Mange tak, formand. Jeg vil gerne starte med at sige tak til ordførerne for de indlæg, der har været her i debatten, og også for en god og konstruktiv debat, der har været om lovforslaget. Det er jo rigtig rart og positivt, når hele Folketinget kan samles om en aftale som den her, så også tak til alle de medvirkende partier for det her samarbejdende folkestyre, når det er bedst.
Da det var, at alle Folketingets partier i marts måned indgik aftale om hav-, fiskeri- og aquakulturprogrammet, var der en række ting, vi var enige om. Vi var enige om, at det er vigtigt, at dansk fiskeri og aquakultur sikrer et hav i balance. Vi var enige om, at det at benytte og det at beskytte havets ressourcer skal gå hånd i hånd, og vi var enige om, at den grønne omstilling eller blå omstilling, om man vil, betyder, at vi skal styrke forskningsindsatsen og brugen af biologisk rådgivning. Med aftalen blev vi også enige om, at der skal tages markante skridt for at sikre tre hovedinteresser: For det første skal vi sikre, at dansk fiskeri og aquakultur kan bevæge sig ambitiøst fremad på den grønne dagsorden; for det andet skal vi sikre, at natur, miljø og vækst og beskæftigelse i både land og by fortsat bliver opretholdt og udviklet; og for det tredje skal vi sikre, at fiskerierhvervet bliver rustet til at stå imod fremtidens udfordringer, hvor fangstkapacitet og ressourcegrundlag konstant skal afstemmes.
Formålet med lovforslaget her er at skabe grundlag for udmøntning af aftalen om hav-, fiskeri- og aquakulturprogrammet i henhold til forordningen om Den Europæiske Hav-, Fiskeri- og Aquakulturfond, også kaldet forordningen om EHFAF. Lovforslaget er en rammelov, der giver bemyndigelse til at fastsætte de bestemmelser, der er nødvendige for administration og etablering af støtteordning under EHFAF i Danmark. Forordningen om EHFAF – vi udtaler også navnet i ét ord nogle gange – fastlægger rammerne for de enkelte EU-medlemsstaters nationale udmøntning af EHFAF, herunder hvilke tiltag der kan støttes med midler fra fonden om EHFAF.
Det er som bekendt Danmarks ambition at være førende inden for den grønne eller, om man vil, blå omstilling, og at kunne være det forudsætter, at vi udvikler og afprøver grønne teknologier i det danske fiskeri og aquakulturerhverv. Derfor er der i aftalen om hav-, fiskeri- og aquakulturprogrammet afsat midler til projekter, der handler om demonstration og afprøvning i grøn omstilling af fiskeriflåden og aquakulturerhvervet. Pengene skal bruges til at styre udviklingen af kommercielle løsninger, der har en effekt på fiskeri- og aquakulturerhvervet. Nedgangen i antallet af fisk indikerer, at der fortsat er behov for at sikre en bæredygtig forvaltning af fiskeriet, hvor vi understøtter beskyttelsen af havets natur. Der er afsat midler til forskning og erhvervsprojekter i forhold til en bæredygtig forvaltning af havet og af fiskeriet, og målet er at få et bedre grundlag for forvaltning, der sikrer et bæredygtigt hav. Der er behov for gode tiltag og støtteordninger, som skal være med til at sikre udviklingen i dansk fiskeri og aquakultur, og lovforslaget er derfor nødvendigt for at udmønte aftalen af 18. marts 2021 om hav-, fiskeri- og aquakulturprogrammet fra 2021 til 2023.
Med disse ord vil jeg se frem til udvalgsbehandlingen af lovforslaget, og jeg takker endnu en gang for debatten og ikke mindst for det meget brede samarbejde. Det er virkelig positivt, når Folketinget kan stå sammen om noget, der er godt og grønt – også på havet.