Tak, formand. Overskudsvarme har i ganske mange år været noget, folk har set på, hørt om og så taget sig til hovedet over, når vi har kunnet konstatere, hvordan det som en aktiv ressource alt, alt for ofte er gået til spilde. Hvad enten det har at gøre med datacentre, der lukker store mængder varmt vand, som er brugt til at køle servere ned, direkte ud i naturen, eller det handler om opvarmet luft, der bruges til at køle ned i forskellige andre sammenhænge, så giver det ganske enkelt ingen mening, at den slags værdifulde ressourcer ikke også bliver brugt på den ene eller på den anden måde.
Derfor har det for os i Dansk Folkeparti været afgørende i de aftaler, vi har lavet på energiområdet de seneste år, at få en håndtering af, hvordan vi bedst muligt får brugt overskudsvarme og for så vidt også overskudskulde. Der kan også være tale om fjernnedkøling og andre teknologier. Altså, hvordan får vi maksimal udnyttelse af de ressourcer, der er i samfundet, så vi ikke spilder dem?
Der har der jo været, og det tror jeg ikke man røber nogen statshemmelighed ved at sige, en giganternes kamp imellem Skatteministeriet og Klima- og Energiministeriet om, hvordan man sådan rent teknisk kunne gøre det her. Når David står over for Goliat, er det jo spændende, hvem der vinder. Og jeg skal ikke sige, om klimaministeren er den ene eller anden, men vi er i hvert fald på samme hold som dem, der vandt, i den forstand at vi er glade for, at en række af de barrierer, der har været, bliver fjernet, for at kunne bruge overskudsenergien.
Der er stadig væk udfordringer. Det er klart, at som den utaknemlige dreng i klassen, vi i Dansk Folkeparti jo er, vil vi blive ved med at bide ministeren i haserne for at høre nærmere, f.eks. i relation til the substitutionsprincippet, om, hvordan vi kommer uden om de barrierer, det skaber? Altså, det princip, der siger, at man som varmekøber – det vil i det her tilfælde sige et fjernvarmeværk – er forpligtet til inden for aftaleperioden altid at sikre, at den varme, man køber, er den billigste, der er til rådighed på markedet.
Selvfølgelig er det godt for aftageren af varme på fjernvarmeanlægget, at prisen er så lav som overhovedet muligt, men mange steder forhindrer det her krav jo altså, at man kan indgå de langsigtede aftaler, som gør, at man f.eks. kan få store mængder af overskudsvarmt vand ind i fjernvarmeanlægget, ganske enkelt fordi man ikke er i stand til at garantere, at der måske om 2, 3 eller 4 år ikke er et eller andet produkt, som måtte være billigere. Det duer selvfølgelig ikke, for det betyder, at teknik gør, at en værdifuld ressource bliver ledt ud i havet eller søer, eller hvad det måtte være, rundtomkring.
Så vi er kommet et rigtig godt skridt videre, i forhold til hvordan vi får udnyttet overskudsvarmen. Vi er ikke helt i mål. Men vi føler som sagt, at vi er på den rigtige side i giganternes kamp, og det vil vi også være fremadrettet. Tak, formand.