Tak for det, og tak for den positive modtagelse af lovforslaget, som jo i virkeligheden ligger i naturlig forlængelse af, at der også er et bredt politisk forlig bag det her forslag.
Der er ingen tvivl om, at Ruslands invasion af Ukraine har betydet, at også dansk økonomi bliver påvirket. Danskerne mærker det, bl.a. når varmeregningen skal betales, når der skal betales benzin, og når dagligvarerne skal indkøbes. Udviklingen i priserne er kommet relativt pludseligt og hurtigt, og mange danskere har haft svært ved at nå at tilpasse sig. Med den aftale, der er indgået om kompensation af borgerne for de stigende energipriser, som vi indgik før sommeren, giver vi på en ansvarlig og balanceret måde en økonomisk håndsrækning også til de mennesker, der har mindst.
Jeg vil også være ærlig og sige, at vi jo ikke hermed kompenserer den brede befolkning for alle de udgifter, der samlet set er. Priserne stiger hurtigt og meget, og her har vi jo så forsøgt før sommeren at finde en balance, hvor vi hjælper dem, der har mest brug for det, uden samtidig at øge forbruget uhensigtsmæssigt i en tid med høj inflation. Når det er sagt, følger vi selvfølgelig energipriserne meget nøje hver dag, hele tiden, og vi er meget bevidste om, at de stigende priser kan få betydelige konsekvenser for mange danskeres husholdningsøkonomi. Men i dag behandler vi som sagt et lovforslag, som gennemfører dele af aftalen.
Vi nedsætter midlertidigt elafgiften i fjerde kvartal i år og i hele 2023. En lempelse af den almindelige elafgift vil i en tid med prisstigninger gøre danskernes elregning lidt billigere. Lempelsen af den almindelige elafgift kommer oven i en række allerede aftalte lempelser, f.eks. fra »Energiaftalen« i 2018, aftalen »En ny reformpakke for dansk økonomi« og »Aftale om grøn skattereform for industri mv.«
Med lovforslaget gennemføres også en forhøjelse af det maksimale beskæftigelsesfradrag for 2022 og 2023. Forhøjelsen af det maksimale beskæftigelsesfradrag er med til at sikre, at lønmodtagere med almindelige lønninger får hjælp til at håndtere de pludseligt stigende priser. Lempelsen af beskæftigelsesfradraget kommer oven i den lempelse, der allerede var vedtaget som led i aftalen »En ny reformpakke for dansk økonomi«.
Så har jeg selvfølgelig bemærket spørgsmålene, særlig fra Nye Borgerlige. Jeg ved ikke, om jeg kan se Nye Borgerliges ordfører i salen; det kan jeg sådan set ikke, men jeg vil bare sige, at jeg måske her havde en oplevelse af, at Nye Borgerliges ordfører, hr. Lars Boje Mathiesen, sprang lidt op som en løve og faldt ned som et lam, da han fik spørgsmålet om, hvor Nye Borgerlige var henne, da vi forhandlede i foråret. For det er fuldstændig rigtigt, som den socialdemokratiske ordfører korrekt spørger til, at da havde vi faktisk et forløb, hvor vi fra regeringens side havde en ambition om at lave en kompensationspakke hurtigere, end det lykkedes. Men alle kan jo læse, for det er helt offentligt, at vi ikke lykkedes med det, fordi der ikke var flertal for det i Folketinget. Nogle af dem, der sprang fra først i de forhandlinger, var jo Nye Borgerlige, men det var også Dansk Folkeparti. Så vi havde enormt svært ved at komme ind til bordet og få lavet en konkret aftale.
Og det er fuldstændig korrekt, som Socialdemokratiets ordfører også spørger til, at vi faktisk fra regeringens side havde spillet ud med, at vi gerne ville være med til at forøge befordringsfradraget. Så det er jo lidt paradoksalt i dag på den måde at springe op som en løve – og derfor er jeg også glad for spørgsmålet – og falde ned som et lam, når man bliver spurgt om, hvorfor man så ikke tager ansvar. Hvis svaret er alle mulige andre vidtløftige løfter, som man jo godt ved ikke hænger sammen, og som vil føre til en meget, meget markant svækkelse af den offentlige sektor i Danmark og dermed ikke er genstand for noget, som i hvert fald regeringen ser sig selv i, så er det ikke et svar til helt almindelige danskere, og så er det jo nemmere at stå og lave videoklip i salen og tage ordet uden at tage reelt ansvar.
Med den her aftale, som alle formentlig godt kunne have set sig selv være lidt bedre i, tager vi noget reelt ansvar, og det er jeg glad for opbakningen til. Tak for ordet.