Miljø- og Fødevareudvalget 2022-23 (1. samling)
MOF Alm.del Bilag 39
Offentligt
Vedr. Opfølgning af vores tidligere brev af 14. september 2022
om EU's Agri-møde for landbrugs- og fødevareministre den
16. september 2022
København 27. oktober 2022
Til fødevareminister Rasmus Prehn,
DE FLESTE DANSKERE ved, at det går skidt med det danske landbrug. NOAH har for nyligt
udsendt en rapport, der viser, at Danmark er i gang med en fortsættelse af det naturødelæggende
industrielle landbrug for økonomisk vækst. (1)
Alligevel har regeringen i sine seneste udtalelser på et EU-møde for landbrugsministre og
fødevareministre den 16. september 2022 (2) om fremtidens fødevareproduktion, uddelegeret en
betydelig del af landbrugets fremtid til Novozymes og Novo Nordisk Fonden, der er i direkte
modstrid med mange af de intentioner, der ligger i Danmarks bestræbelser om at omstille vores
landbrug og fødevareproduktion til en bæredygtig produktion.
Udtalelserne betyder nemlig, at man i praksis har identificeret vores fremtidige fødevareproduktion
som såkaldt ’evolution i landbruget’ – defineret efter Novo Nordisk Fondens normer. At regeringen
har accepteret denne reduktion af begrebet bæredygtig fødevareproduktion, er svært at forstå. (3, 4)
Vi kan læse i diskussionspapiret fra det nævnte landbrugsmøde (2), at der generelt på EU-niveau
lægges op til, at lovgivning om de nye GMO-metoder bør være ”smidigere”, idet de nye metoder
påstået netop skulle udgøre ”bæredygtig løsninger”. Men den danske fødevareministeren bakkede
blot op om dette, og udtalte endvidere nogle vendinger om, at vi skal anvende bioteknologi som
løsningerne - herunder nye GMO-metoder
(udtalelserne findes øverst på næste side).
I forbindelse med landbrugsmødet den 16. september 2022
stillede det tjekkiske formandskab
følgende spørgsmål til diskussion mellem ministrene (2, sidste side):
•
”Med hensyn til de nuværende og fremtidige udfordringer (klimaændringer, krig osv.)
Hvordan koordineres der bedre inden for EU og på verdensplan for at opnå større synergi og
effektivitet i alle tiltag for at sikre global fødevaresikkerhed?
•
I aktiviteter der overvejes i forbindelse med udvikling af en mere bæredygtig
fødevareforsyning fokuseres der ofte på at nedsætte dyrkningsintensiteten. Hvad vil brug af
nye teknologier og forædlingsteknikker kunne bidrage med i forhold til at opnå et mere
bæredygtige fødevaresystemer?”