Tak for det. Ja, så står vi her igen. Vi skal endnu en gang have en debat om, hvor stor en gave borgerskabet er. I hvert fald ifølge regeringen og de andre partier, der er med i den seneste indfødsretsaftale, skal statsborgerskab betragtes som en gave, og det skal være tæt på så umuligt som overhovedet muligt at opnå statsborgerskab, og man har efterhånden svært ved at se for sig, hvordan det overhovedet er relevant for alle de borgere, som ikke fødes med statsborgerskab, at ansøge om det, for kriterierne er efterhånden blevet så stramme. Også for dem, der er så heldige af have dobbelt statsborgerskab, er regeringen ikke bange for at indføre regler om, hvordan man kan fratages sit danske statsborgerskab, hvis man ikke retter ind efter samfundets regler. Så så stor en gave er statsborgerskabet åbenbart heller ikke.
De ændringer, vi diskuterer her i dag, er designet til at gøre det endnu sværere for de få, der slipper igennem nåleøjet, at opnå statsborgerskab – et statsborgerskab, der vel at mærke er forudsætningen for at opnå fulde borgerrettigheder i samfundet; et statsborgerskab, som mennesker, der er født og opvokset her i landet, muligvis aldrig nogen sinde kan opnå, blot fordi de har lavet en lille fejl som teenagere, eller fordi de har et handicap, eller fordi de er blevet svigtet af systemet gennem hele livet. Nu skal vi så til at gøre det endnu dyrere at opnå statsborgerskab. Vi skal sørge for sindelagskontrol i den nye indfødsretsprøve, så vi er sikre på, at dem, der søger, mener det samme som enten Socialdemokraterne eller Venstre, Konservative og Liberal Alliance. For det er åbenbart kun de nationalkonservative og borgerlig-liberale værdier, der gør en til en værdig borger. Og vi skal ikke snydes for endnu strengere detailregulering af den famøse og fuldstændig ligegyldige håndtryksceremoni eller for regulering af den lempelige adgang for de otte nordiske statsborgere, der søgte om indfødsret ved erklæring sidste år. Det giver simpelt hen ingen mening.
Det er meget, meget svært at opnå statsborgerskab i Danmark, og der skal ikke herske nogen tvivl om, at vi fra Enhedslistens side mener, at de regler, der gælder i dag, for at opnå statsborgerskab er alt, alt for stramme. Vi så faktisk gerne, at flere af dem, der bor her i landet og lever deres liv her, blev fuldgyldige medlemmer af det danske fællesskab, som man jo bliver, når man bliver dansk statsborger.
Men for mange af Folketingets partier er spørgsmålet om, hvem der kan opnå statsborgerskab, blevet politiseret i en helt ekstrem grad. Et statsborgerskab opfattes – og det har også været fremme i løbet af debatten her i dag – som en fornem gave og ikke som det, der er, nemlig en ret, man erhverver sig ved at bo i Danmark og være en del af det danske samfund. I mange af de lande, vi sammenligner os med, er erhvervelsen af statsborgerskab derimod en forvaltningsakt, hvor ansøgeren kan søge ud fra klart formulerede, gennemskuelige kriterier.
Sådan er det ikke i Danmark. Her er det som bekendt Folketinget, der vedtager et lovforslag om indfødsretsmeddelelse, men en færdselsbøde eller en fyreseddel kan gøre, at man mister retten til statsborgerskab, i hvert fald midlertidigt, og mens man i de fleste andre lande, vi normalt sammenligner os med, ville få et begrundet afslag og have mulighed for at klage, er det ikke tilfældet her i Danmark. I en retsstat skal der være gennemsigtighed, og det skal være klart, hvad der er grundlaget for de beslutninger, der bliver truffet.
For os er det et selvstændigt mål, at de mennesker, der bor her i Danmark, som integrerer sig, bliver en del af Danmark og lever deres liv her, for på den måde bliver de fuldgyldige medlemmer af det fællesskab, der er her i landet. Det tror jeg faktisk vil bringe os tættere på hinanden og ikke længere væk fra hinanden. Vi har bestemt ikke noget ønske om, at der skal bo en stor gruppe mennesker i Danmark, som ikke er danske statsborgere, og som ikke kan deltage på lige fod med os andre f.eks. i forhold til at stemme til Folketinget.
Men vi er desværre på vej mod et samfund, hvor en voksende gruppe af mennesker skal leve her sammen med os andre uden af have de fulde borgerrettigheder, som hører med til det rødbedefarvede pas. Det er en bekymrende udvikling, som Enhedslisten gerne vil med til at vende både ved at gøre det lettere at få permanent opholdstilladelse, men faktisk også ved at gøre det lettere og mere gennemsigtigt at opnå dansk statsborgerskab.
Enhedslisten kan derfor ikke støtte L 42.