Tak for det. De tre lovforslag, vi behandler i dag, omhandler i stor grad det samme. Det er jo den samme aftale, der bliver udmøntet, så derfor vil meget af det, vi siger her fra talerstolen, også meget naturligt være lidt en gentagelse af det, der allerede er blevet sagt, og det vil det også være i mit tilfælde, fordi baggrunden jo er den samme: de stigende energipriser og den stigende inflation. Priser på alverdens ting derude, lige fra opvarmning af mad og til alle mulige ting, stiger, og det gør det rigtig svært for danskerne at få enderne til at nå sammen og deres økonomi til at balancere. Det synes jeg da er vigtigt at vi politisk tager bestik af – ikke for at vi kan sende et signal til danskerne om, at vi kan fjerne de stigende priser, men vi kan måske tage nogle tiltag, der kan gøre det nemmere at komme igennem krisen, f.eks. tage toppen af elregningen, som vi gør med det her, og det synes vi da er positivt.
Derfor har målet for Danmarksdemokraterne i de her forhandlinger også været, at det ikke kun skulle være en låneordning, men at det skulle være en reel håndsrækning til de mange danskere, så det skulle være lettere at betale sine regninger og komme igennem krisen. Derfor er vi ekstra glade for lige netop de elementer, der er i det her lovforslag, som jo handler om, at vi får banket elafgiften i bund. Den sænkes med 68,9 øre pr. kilowatt-time i 6 måneder i 2023. Vi havde gerne set, at det var tidligere, det var trådt i kraft, så man havde fået de her kolde måneder hen over vinteren med.
Jeg tror også, vi er nødt til at tage bestik af og ærligt sige til hinanden herinde, at det indtil videre kun er 6 måneder, og at det godt kunne tænkes, at krisen kommer til at vare længere tid. Så mon ikke vi kommer til at forholde os til, at det kan blive en periode, der kommer til at vare længere end det? Men det er trods alt positivt, at den er kommet ned i de første 6 måneder, og så må vi se på det igen senere, hvis det bliver nødvendigt.
Der er også et par andre elementer i forslaget, bl.a. en forhøjelse af børne- og ungeydelsen, som er et rigtig vigtigt element. Så er der et par finansieringselementer, bl.a. at fremrykke hævelsen af loftet på aldersopsparingen, som giver nogle penge.
Så er der det fjerde forslag, jeg også skal nævne, om, at der indføres skattepligt på udbytter til udenlandske statsligt ejede selskaber – en sats på 22 pct., som godt nok reelt vil ende med at blive 15 pct., fordi vi jo har dobbeltbeskatningsoverenskomster med de fleste lande, men det er sådan set en ganske fornuftig finansiering.
Jeg kan huske tilbage til, dengang vi havde udbytteskatteskandalen. Der tror jeg faktisk også, at man fandt ud af, at man ved en fejl bare havde udbetalt en ret stor sum til nogle udenlandske selskaber, som man troede var statslige selskaber. Nu får vi så lukket det, og jeg synes egentlig, det giver god mening, at vi får fjernet det, som jeg tror man mere kan kalde en fejladministration, der har været igennem årene. Jeg tror i øvrigt, det var Enhedslistens ordfører Rune Lund, der kæmpede for det her i rigtig mange år. Han gravede ned i det og fandt så ud af, at staten faktisk havde administreret forkert, og at de troede, at reglerne var noget andet, end de burde være.
Afslutningsvis kan jeg sige, at jeg faktisk synes, det er positivt, at vi med det her giver en reel håndsrækning til rigtig mange danskere derude. Alle bruger el, og de vil også få gavn af en lavere elafgift, men vi er også i Danmarksdemokraterne klar over, at det jo ikke er det, der løser alt. Ligesom mange andre partier har stået og sagt her fra talerstolen, er vi sådan set også villige til at gå tilbage til forhandlingslokalet og se på, om man kan finde andre ting, der kan hjælpe danskerne igennem det.
Jeg vil da også bare som en sidebemærkning nævne, at det egentlig også er lidt spøjst, at vi så ikke gjorde det, da vi sad sammen. I stedet for at vi alle sammen skal komme herned i Folketingssalen og sige, at vi vil mere, hvorfor gjorde vi det så ikke bare, da vi sad sammen i samme lokale? Det kan vi så gøre fremadrettet, men det ændrer jo ikke ved, at det trods alt er et skridt i den rigtige retning. Derfor er vi med i den her aftale og kommer til at stemme for det her lovforslag.