Tak for det. Begrundelsen for forespørgslen, som vi lige har hørt, er altså et ønske om større patientsikkerhed i forbindelse med behandling med akupunktur. Patientsikkerhed er et område, som jeg ved ligger os alle meget på sinde, så det vil også sige, at intentionen bag forespørgslen om at sikre patientsikkerheden er noget, som regeringen til fulde deler.
Når vi alligevel vil ende med ikke at kunne støtte det som sådan et forslag, skyldes det også, at vi skal have et klart sundhedsfagligt belæg og behov for en autorisationsordning. Det er jo sådan, at en autorisationsordning udgør en begrænsning i den frie og lige adgang til erhvervsudøvelse, og autorisationsordninger bør derfor være baseret på et reelt patientsikkerhedsmæssigt behov på områder, hvor der er udfordringer med patientsikkerheden, og hvor en autorisationsordning jo netop har til formål at højne patientsikkerheden. Og hvis man spørger vores sundhedsfaglighed – og det er der jo så blevet gjort – er sagen den, at den sundhedsfaglige vurdering i forhold til akupunktører er, at der ikke er patientsikkerhedsmæssige udfordringer, der sundhedsfagligt kan begrunde, at man indfører en ordning. Når Styrelsen for Patientsikkerhed fagligt skal vurdere behovet for nye autorisationsordninger, har de en klar praksis, hvor de foretager en afvejning af hensynet til patientsikkerheden på den ene side og hensynet til en fri og lige adgang til erhvervsudøvelse på den anden.
For det første bør der efter styrelsens opfattelse lægges vægt på, om gruppen har en offentligt reguleret uddannelse til at arbejde inden for sundhedsvæsenet, og det er ikke tilfældet for akupunktører, for der findes i dag ikke en offentligt reguleret uddannelse inden for akupunktører. For nuværende findes der alene private skoler med kurser af varierende længde og indhold, og akupunktører har jo derfor i praksis en meget forskellig uddannelsesmæssig baggrund, og det gør så også, at der ikke findes en almindeligt anerkendt faglig standard for, hvad der er god akupunktur.
For det andet bør der lægges vægt på, at den faglige virksomhed indebærer selvstændighed og patientkontakt, og det må man jo sige at akupunktører i høj grad har.
For det tredje bør der lægges vægt på, om de personer, der udfører den faglige virksomhed, udgør en væsentlig fare for patienterne, når de udøver virksomheden, og på trods af at akupunktører har selvstændig patientkontakt, er det Styrelsen for Patientsikkerheds faglige vurdering, at der ikke er patientsikkerhedsmæssige problemer forbundet med akupunktur. Styrelsen har heller ikke kendskab til en uhensigtsmæssig faglig adfærd hos akupunktører, der kan tale for, at de skal underlægges et tilsyn, og at de derfor kunne blive imødegået med tilsynsforanstaltninger. Så er det også væsentligt at bemærke, at brystkassen er det område på kroppen, som det efter Styrelsen for Patientsikkerheds opfattelse kan være risikabelt at behandle med akupunktur, fordi der her kan være risiko for skader på lungerne. Vi har faktisk tidligere set nogle frygtelige tilfælde, og derfor blev der allerede tilbage i 2019 ved lov indført krav om, at den, der udfører akupunktur på brystkassen, skal have gennemført et kursus i at forebygge, erkende og håndtere skader på lungerne.
Endelig for det fjerde bør der lægges vægt på, om der er behov for at tilkendegive over for befolkningen, patienterne, sundhedsvæsenet m.m., at denne gruppe behandlere opfylder de uddannelsesmæssige betingelser for at benytte en bestemt titel, og på grund af den manglende faglige konsensus om almindeligt anerkendte faglige standarder inden for faget, og fordi der ikke ses nogen større patientsikkerhedsmæssige farer ved anvendelse af akupunktur, er der altså efter Styrelsen for Patientsikkerheds faglige vurdering ikke behov for det her, for så vidt angår akupunktører.
Så vil jeg også knytte et par øvrige kommentarer til begrundelsen og de forudsætninger, som ligger i forespørgslen. Det fremgår nemlig, at en autorisation af akupunktører kan være med til at styrke patienternes sikkerhed, og at en autorisation vil gøre, at – og jeg citerer – patienter til alle tider trygt kan henvende sig hos en autoriseret akupunktør. Citat slut. Man får næsten det indtryk, at det er usikkert for patienterne i dag at benytte sig af akupunktur, og at det altså nærmest vil være uforsvarligt ikke at indføre en autorisationsordning, og der tror jeg jo også, det er vigtigt, at vi får understreget i den her debat, at det at etablere yderligere autorisationsordninger ikke i sig selv giver en øget patientsikkerhed og heller ikke en øget tryghed.
Patientsikkerheden afhænger derimod af de autoriserede gruppers uddannelsesmæssige baggrunde og kompetencer, og det er ikke noget, som følger med en autorisationsordning. Det er også væsentligt at understrege, hvor vigtigt det er, at autorisationsordningerne fortsat udgør et væsentligt element i at sikre tilliden til sundhedspersonerne og deres kompetencer, uddannelse og faglighed, og hvis man ligesom starter på at autorisere nogle grupper, selv om der altså ikke er patientsikkerhedsmæssige behov, kan det jo i sidste ende betyde, at troværdigheden og tilliden til selve autorisationssystemet bliver svækket, og det kan give uberettigede forventninger til den autoriserede gruppes faglighed og kompetencer.
Så synes jeg også, jeg vil understrege, at der allerede i dag er rammer, som varetager patientsikkerheden, og alternative løsninger til en autorisation, som akupunktører vil kunne benytte sig af. Det gælder f.eks. den såkaldte RAB-ordning, den brancheadministrerede registreringsordning. Formålet med RAB-ordningen er jo netop at styrke sikkerheden ved alternativ behandling, og når patienten vælger en RAB-behandler, kan vedkommende være sikker på, at behandleren lever op til en række krav om bl.a. uddannelse, etik og god klinisk praksis. Samtidig har patienten adgang til at klage over en RAB-behandler hos den forening, der har registreret behandleren. Derudover er alle alternative behandlere jo underlagt lov om markedsføring af sundhedsydelser, og det indebærer, at en alternativ behandlers markedsføring af sundhedsydelser skal være baseret på faglige og relevante oplysninger, og at oplysningerne ikke må være mangelfulde, utilbørlige, urigtige eller vildledende, og at den pågældende alternative behandler skal kunne dokumentere rigtigheden af angivelser om faktiske forhold. Er markedsføringen i strid med reglerne, kan Styrelsen for Patientsikkerhed påbyde, at markedsføringen skal ophøre eller berigtiges, og en overtrædelse af de regler kan jo faktisk medføre bødestraf.
Så for at opsummere er den faglige vurdering, at der alt taget i betragtning ikke er behov for en autorisationsordning og en titelbeskyttelse af akupunktører, og derfor finder jeg det heller ikke hensigtsmæssigt at arbejde videre med forslaget i den form. Derfor kan vi så heller ikke støtte forslaget. Tak.