Miljø- og Fødevareudvalget 2022-23 (2. samling)
MOF Alm.del Bilag 161
Offentligt
TALEPAPIR
”Det talte ord gælder”
Spørgsmål
Samrådsspørgsmål M: Har regeringen på baggrund
af de meget alvorlige sager om PFAS planer om at
undersøge og fastsætte grænseværdier for indholdet
af PFAS i forbrugerprodukter som f.eks. fisk, østers,
svin og kvæg? Hvordan vil regeringen sikre, at
befolkningen ikke spiser kød, fisk eller andre
produkter, der har et stort indhold af PFAS f.eks.
hidrørende fra fiskemel.
Svar
Tak for spørgsmålene. Og tak til Mai Villadsen for at
sætte fokus på et vigtigt og højaktuelt emne.
Jeg følger, ligesom spørgeren, situationen på PFAS-
området meget tæt og med stor alvor.
For der er ingen tvivl om, at vi skal minimere PFAS i
forbrugsvarer.
1
MOF, Alm.del - 2022-23 (2. samling) - Bilag 161: Ministeren for fødevarer, landbrug og fiskeris talepapir fra samrådet 24/2-23 om PFAS
TALEPAPIR
Det fremgår allerede af regeringsgrundlaget, og det
er derfor et område, vi arbejder sammen om i
regeringen.
EU-maksimalgrænseværdier for PFAS i kød, æg,
muslinger og fisk trådte i kraft den 1. januar 2023.
Grænseværdierne blev fastsat for at få en
harmoniseret tilgang til vurdering af fund af PFAS i
fødevarer og dermed også for at beskytte
forbrugerne.
Grænseværdierne er fastsat ud fra et hensyn til, at der
skal være balance mellem det sundhedsmæssigt
ønskelige og det praktisk opnåelige for at sikre
markedsforsyningen af fødevarer.
Og det er Fødevarestyrelsens opgave at kontrollere,
at grænseværdierne på fødevarer på det danske
marked ikke overskrides.
2
MOF, Alm.del - 2022-23 (2. samling) - Bilag 161: Ministeren for fødevarer, landbrug og fiskeris talepapir fra samrådet 24/2-23 om PFAS
TALEPAPIR
For nærværende har vi ingen indikation af, at det sker
i et omfang der giver anledning til bekymring.
Fødevarestyrelsen har undersøgt fødevarer for
fluorstoffer siden 2012, og har kun fundet fluorstoffer
over den gældende grænseværdi i det enkeltstående
tilfælde med de økologiske æg i 2022. Og selv i dette
tilfælde vil jeg gerne understrege, at hvis man spiser
varieret løber man ingen sundhedsmæssig risiko som
forbruger.
Som fødevareminister vil jeg dog arbejde for, at
grænseværdierne for PFAS i fødevarer bliver sat så
lavt som muligt. Jeg har derfor også tænkt mig at
rejse problematikken for EU’s sundheds- og
fødevarekommisær, som jeg skal mødes med senere i
dag. Derudover vil jeg også sætte det på dagsordenen
på et kommende rådsmøde.
Der er dog brug for større klarhed om, hvor
omfattende problemet med PFAS i fødevarer og foder
er. Så vi kan sætte ind, hvor der er brug for det.
3
MOF, Alm.del - 2022-23 (2. samling) - Bilag 161: Ministeren for fødevarer, landbrug og fiskeris talepapir fra samrådet 24/2-23 om PFAS
TALEPAPIR
Det bringer mig til sidste del af Mai Villadsens
spørgsmål, nemlig hvordan regeringen vil sikre, at
befolkningen ikke spiser fødevarer med et højt
indhold af PFAS.
Jeg har bedt Fødevarestyrelsen om at igangsætte et
bredere screeningsarbejde med fokus på fødevarer,
som udgør den største eksponeringsrisiko.
Screeningsarbejdet skal være med til at styrke
indsatsen mod PFAS som en del af den kommende
PFAS-handlingsplan.
For så vidt angår fiskemel, har æggebranchen
frivilligt valgt at indstille brugen af fiskemel som
foder til økologiske æglæggende høner.
Dermed forventes indholdet af PFAS i økologisk æg
også at falde inden for de næste uger.
Fødevarestyrelsen vil naturligvis udtage prøver og
kontrollere, at PFAS-indholdet i økologiske æg falder
4
MOF, Alm.del - 2022-23 (2. samling) - Bilag 161: Ministeren for fødevarer, landbrug og fiskeris talepapir fra samrådet 24/2-23 om PFAS
TALEPAPIR
som forventet. Vi forventer at have resultaterne af
disse prøver i marts.
Tak for ordet.
5