Miljø- og Fødevareudvalget 2022-23 (2. samling)
MOF Alm.del Bilag 134
Offentligt
2659865_0001.png
Invitation til møde for Folketingets
Miljø- og Fødevareudvalg:
Fødevareklyngen – status og mulig-
heder for eksporten
Baggrund og afsæt for møde
09.02.2023
Efterspørgslen efter klimaløsninger fra den danske fødevareklynge forventes at stige de kommende år
på grund af den globale befolkningstilvækst, klimaforandringer og øget behov for en mere bæredygtig
fødevareproduktion. Der er kæmpe perspektiver for at overføre den danske fødevareklynges viden og
teknologier til andre lande, hvor det kan reducere endnu mere CO2. Den danske fødevareklynge står
for nærmest en promille af det globale CO2-aftryk i Danmark, men er nogle af verdens bedste til at
nedbringe CO2-aftrykket for fødevarer. Landbrugs-og fødevaresektoren kan på den måde gøre en stor
forskel globalt og samtidig bidrage til vækst og beskæftigelse i Danmark.
Med fødevareklyngens centrale position for det danske samfund er det helt centralt, at vi konstant har
fokus på at fastholde og udvikle en stærk fødevareeksport. Derfor arbejder vi i Food Nation målrettet
for at inspirere og udbrede kendskabet til vores grønne løsninger på internationalt niveau, der er et vig-
tigt afsæt for fortsat udvikling af eksporten og mulighederne for både eksisterende og eksportparate
virksomheder.
På baggrund af ovenstående inviterer Food Nation til møde, der gennemføres i samarbejde med vores
partnere. Vi sikrer, at udvalget får en solid opdatering og inspiration til det videre arbejde herunder,
hvordan fødevareerhvervet bidrager aktivt til 70 pct-målsætningen, og ambitionen om at blive klima-
neutral i 2050.
Program for møde
Forslag til program kan justeres i forhold til tid og indhold, og Lise Walbom, direktør hos Food Nation
står til rådighed som ressourceperson både før, under og efter mødet.
Fødevareklyngen – status og muligheder for eksporten
Velkomst og introduktion til dagens program
v. Lise Walbom, direktør i Food Nation
Fødevareklyngens arbejdspladser - status og muligheder
v. Ole Wehlast, forbundsformand i
Fødevareforbundet NNF
Fødevareklyngens eksport – status og muligheder
v. Leif Nielsen, branchedirektør i DI Fødeva-
rer og Jan Laustsen, direktør for Handel, Marked & Ernæring i Landbrug & Fødevarer
Fødevareklyngens bidrag til global grøn omstilling og bæredygtig udvikling
v. Novozymes og
Arla Foods
Muligheder for fremtidens eksport – Food Nation imageanalyse
v. Lise Walbom, direktør i
Food Nation
Guidet tour i Food Nation Visitor Centre
v. Food Nation
Praktik
Onsdag den 15. marts kl. 15.00-17.00
Adresse: Food Nation, Vesterbrogade 4A, 4. sal, 1620 København
Den danske fødevareklynges eksport udgør ca. 22 pct. af den samlede danske vareek-
sport, svarende til 173 mia. kr. Samtidig beskæftiger fødevareerhvervet 180.000 ansatte,
hvoraf 134.000 er knyttet til eksportarbejde.
1/1