Det er forbløffende så lille en interesse, der er for det her lovforslag, fra en række ordføreres side. Det er da ganske interessant. Sidste sommer stod vi med et akut problem vedrørende SPS, nemlig at praksis for tildeling viste sig ikke at følge lovgivningen; der blev givet mere hjælp, end der var hjemmel til. Og derfor gennemførte vi i bred enighed en hastelov, som gav hjemmel til at videreføre den praksis, og så skulle der efterfølgende komme en reel ny lov. Under behandlingen her i salen sagde den daværende minister følgende:
Så giver vi så også håndslag på, at når den midlertidige lovhjemmel udløber, sætter vi os sammen og finder en varig politisk løsning på den her ordning, og ja, det er da min indstilling, at vi tager udgangspunkt i det, der er gældende i dag, men jeg vil nødig foregribe de samlede forhandlinger og de samlede drøftelser om det, for jeg kan også høre, at der er forskellige ordførere, som gerne vil bære andre ting ind og have en bredere drøftelse af det, og det synes jeg der skal være plads til.
Da vi i oktober fik et notat om de her påtænkte lovændringer, skrev jeg til ministeren for at være sikker på, at vi fik den der bredere drøftelse om SPS-ordningen, før vi skulle stå her i dag og forhandle, og til det svarede ministeren:
Enkelte af jer har bemærket, at I samtidig med jeres opbakning ønsker at være sikre på, at der også bliver mulighed for at drøfte andre forhold ved SPS-ordningen, der potentielt også vil kræve en ny lovændring.
Det er rigtigt, at der er sat gang i nogle drøftelser på området, og det er rigtig, rigtig godt, fordi der er mange parametre i det her, men at vi ikke har de drøftelser i forhold til SPS, før vi skal vedtage den her lovgivning, undrer jeg mig over. I januar spurgte jeg ministeren her i salen i spørgetiden, om man vil leve op til den forrige ministers udsagn, og der sagde den nuværende minister faktisk:
Jeg vil sige det sådan, at jeg meget gerne går i dialog med ordførerne, hvis der er nogle konkrete forhold ved ordningen, som man mener skal forbedres. Der bliver en mulighed i februar i forbindelse med opfølgningen på den handicappolitiske aftale, hvor vi konkret også kan tage emner op, der har relation til emnet her. Det kan vi sagtens. Jeg vil også bare minde om, at jeg i forbindelse med tilkendegivelse om fremsættelse af permanentgørelsen af det gjorde det klart, at det ikke er udelukket, at vi kan tage videre drøftelser om det.
Der forsøgte jeg så også at få ministerens svar på, om vi så ikke i det mindste kunne blive enige om, at vi, når vi nu laver de her ændringer, kunne sikre, at de studerende kunne få den her hjælp fra den første dag, de starter på studiet. Og ministeren svarede mig: Jeg er klar over, at det er en af de ting, der også har været diskussion om, og lad os tage en drøftelse af det også.
Derfor vil jeg bare her i forbindelse med førstebehandlingen opfordre til, at vi så i forbindelse med udvalgsbehandlingen kan få en drøftelse af, hvordan vi kan sikre, at det faktisk bliver en reel mulighed og sikkerhed for de studerende, at de, når de starter på et studie, også kan få den her hjælp fra den første dag på studiet. Det giver sig selv, at hvis man går uger, måneder på et studie uden at have adgang til de rigtige hjælpemidler og den rigtige støtte, bliver det sværere, og så er der nogle, der falder fra, og det er rigtig, rigtig ærgerligt, og det skal vi imødegå. Så det håber jeg vi måske allerede i dag kan få svar på, men ellers i hvert fald i forbindelse med udvalgsarbejdet. Ellers støtter vi selvfølgelig de forbedringer, der ligger i det nuværende lovforslag. Det er klart, at vi heller ikke skal bringe nogen tvivl hos de studerende om, at det selvfølgelig bliver båret igennem, men jeg håber, at vi kan tage det andet.
I opfølgningen på det kan jeg se, at der jo også i kommentarerne til det her lovforslag står, at der ligger en parallel problemstilling i forhold til su, for nu bliver det sådan, at man faktisk kan få ret til SPS i en længere periode, end man umiddelbart har ret til su. Og det er heller ikke betryggende for de studerende, der gerne skal være sikre på at kunne gennemføre deres studie med den nødvendige hjælp og den nødvendige su. Så der vil jeg da gerne opfordre til, at vi får taget fat på den diskussion også og får taget fat i, hvordan vi kan sikre, at studerende, der forventelig skal bruge ekstra tid på deres studie, også har en ret til su i den for dem normerede studietid. Tak for ordet.