Tilsynet i henhold til grundlovens § 71 2022-23 (2. samling)
§71 Alm.del
Offentligt
2664034_0001.png
Folketingets § 71-tilsyn
Holmens Kanal 22
1060 København K
Telefon 33 92 93 00
[email protected]
www.sm.dk
Sagsnr.
2023 - 919
Doknr.
660804
Dato
20-02-2023
Folketingets § 71-tilsyn har d. 24. januar 2023 stillet følgende spørgsmål nr. 3
(alm. del) til social- og boligministeren, som hermed besvares. Spørgsmålet er
stillet efter ønske fra udvalget.
Spørgsmål nr. 3
”Vil ministeren i forlængelse af ministerens besvarelse af 10. juni 2022 af § 71-tilsynet
alm. del - spm. 13, redegøre for, om der gælder landsdækkende retningslinjer for alle
regioner/kommuner på området for kost og spiseforstyrrelser blandt unge, der er
anbragt på døgninstitutioner, og vil ministeren i bekræftende fald redegøre for
retningslinjerne?
Spørgsmålet har tidligere været stillet til social- og ældreministeren i folketingsåret
2021-22, jf. § 71-tilsynet alm. del - spm. 18.”
Svar:
Døgninstitutioner er reguleret i serviceloven. På Social-, Bolig- og
Ældreministeriets ressortområde er der dog ikke særskilte landsdækkende
retningslinjer i forhold til kost og spiseforstyrrelser blandt unge, der er anbragt
på døgninstitutioner.
Spørgsmålet vedrører også Indenrigs- og Sundhedsministeriets ressortområde.
Derfor har jeg til brug for svaret indhentet bidrag fra Indenrigs- og
Sundhedsministeriet, som henholder sig til bidrag fra Sundhedsstyrelsen, som
har oplyst følgende:
”Sundhedsstyrelsen har ikke landsdækkende retningslinjer for kost og
spiseforstyrrelser målrettet anbragte børn og unge på døgninstitutioner.
Anbefalinger vedr. kost målrettet institutioner, herunder døgninstitutioner
I 2015 har Sundhedsstyrelsen i samarbejde med DTU Fødevareinstituttet,
daværende Miljø- og Fødevareministeriet og Fødevarestyrelsen udgivet
”Anbefalinger for den danske institutionskost”.
Anbefalingerne omhandler den
offentlige bespisning på alle typer af institutioner, herunder døgn- og
daginstitutioner. I anbefalingerne beskrives bl.a. kosten til raske børn og unge.
Anbefalingerne tager udgangspunkt i, at kosten har afgørende betydning og
med alle de mange måltider, som institutionerne serverer dagligt, er det
særdeles vigtigt, at der både tages hensyn til madens ernæringsmæssige
kvalitet og til de mere ‘bløde’ egenskaber som smag, udseende og et godt
spisemiljø. Ydermere indeholder anbefalingerne et kort afsnit om anoreksi, dog
er anoreksi og behandling for anoreksi nærmere præciseret i en række andre
udgivelser, som præsenteres nedenfor.
1
§71, Alm.del - 2022-23 (2. samling) - Endeligt svar på spørgsmål 3: Spm. om der gælder landsdækkende retningslinjer for alle regioner/kommuner på området for kost og spiseforstyrrelser blandt unge, der er anbragt på døgninstitutioner, til social- og ældreministeren
2664034_0002.png
Anbefalinger vedr. spiseforstyrrelser
Sundhedsstyrelsen har i 2017 udgivet
”Forløbsprogram for børn og unge med
spiseforstyrrelse”,
som skal ses i sammenhæng med øvrige relaterede
initiativer og publikationer på området. Formålet med forløbsprogrammet er at
understøtte et godt tværsektorielt samarbejde omkring børn og unge med
spiseforstyrrelse, både i forhold til indsatser, behandling og opfølgning samt
med inddragelse af barnet/den unge og dennes forældre/pårørende. Forløbs-
programmet indeholder anbefalinger til samarbejde og koordination,
graduerede indsatser og organisering samt implementering og opfølgning.
Sundhedsstyrelsen har i 2005 udgivet
”Spiseforstyrrelser – anbefalinger for
organisation og behandling”,
som er ved at blive revideret. Den reviderede
udgave, med titlen
”Anbefalinger vedr. tværsektorielle forløb til mennesker med
spiseforstyrrelser”
er under udarbejdelse, og i efteråret 2021 blev der udsendt
høringsversion. Følgende beskrivelse af anbefalingerne, baserer sig på
høringsversionen. Anbefalingerne går på tværs af sektorer og har til formål at
danne rammerne for en samlet indsats af høj faglig kvalitet for mennesker med
spiseforstyrrelser. I anbefalingerne beskrives det samlede forløb, herunder
tidlig opsporing og indsats, udredning, behandling, opfølgning og rehabilitering,
med fokus på sundhedsfagligt indhold. I forhold til kost og spiseforstyrrelser
berør anbefalingerne ernæringsterapi. Formålet med ernæringsterapi er at
genoprette og stabilisere patientens somatiske tilstand. Hvordan
ernæringsterapi konkret skal udformes, afhænger af hvilken spiseforstyrrelse
der er tale om, og hvor alvorlig den er. Fælles for spiseforstyrrelserne gælder
det, at almen ernæringslære bør inddrages løbende i behandlingen, når
personens tilstand tillader det. Behandlingen af en spiseforstyrrelse
tilrettelægges i forhold til den enkelte patients ressourcer, behov og
målsætninger, og bør omfatte en kombination af flere typer af behandling,
herunder psykoterapi, ernæringsterapi, farmakologisk behandling, fysioterapi
mm. Anbefalingerne beskriver desuden den overordnede organisering,
koordination og samarbejde på området samt det overordnede indhold i de
faglige indsatser.
Specifikt for spiseforstyrrelsen anorexia nervosa har Sundhedsstyrelsens i
2019 udgivet nationale kliniske retningslinjer for behandling heraf.
Derudover henvises til Socialstyrelsen, som bl.a. har udgivet Central udmelding
for borgere med svære spiseforstyrrelser, Socialstyrelsen (2020) og
Socialstyrelsens Nationale retningslinjer for rehabilitering til borgere med svære
spiseforstyrrelser, 2015.”
Med venlig hilsen
Pernille Rosenkrantz-Theil
Social- og boligminister
Bilag:
Bilag 1. § 71-tilsynet alm. del - svar på spm. 13
Bilag 2. § 71-tilsynet alm. del - spm. 18 (ikke besvaret)
2