Tak for det. Med Putins ulovlige invasion af Ukraine er energipriserne eksploderet, og selv i dag ser vi voldsomme stigninger oven på de lækager, der er sket på gasledninger. Det presser familiernes økonomi, det koster i virksomhederne, og vi ser dagligvarebutikker og specialbutikker, der drejer nøglen om. Og vi kan her fra Christiansborgs side af ikke fjerne de voldsomme konsekvenser, som energipriser og inflation har for danskerne og danske virksomheder, men vi kan afbøde nogle af de værste konsekvenser. Derfor er vi i Venstre med i den aftale om en vinterpakke, som vi indgik i fredags og med bred opbakning i Folketinget.
Aftalen indeholder en indefrysningsordning, ikke en loftsordning, som regeringen kom til at annoncere initiativet som, men netop en indefrysningsordning, som betyder, at danskerne og virksomhederne kan indefryse stigningen i energiregningen i forhold til sidste år. Det vil være en kærkommen håndsrækning for mange familier og virksomheder, for det er voldsomt i øjeblikket. Der er rigtig, rigtig mange, der oplever helt ekstreme stigninger i deres energiregning.
For Venstre var det vigtigt, at den aftale, vi indgik, også indeholdt tiltag, der sænker regningen, og derfor – og det forslag behandles så lidt senere i dag – fik vi banket elafgiften helt i bund i det første halvår af næste år. Det var rigtig vigtigt og et ønske fra Venstre, og vi er rigtig glade for, at det lykkedes at få det med i aftalen.
Tilbage til indefrysningsordningen. Ordningen er frivillig, så man skal altså som kunde aktivt selv tilvælge, om man vil gøre brug af ordningen, eller om man har økonomi til at betale sine regninger. For rigtig mange vil det være en mærkbar håndsrækning til at sikre, at energiregningen og de øvrige regninger kan betales i den kommende tid. I Venstre har vi været meget opmærksomme på, at den foreslåede ordning ikke bliver alt for bøvlet, for vi har lyttet til bekymringer fra energibranchen, og vi har under forhandlingerne stillet bunkevis af spørgsmål. Jeg hæfter mig derfor særlig ved denne del af aftaleteksten fra i fredags, og den lyder:
»Aftalepartierne noterer sig, at regeringen har været i tæt dialog med organisationerne, og har på den baggrund orienteret aftalepartierne om, at brancheorganisationerne for energiselskaberne har tilkendegivet, at ordningen kan realiseres. Ordningen indebærer en række administrative omkostninger for energivirksomhederne, der kun delvist modsvares af, at selskaberne alternativt kunne se ind i et stort antal individuelle afbetalingsordninger og restancer. Aftalepartierne noterer sig endvidere, at der har været dialog med branchen om indretning af den konkrete ordning ...«.
Ordningen gælder som sagt også for virksomhederne, og inden for EU-reglerne kan virksomhederne indefryse op til 15 mio. kr. i el og gas og 3,75 mio. kr. i fjernvarme, og for energiintensive virksomheder er loftet helt oppe på 190 mio. kr. Så er det også vigtigt at understrege, at det her også gælder for foreninger, selvejende institutioner, kulturinstitutioner m.v. – grundlæggende alle, der ikke er 100 pct. offentligt ejet. For private er renten på lånet 2 pct., og staten betaler den såkaldte risikopræmie. For erhverv bliver renten 4,4 pct., og erhvervslivet betaler dermed selv risikopræmien.
I Venstre synes vi, at vi landede en fornuftig aftale i fredags: indefrysningsordning, lavere elafgift, lidt lavere tariffer for især vores erhvervsliv, højere børnecheck og flere midler til fjernvarmepulje og skrotningsordning, så vi kommer hurtigere af med naturgassen hos private. Så samlet nedbringes regningen for elkunderne, børnefamilierne får en hjælpende hånd, og vi skubber lidt mere til den grønne omstilling. Og aftalen, skylder jeg at sige, er fuldt finansieret, for det skal den være, da vi også er i en meget ømtålelig situation i øjeblikket, når det gælder inflationen. For vi kan ikke bare udskrive ufinansierede checks, selv om det lyder fristende, for så gør vi bare problemerne med inflationen større og mere længerevarende.
Som sagt kan vi i Venstre støtte lovforslaget, vi er en del af aftalen, men lad mig dog til sidst understrege, at hastigheden, hvormed lovforslaget behandles, grundlæggende ikke er en tilfredsstillende måde at sikre, at vi får ordentlig lovkvalitet på i Danmark. Tak for ordet.