Klima-, Energi- og Forsyningsudvalget 2021-22
S 212
Offentligt
2485841_0001.png
Offentligt
Folketingets Lovsekretariat
Christiansborg
1240 København K
Ministeren
Dato
23. november 2021
J nr.
2021 - 4404
Folketingsmedlem Mona Juul har d. 15. november 2021 stillet mig følgende
spørgsmål S 212, som jeg hermed skal besvare.
Spørgsmål nr. S 212:
"Finder ministeren det hensigtsmæssigt, at der er flere fremherskende beregnings-
metoder, eksempelvis PEF og C-LCA, til produkters klimaaftryk, men ingen udmel-
ding om hvilken beregningsmetode, der anbefales fra Fødevareministeriets side, på
bekostning af, at virksomheder ikke ved, hvilke dokumentationskrav de møder for
at kunne handle med det offentlige?"
Svar
Et mere klimavenligt forbrug kan understøtte drivhusgasreduktioner. Det forudsæt-
ter dog, at forbrugere har kendskab til og adgang til information om hvilke produkter
og valg, der er de mest klimavenlige. Og den viden er ikke altid tilgængelig. Rege-
ringen ønsker at hjælpe danskerne – og naturligvis også den offentlige sektor -
med at få en mere klimavenlig hverdag, og vi har løbende fokus på at gøre viden
om vores adfærds påvirkning af klimaet let tilgængelig.
Der findes ganske rigtigt forskellige metoder til at opgøre produkters klimaaftryk,
herunder klimaaftryk fra fødevarer. Derfor gør mit ministerium sig også overvejelser
om, hvordan vi bedst arbejder videre med klar oplysning til både virksomheder og
private og offentlige forbrugere, herunder i dialog med Fødevareministeriet
Afslutningsvist kan jeg oplyse, at jeg har forhørt mig hos Finansministeriet, som har
bekræftet, at der i staten ikke stilles krav fra centralt hold til klimaaftryksberegninger
i forbindelse med offentlige indkøb af fødevarer.
Med venlig hilsen
Dan Jørgensen
Klima-, Energi- og
Forsyningsministeriet
Holmens Kanal 20
1060 København K
T: +45 3392 2800
E: [email protected]
www.kefm.dk
Side 1/1