Tak for det, og også tak til forespørgeren for den her mulighed for at diskutere et meget vigtigt emne. Det er klart, at situationen i Ukraine er alvorlig af rigtig mange årsager. Mange af dem handler om liv og død, sikkerhedspolitik, og nogle af dem handler også om noget ganske konkret for hver enkelt dansker, i og med at energipriserne som følge af konflikten er steget og fortsat vil være høje en rum tid ud i fremtiden.
Allerede inden krisen i Ukraine var specielt gaspriserne på et historisk højt niveau. Jeg vil gerne starte med at anholde det, at regeringen ikke skulle have gjort noget for at afhjælpe den situation. Vi har i allerhøjeste grad gjort noget både i forhold til at gøre danskerne mere fri af fossile brændstoffer, herunder gas, men også for at afhjælpe den akutte situation, som mange danskere står i lige nu, hvor de har problemer med at betale de høje regninger.
Hvis jeg skal starte med den første del først, altså hvad vi har gjort for at nedbringe brugen af fossile brændstoffer i Danmark, så er det måske lidt stærk tobak, når hr. Morten Messerschmidt i vanlig polemisk stil hævder, at regeringen intet har gjort. Hvis jeg lige må lave bare et par sammenligninger – og hvis hr. Morten Messerschmidt ovenikøbet vil give mig lidt opmærksomhed: Den regering, som hr. Morten Messerschmidt støttede, inden magten skiftede her for 2½ år siden, aflyste jo havvindmølleparker, aflyste mål om at udfase kul, lavede i det hele taget en tilbagerulning af en ambitiøs klima- og miljøpolitik på en lang, lang række områder. Det, der skete efter sidste folketingsvalg, var, at vi lavede et markant kursskifte.
Tag f.eks. havvindmøller: Vi har besluttet siden valget at firedoble Danmarks havvindmøllekapacitet. Altså det, som det har taget fra 1991 til 2019 at bygge op, har vi firedoblet fra 2019 og frem til nu. Ikke nok med det, vi vil på den anden side af 2030 yderligere udbygge massivt med verdens første energiø, som kan levere grøn strøm til 10 millioner europæiske husholdninger. Vi har indført et stop for olie- og gasindvinding i 2050 og aflyst den ottende udbudsrunde netop for at sætte fart på den grønne omstilling. Vi har allokeret milliarder af kroner til at støtte energirenovering og til at støtte konkret udskiftning af f.eks. gasfyr med enten individuelle varmepumper eller grøn fjernvarme. Titusindvis af mennesker har allerede fået eller får i de her år udskiftet deres gasfyr som følge af vores politik. Så der er sket enormt meget.
Er det nok? Åbenlyst ikke. Vi har stadig væk 400.000 husstande i Danmark, der har gasfyr. Vi har en biogasproduktion, som er ganske høj. 25 pct. af vores gas får vi fra biogas, men det betyder jo så samtidig, at vi får 75 pct. fra andre kilder. Langt de fleste af dem er europæiske, og en stor del af den europæiske gas er russisk. Så både af klimahensyn, men også af sikkerhedspolitiske hensyn skal der gøres noget ved det. Og derfor har de partier, som står bag den aftale, vi lavede i morges, også aftalt, at vi skal have afsat 250 mio. kr. til forskellige tiltag, der kan gøre fjernvarmen grønnere i Danmark, samtidig med at vi har varslet, at vi inden længe kommer med et større udspil om at gøre varmesektoren grøn – ud over at vi skal have udbygget vores vedvarende energi yderligere, på trods af det tempo, jeg altså talte om tidligere vi indtil videre har lagt for dagen. Så ganske mange ting er allerede sket; ganske mange ting kommer til at ske også på den helt korte bane.
Hvis vi så ser på, hvad man helt konkret kan gøre for at hjælpe de mennesker, som har fået de høje stigninger, er det er klart, at jeg godt har bidt mærke i, at nogle har foreslået, at man kunne sænke forskellige afgifter. Det har vi sådan set også lige gjort i regeringen med elafgiften. Så det er jo ikke sådan, at vi som udgangspunkt er imod at sænke afgifter – og har som sagt også gjort det – men i den her specifikke situation og med det finansieringsgrundlag, der kunne tilvejebringes, mener vi, at det var klogest rent faktisk at betale en check til en gruppe mennesker af en størrelse, så det kunne mærkes. I stedet for at give et par hundrede kroner til hver husstand i Danmark vil vi hellere give 6.000 kr. til de omkring 419.000 hjem, som falder inden for de kriterier, vi har sat op. Og hvad er de kriterier? De er, at man skal have en husstandsindtægt på under 650.000 kr., og at man skal have en varmekilde, som enten baserer sig på gas – det kan være et individuelt varmefyr eller fjernvarme, hvor gassen udgør hovedparten af varmekilden – eller på el, hvor det er elpaneler eller varmepumper, og hvor priserne som følge af det for den individuelle er steget lige så meget som på de andre kilder.
Det er en ganske betragtelig økonomisk håndsrækning, som jeg selvfølgelig er ked af at de borgerlige partier, herunder Dansk Folkeparti, som påberåber sig, at de sandelig gerne vil gøre rigtig meget for danskerne og deres økonomi, altså desværre ikke har set sig i stand til at støtte op om. Det her narrativ, den her eventyrfortælling om, at der findes en kasse penge et sted – sådan nogle penge, der er i overskud, på grund af at man sparer på støtten til vedvarende energi i år – er en diskussion, hr. Morten Messerschmidt og jeg jo har taget her i salen før. Nu ved jeg ikke, hvor mange, der ser med på sådan en spørgetime, men jeg tror ikke, der er mange, der sådan har set den ordudveksling og så bagefter tænkt: Det har han da helt ret i, ham hr. Morten Messerschmidt. For der fremgik det vist ganske tydeligt, at heller ikke hr. Morten Messerschmidt har tænkt sig, hvis han skulle få magten engang, at ændre på den måde, man opgør den slags ting på. Gjorde man det, ville det jo også betyde, at i de år, hvor man så skulle betale mere fra statskassen i VE-støtte, skulle det også finansieres. Det ville f.eks. sige, at vi manglede omkring 6 mia. kr. for et par år siden, da det viste sig, at regningen for biogas var langt større, end vi havde regnet med. Det er klart, at det skal udjævne sig strukturelt over tid.
Det er jo ikke det samme, som at man ikke kan vælge at gøre, som vi har valgt at gøre i dag, og sige: Vi lemper finanspolitikken, således at vi kan tilvejebringe 1 mia. kr. ekstra. Men det er det samme som at sige, at den måde, hr. Morten Messerschmidt regner på, er fantasifuld, men ikke realistisk. Tak.