Tilsynet i henhold til grundlovens § 71 2022-23 (2. samling)
§71 Alm.del
Offentligt
Folketingets § 71-tilsyn
Holmens Kanal 22
1060 København K
Telefon 33 92 93 00
www.sm.dk
Sagsnr.
2023 - 919
Doknr.
660804
Dato
20-02-2023
Folketingets § 71-tilsyn har d. 24. januar 2023 stillet følgende spørgsmål nr. 3
(alm. del) til social- og boligministeren, som hermed besvares. Spørgsmålet er
stillet efter ønske fra udvalget.
Spørgsmål nr. 3
”Vil ministeren i forlængelse af ministerens besvarelse af 10. juni 2022 af § 71-tilsynet
alm. del - spm. 13, redegøre for, om der gælder landsdækkende retningslinjer for alle
regioner/kommuner på området for kost og spiseforstyrrelser blandt unge, der er
anbragt på døgninstitutioner, og vil ministeren i bekræftende fald redegøre for
retningslinjerne?
Spørgsmålet har tidligere været stillet til social- og ældreministeren i folketingsåret
2021-22, jf. § 71-tilsynet alm. del - spm. 18.”
Svar:
Døgninstitutioner er reguleret i serviceloven. På Social-, Bolig- og
Ældreministeriets ressortområde er der dog ikke særskilte landsdækkende
retningslinjer i forhold til kost og spiseforstyrrelser blandt unge, der er anbragt
på døgninstitutioner.
Spørgsmålet vedrører også Indenrigs- og Sundhedsministeriets ressortområde.
Derfor har jeg til brug for svaret indhentet bidrag fra Indenrigs- og
Sundhedsministeriet, som henholder sig til bidrag fra Sundhedsstyrelsen, som
har oplyst følgende:
”Sundhedsstyrelsen har ikke landsdækkende retningslinjer for kost og
spiseforstyrrelser målrettet anbragte børn og unge på døgninstitutioner.
Anbefalinger vedr. kost målrettet institutioner, herunder døgninstitutioner
I 2015 har Sundhedsstyrelsen i samarbejde med DTU Fødevareinstituttet,
daværende Miljø- og Fødevareministeriet og Fødevarestyrelsen udgivet
”Anbefalinger for den danske institutionskost”.
Anbefalingerne omhandler den
offentlige bespisning på alle typer af institutioner, herunder døgn- og
daginstitutioner. I anbefalingerne beskrives bl.a. kosten til raske børn og unge.
Anbefalingerne tager udgangspunkt i, at kosten har afgørende betydning og
med alle de mange måltider, som institutionerne serverer dagligt, er det
særdeles vigtigt, at der både tages hensyn til madens ernæringsmæssige
kvalitet og til de mere ‘bløde’ egenskaber som smag, udseende og et godt
spisemiljø. Ydermere indeholder anbefalingerne et kort afsnit om anoreksi, dog
er anoreksi og behandling for anoreksi nærmere præciseret i en række andre
udgivelser, som præsenteres nedenfor.
1