Miljø- og Fødevareudvalget 2022-23 (2. samling)
MOF Alm.del Bilag 119
Offentligt
NOTAT
Den 2. februar 2023
Faktaark – Fødevareområdet
Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri er på fødevareområdet ansvarlig for regeldannelse og
politikudvikling i forhold til fødevaresikkerhed, foder samt markedsføring og fødevarekvalitet, herunder
kontrol og beredskab.
Kort baggrund for fødevareområdet
Som myndighed under Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri administrerer Fødevarestyrelsen
den danske fødevare-, foder- og veterinærlovgivning, og styrelsen har ansvaret for regeludstedelse, kon-
trol- og tilsynsaktiviteter, undersøgelsesaktiviteter, godkendelses- og autorisationsopgaver samt delta-
gelse i relevant internationalt samarbejde. Ved udbrud af husdyrsygdomme og ved større fødevarebårne
sygdomsudbrud iværksætter styrelsen en beredskabsindsats for effektivt at begrænse konsekvenserne
for menneskers og dyrs sundhed. Fødevarestyrelsen varetager desuden en oplysningsindsats for fremme
af sunde madvaner og forbrugerforhold samt virksomheders eksport til tredjelande.
Fødevarestyrelsen har fokus på hele fødevarekæden og de virksomheder, interessenter og aktører, som
er knyttet til den. Fødevarestyrelsen har både nationalt og internationalt fokus på det lovforberedende
arbejde, herunder i forhold til arbejdet med Danmarks partnere i EU i forbindelse med forhandlinger
om EU-retsakter.
For at fremme høj fødevare- og fodersikkerhed udfører Fødevarestyrelsen risiko- og behovsorienterede
fødevarekontroller. Ligesom man kontrollerer, at fødevarevirksomheder effektivt tilbagekalder ’sund-
hedsfarlige’ fødevarer fra forbrugerne for at sikre en høj fødevaresikkerhed. Fødevarestyrelsen har fø-
devarekontrolenheder fordelt over hele landet. Fødevareenhederne varetager kontrollen med fødevarer
fra råvarer til færdige produkter. Ved tilsyn i fødevarevirksomheder kontrolleres blandt andet egenkon-
trolprogrammer, hygiejne og mærkning. Tilsvarende kontrolleres foder og fodervirksomheder.
Relevante nøgletal
Rammerne for fødevarekontrollen er fastlagt gennem brede forlig. Der har over årene været en udvikling
fra en meget tæt styring af antal fødevarekontroller på den enkelte fødevarevirksomhed, til i højere grad
at målrette kontrollen til de virksomheder, hvor behovet er størst (risiko- og behovsorienteret kontrol),
og med det seneste fødevareforlig i høj grad bruge data til at målrette kontrollen.
Nedenfor fremgår udvalgte nøgletal for fødevareområdet.
Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri • Slotsholmsgade 12 • 1216 København K