Miljø- og Fødevareudvalget 2022-23 (2. samling)
MOF Alm.del Bilag 142
Offentligt
2662124_0001.png
Beskrivelse
Dansk Gastronomisk Union
Foretræde for miljø- og fødevareudvalget - og invitation til besøg på træningsfaciliteter i Odense
.
14.02.2023
Besvarelse
Hvem er vi
Det danske Kokkelandshold er en del af Dansk Gastronomisk Union (DGU), som yderligere favner
landsholdene Juniorkokkelandsholdet, Cateringlandsholdet, Tjenerlandsholdet,
Konditorlandsholdet og Bagerlandsholdet
som alle skal være spydspidser for kvalitet og
gastronomisk faglighed.
DGU’s
mål er at give de største talenter inden for dansk gastronomi en platform til at dygtiggøre
sig og vinde nationale og internationale konkurrencer. Vi vil være verdens bedste samtidig med, at
vi vil bidrage til at fremme kendskabet til dansk gastronomi. Vores hold skal hele tiden forbedre
deres kompetencer og løfte hinanden i en positiv og motiverende ånd. DGU er en fond, der
arbejder på tværs af siloer og interesser til gavn for gastronomien. DGU er afhængig af støtte fra
sponsorer, offentlige tilskud og af frivillige indsatser.
Udbytte
I praksis består denne træningsplatform af regelmæssige træninger, og effekten af dette arbejde
har været flotte placeringer ved internationale konkurrencer, som holdet deltager i hvert andet år.
Cateringlandsholdet formåede i 2020 at vinde OL GULD til Danmark for første gang nogen sinde,
og til VM i Luxemburg 2022 fik både Cateringlandsholdet og Juniorkokkelandsholdet BRONZE
medaljer med hjem til Danmark. En yderligere effekt er motivation og fastholdelse i interessen for
faget, som skabes på et landshold under samvær og træninger. Det forudsætter gode rammer for
medlemmerne
fysisk og mentalt. Rammer, som både sikrer den nødvendige læring fagligt, såvel
som socialt, og som samtidig giver de unge de bedste forudsætninger for at begå sig videre i livet.
Fødevarebranchen i Danmark har omfattende mangel på arbejdskraft og har i en årrække haft
udfordringer med at rekruttere og fastholde ansatte. Udover via medaljer at bidrage til at sætte
Danmark på det gastronomiske verdenskort, understøtter Kokkelandsholdene
Fødevareministeriets strategiske indsatser med fokus på at styrke søgningen til
erhvervsuddannelserne og balancen mellem bogligt og praktisk indhold samt flere muligheder for
mesterlære og erhvervspraktik. Kokkenes resultater i ind- og udland er med til at skabe prestige
og interesse for faget og tiltrække unge til branchen. Kokkelandsholdet har siden 2004 været den
største talentudvikler for dansk gastronomi og ”fødemaskine” for topfigurer i den danske
restaurantverden, hvor tidligere medlemmer som f.eks. Rasmus Munk (Alchemist), Kenneth Toft-
hansen (Svinkløv Badehotel), Rasmus Kofoed (Geranium) m.fl. i dag nyder stor anerkendelse i ind-
og udland herunder Bocuse d’Or deltagelse med flotte guld- og sølvmedaljer til de danske
deltagere. Mange medlemmer på landsholdene vil udover at være fortalere for mesterlære også
være repræsentanter og forbilleder for iværksætteri i hele Danmark.
Fonden Dansk Gastronomisk Union
Cookery/C. F. Tietgens Boulevard 28 5220 Odense SØ - CVR: 41965703
Tlf: +45 2184 6496 - Mail:
[email protected]
- Hjemmeside: www.dkgu.dk
MOF, Alm.del - 2022-23 (2. samling) - Bilag 142: Henvendelse og invitation fra Dansk Gastronomisk Union om kokkelandsholdet, aktiviteter og betydning
2662124_0002.png
Tilskud
Midlerne til Kokkelandsholdet fordeles til talentudvikling, kontinuerlige rammesatte træninger
med team manager, holdkaptajn for hvert landshold samt nationale og internationale
konkurrencer. Derudover deltagelse i events og repræsentation, der understøtter
Fødevareministeriets strategiske indsatser samt initiativer der styrker rekrutteringsgrundlaget og
tiltrækningen af ungdommen uanset køn til faget.
Foto Rais Foto fra OL Stuttgart 2020 og VM Luxembourg 2022:
Fonden Dansk Gastronomisk Union
Cookery/C. F. Tietgens Boulevard 28 5220 Odense SØ - CVR: 41965703
Tlf: +45 2184 6496 - Mail:
[email protected]
- Hjemmeside: www.dkgu.dk