Mange tak. Jamen jeg elsker jo de her forslag, hvor vi virkelig kan vise, at vi herinde ikke er ens, selv om der er nogle borgere, der mener, at vi alle sammen kan være lidt inde på midten, uanset hvad spørgsmålet er, og er der noget, jeg næst efter Birthe Skaarup har kæmpet for i alle mine år som sundhedsordfører for Dansk Folkeparti, er det alternativ behandling og det, og at vi sikrer borgerne en tryghed i at vide, hvor de kan gå hen, når de skal have en behandling. Derfor nævnte jeg også ViFAB og Birthe Skaarup, som var den, der fik det til at køre. Og med hensyn til de penge, som ministeren stod og fortalte var sat af i 2016-2018, kan man jo gætte sig til, hvem det var, der satte dem af, og der skal vi jo ikke pege ret langt.
Ministeren siger, at der mangler finansiering. Jamen det er jo ministerens egen regering, der har taget pengene. Jeg ville være tilfreds med, at man tilbageførte de penge, og jeg kan sagtens finde 10 mio. kr. om året på et budget, for der er nogle ting, som ministeren gør, som jeg ikke er enig i, og det viser bare, at vi har hver vores politik og holdninger på forskellige områder. Og det er jo dejligt at vide, at jeg kan gå ud at sige til borgerne i Danmark, at jeg gerne vil øge deres sikkerhed, ved at de kan vide, hvor de skal henvende sig, hvis det er, at de gerne vil tage sagen i egen hånd og bruge et kosttilskud eller en alternativ behandler; eller at vi kan sætte nogle forskningspenge af. Det havde vi netop gjort i rigtig mange år, og der kom rigtig mange projekter ud af det – det ved jeg hr. Stinus Lindgreen vil spørge mig om; jeg er tankelæser – og der er projekter. Nogle viser måske, at der ikke var så meget, og andre viser, at det kunne betale sig at bruge akupunktur ved f.eks. fødsler eller ved anden smertelindring. Man kan så diskutere, hvad der er placebo, og hvad der ikke er det, men det er bare vist i projekterne, at det virker på nogle. Og sådan er forskning, og hr. Stinus Lindgreen ved også, at forskningsresultater afhænger af øjnene, der ser.
ViFAB blev lukket af den socialdemokratiske regeringen, og jeg tror, det var med hjælp fra Enhedslisten og Radikale. Jeg ved, at SF var imod det, og jeg er ked af, at I ikke er med på vores forslag til vedtagelse, fordi I kæmpede faktisk også for at bevare tingene, som de var. Jeg ved også, at der har været en tidligere ordfører, som faktisk har stillet forslag om, at vi igen tilbageførte de her penge og fik ViFAB op at stå, men der var desværre ikke flertal for det. For der er rigtig mange mennesker, der gerne bruger komplementær behandling, som man også kalder det, hvor man komplementerer det, vi får i sundhedsvæsenet, med kosttilskud, naturmedicin, akupunktur og noget andet alternativ behandling, men de har ikke nogen steder at gå hen.
Som sundhedsordfører har jeg siddet her mange gange, hvor vi har haft sager med, at folk er taget til en eller anden læge, der siger, at vedkommende kan kræftbehandle, og så blev de faktisk endnu mere syge; eller at folk er taget af sted til udlandet og har fået lavet en stamcellebehandling, der skulle kurere dem for als eller sklerose. Den viden kan man ikke få, som det er i dag. I dag er man afhængig af at google på sin pc, og så kommer der noget frem. Og hvad gør man, når man er syg? Man griber til det, som er nærmest, uden at man faktisk kan få verificeret, at det her skal man holde sig langt væk fra, eller at her er der nogle projekter, der siger, at det ikke er skadeligt, men måske heller ikke gavnligt, men det kunne være, at det var godt; altså, et sted, hvor man kunne få den viden. Inden for Fødevarestyrelsen er der lidt, man kan kigge på i forhold til kosttilskud osv., men der har de jo ikke den alternative behandling på andre områder.
Så jeg synes, at det er vigtigt, at vi får etableret et videncenter. Hvordan man så gør det, er jo det, der er spørgsmålet, men det, vi har i dag, hr. minister, er altså ikke, hvad vi ønsker. Vi ønsker et større etableret system, hvor man også kan søge noget information. Det er vi heldigvis ikke ene om at mene, for eksperterne mener det også, og det gælder også Danske Patienter og som nævnt tidligere Lægevidenskabelige Selskaber. De fortæller også, at de nogle gange står i nogle udfordringer f.eks. i forbindelse med folk med smerter. Vi ved også, at medicinsk cannabis er et nyt alternativ, der er kommet til.
Altså, for pokker da, jeg bander ikke, pokker er vist ikke et bandeord, men kunne vi ikke prøve at se på, hvordan vi kunne gøre det bedre. For mig er det her forebyggelse. Det kan også spare nogle penge i sundhedsvæsenet, ved at vi faktisk laver et center, hvor vi kan både informere, vidensdele og få sat nogle projekter i søen. Så jeg håber selvfølgelig på opbakning.
Jeg har følgende forslag til vedtagelse, jeg gerne vil læse op, og det er på vegne af Liselott Blixt (UFG), Martin Geertsen (V), Per Larsen (KF), Jens Henrik Thulesen Dahl (DF), Susanne Zimmer (FG), Karina Adsbøl (UFG), Lise Bech (UFG), Bent Bøgsted (UFG), Marie Krarup (UFG) og Hans Kristian Skibby (UFG):
Forslag til vedtagelse
»Folketinget konstaterer, at der kontinuerligt er behov for at forbedre dialogen mellem læge og patient i det danske sundhedsvæsen, herunder muligheden for at indhente viden om alternativ behandling. Patienter og læger efterspørger et videncenter for bedre at kunne navigere i feltet for alternativ behandling.
Derfor pålægger Folketinget regeringen på opfordring fra Lægeforeningen og Danske Patienter m.fl. at undersøge muligheden for at etablere et videncenter, der skal gøre viden mere tilgængelig for de danskere, der bruger alternativ behandling, og være med til at forebygge skader og fejl i forbindelse med alternativ behandling.
Regeringen pålægges i den forbindelse at udarbejde en redegørelse, som skal indeholde internationale erfaringer, mulig organisering, økonomiske forhold vedrørende et videncenter m.v., og på den baggrund indkalde de politiske partier til drøftelser.«
(Forslag til vedtagelse nr. V 87).
Tak.