Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg
Christiansborg
1240 København K
Den 20. februar 2022
Hermed følger besvarelsen fra ministeren for fødevarer, landbrug og fiskeri af spørgsmål nr. 3
til L 99, forslag til lov om ændring af lov om gødning og jordforbedringsmidler m.v. (Tilpasnin-
ger som følge af en ny gødningsforordning, nye produktkategorier og obligatorisk digital kom-
munikation m.v.) stillet den 4. februar 2022 af Søren Egge Rasmussen (EL).
Spørgsmål nr. 3 til L 99
”Vil ministeren give en præcisering af begreberne af biostimulanter og hæmmere, og oplyse om
der udelukkende er tale om organiske materiale, eller om biostimulanter og hæmmere også
dækker over noget kemisk?”
Svar
Jeg har indhentet bidrag fra Landbrugsstyrelsen, der oplyser følgende:
”Ifølge forordningen dækker begrebet "biostimulanter" en produktgruppe, der stimulerer plan-
ters næringsstofprocesser uafhængigt af produktets næringsstofindhold med det formål at for-
bedre visse fastsatte kendetegn ved planten eller planterhizosfæren. Rhizosfæren er den del af
dyrkningsjorden, der påvirkes af røddernes biologiske processer.
Der er de senere år kommet et øget antal biostimulanter på markedet, både nationalt og inter-
nationalt. Disse er oftest af organisk oprindelse og kan typisk bestå af mikroorganismer, plan-
teekstrakter, alger eller fermenterede vegetabilske produkter. Mange af de virksomme indholds-
stoffer, der findes i biostimulanter af organisk oprindelse, kan også fremstilles kemisk. Produkt-
gruppen "biostimulanter" er ikke begrænset til produkter af organisk oprindelse.
Begrebet "hæmmere" dækker en produktgruppe, der hæmmer omsætningen af kvælstof i gød-
ning. Kvælstof i gødning bliver nemt omdannet til former, der kan tabes til miljøet via udvask-
ning (nitrat) eller fordampning (lattergas og ammoniak). Hæmmere har flere positive effekter,
idet de øger planternes udnyttelsesgrad af kvælstofgødningen samtidig med, at de mindsker ta-
bet af kvælstof til miljøet. Hæmmere iblandes allerede i dag i husdyrgødning og kunstgødninger.
De hæmmere, der findes på markedet i dag, er af kemisk oprindelse, og der forskes i planteba-
serede hæmmere.
Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri • Slotsholmsgade 12 • 1216 København K