Klima-, Energi- og Forsyningsudvalget 2022-23 (2. samling)
KEF Alm.del Bilag 163
Offentligt
7. marts 2023
Nyt klimastudie er godt nyt for klimaet
Uvidende politikere og medier ser helt uberettiget CO2 som et stort problem.
Et nyt klimastudie offentliggjort i Nature fortæller, at verden er blevet grønnere på grund af
stigende temperatur og stigende udledninger af CO2, som er en plantegødning. Statistikken fra FAO
viser samtidig en kraftig stigning i høstudbyttet. Det store høstudbytte tyder ikke på, at verden
aktuelt befinder sig i en klimakrise.
Indtil nu har mere CO2 og stigende temperatur således medført, at høstudbyttet er steget.
Spørgsmålet er, om udviklingen vil fortsætte.
NASA har med modelstudier set på fremtidens høstudbytte ved slutningen af dette århundrede.
Høstudbyttet for majs vil falde med 24% og høstudbyttet for hvede vil stige med 17%. Det er først
og fremmest lande omkring Ækvator, som vil se en nedgang i majsproduktionen. Mere CO2 har en
positiv indflydelse på høstudbyttet og stigende temperatur har en negativ. Der er imidlertid en
løsning på problemet, hvor temperaturen reduceres uden samtidig reduktion af CO2.
Studiet i Nature viser at en grønnere verden har reduceret global opvarmning med 4,6%+/- 3,2%,
men der er store regionelle forskelle.
Først lidt om CO2’s gode gødningsegenskaber. CO2 øger planternes vækst og gør
samtidig
planterne mere modstandsdygtig overfor tørke. Derfor har det været muligt i dag at beplante
områder, som det tidligere var umuligt at beplante. Derfor er verden blevet grønnere.
Det kan NASA bekræfte. Satellitmålinger viser, at det især er Kina og Indien, som igennem bevidst
handling er blevet grønnere. I Kina har man gennemført en intensiv træ beplantning og både Indien
og Kina har intensiveret landbruget.
Studiet i Nature viser, at både Indien og Kina på den måde har været i stand til lokalt i helt
overraskende omfang lokalt at reducere global opvarmning. Kina: 39,4%+/-13,9% og Indien:
19,0%+/-8,2%.
I de sidste 10 år er Verden blevet grønnere og høstudbyttet steget. Herved har det været muligt, at
skaffe føde til verdens voksende befolkning.
Hvorfor haster det så meget med grøn omstilling?