbee2b670a2
Svar afgivet på Europa-Kommissionens vegne af Thierry Breton
Den 13. januar 2023 indsendte fem europæiske lande et dossier med vide begrænsninger, som omfatter per‐
og polyfluoralkylstoffer (PFAS'er) som en gruppe. Det Europæiske Kemikalieagentur (ECHA) offentliggjorde
dossieret den 7. februar 2023. ECHA's Udvalg for Risikovurdering (RAC) og Udvalget for Socioøkonomisk
Analyse (SEAC) vil afgive udtalelser om den foreslåede begrænsning. Kommissionen forventer at få
udtalelserne inden udgangen af 2024. Hvis denne tidsplan fastholdes, vil Kommissionen i 2025 udarbejde et
forslag om ændring af bilag XVII til REACH-forordningen (registrering, vurdering og godkendelse af samt
begrænsninger for kemikalier)[1], som vil blive drøftet med medlemsstaterne.
Et fuldstændigt lovgivningsredskab sikrer, at fødevarer, der markedsføres i Den Europæiske Union,
overholder EU's sikkerhedsstandarder. Den generelle fødevarelovgivning[2] og forordningen om offentlig
kontrol[3] er de vigtigste redskaber til at nå dette mål. For at beskytte folkesundheden er der fastsat
grænseværdier for PFAS'er i forskellige fødevarer, herunder også æg[4]. Fødevarer med højere værdier må
ikke markedsføres. Håndhævelsen af disse grænseværdier er op til de kompetente myndigheder i
medlemsstaterne, som udfører kontrol i henhold til deres flerårige nationale kontrolplaner. Desuden
henstilles det til medlemsstaterne i samarbejde med ledere af fødevarevirksomheder i perioden 2022-
2025 at overvåge forekomsten af en lang række PFAS'er i et bredt udvalg af fødevarer[5]. Endelig er der
fastsat grænseværdier for PFAS'er i drikkevand[6], og den 22. oktober 2022 foreslog Kommissionen nye
miljøkvalitetskrav, der fastsætter grænseværdier for PFAS-niveauer i overfladevand og grundvand[7].