Mange tak for det, formand. Allerførst en stor tak til alle partier og ordførere for den store fleksibilitet og samarbejdsvilje, som har gjort det muligt, at vi kan gennemføre en hurtig behandling af beslutningsforslaget. Hvis man tænker lidt over den situation, vi står i, vil jeg sige, at hvis nogen for 4 måneder siden havde sagt, hvad vi behandler her i Folketinget i dag, ville jeg i hvert fald ikke have troet mine egne ører. Vi står i en fundamentalt forandret verden, og den sag, vi behandler i dag, er jo et tydeligt eksempel på det, som også ordførerne har været inde på. I mere end 70 år har Finland og Sverige valgt at stå uden for NATO. De var ikke med, da vi dannede NATO. De valgte at være alliancefrie tilbage i 1949 og ikke at gå med Danmark, Norge og Island i at forme NATO. Det har nu ændret sig, og den nye sikkerhedspolitiske virkelighed kræver meget af os alle sammen, at vi gentænker gamle politikker, at vi styrker vores redskaber, og at vi finder sammen i vigtige fællesskaber, så også tillykke til danskerne, som i går stemte klart ja til at deltage fuldt og helt i det europæiske samarbejde om sikkerhed og forsvar.
Man kan sige, at i 4 måneder har vi set det ene sikkerhedspolitiske digebrud efter det andet på tværs af Europa, og jeg er stolt over, at Danmark stiller op og bidrager, også når det er svært. Vi har bidraget substantielt til at forstærke NATO's østlige flanke i et bredt flertal her i Folketinget. Vi har efterspurgt materiel og våben til Ukraines forsvarskamp, og nu stiller vi os også parate til at være blandt de første, der byder Finland og Sverige velkommen i NATO, og det er rigtig godt. Det er helt afgørende, at vi har et stærkt folkestyre, hvor de folkevalgte står sammen om at værne om Danmarks og vores allieredes sikkerhed. Vi tager ansvar, og vi går forrest.
På trods af den her dystre kontekst markerer vi i dag ikke bare styrken af vores demokratiske samarbejde herhjemme, men også, at vi kan styrke samarbejdet med vores allernærmeste venner, vores nordiske broderfolk. Når vores sikkerhed er truet, rykker vi endnu tættere sammen. Og det er også her, dagen efter vi har stemt i Danmark, at vi som en af de første allierede gør os klar til at byde Sverige og Finland velkommen i NATO. Man kan roligt sige, at mens den 24. februar 2022 markant ændrede sikkerhedssituationen i Europa, står vi her i juni 2022 over for nogle allerede vigtige og afgørende beslutninger for vores fælles sikkerhed både i Danmark og i Norden og i øvrigt også i resten af Europa, som er værd at bemærke.
Med finsk og svensk medlemskab får vi nordisk sammenhæng i NATO. Det vil styrke sikkerheden i Norden, og det vil gøre NATO endnu stærkere. Det er selvfølgelig en beslutning, vi fra regeringens side bakker hundrede procent op om. Derfor ønsker vi også, at Danmark skal gøre alt, hvad vi overhovedet kan, for at sikre, at deres optagelse sker så hurtigt som muligt, og med dagens beslutningsforslag ønsker vi at bane vejen for, at Danmark kan ratificere, så snart optagelsesforhandlingerne er afsluttet og tiltrædelsesprotokollerne er blevet underskrevet i NATO. Det vil sende et klippefast signal om solidaritet med Finland og Sverige, som jeg ved vil blive værdsat højt af vores nordiske venner, og som jeg også håber kan inspirere andre allierede til at gennemføre hurtige nationale processer. Så jeg vil gerne også takke Folketinget for den debat, vi har her i dag, og også den enighed, der er i Folketinget.
Så synes jeg også, det er værd at dvæle lidt ved – der er flere, der er inde på det – at det i sandhed er et historisk øjeblik, og hvis man kigger tilbage til, da Danmark valgte at gå med i Atlantpagten, tilslutte sig Atlantpagten, helt tilbage i marts 1949, den 23. marts, var der i det her ærede Ting en behandling af det spørgsmål, og der blev det også slået fast, at fred og demokrati hænger sammen. Vores evne til at forsvare os selv mod aggression er helt afgørende i den situation, vi er i, og derfor kan man sige, at i den situation, vi er i, kan Putin kun takke sig selv for, at vi nu står i en situation, hvor Sverige og Finland er på vej ind i NATO. Jeg tror, det var den finske præsident, der sagde det meget fint, nemlig at hvis man skal finde en forklaring på, hvorfor vi står, som vi står nu, altså hvis man vil vide, hvem der er ansvarlig for det, skal Putin kigge sig selv i spejlet, og så vil han finde ud af, hvem der er ansvarlig for situationen nu. Det var noget i den retning, han sagde, eller han sagde faktisk: Hvis Putin vil vide, hvem der er ansvarlig for skiftet i finsk NATO-politik, skal han kigge i spejlet. Så vi er i en helt unik og historisk situation her.
Jeg vil også gerne sige til jer, at jeg ser nogle store perspektiver, både med vores ja i Danmark i går til at tilslutte os det europæiske samarbejde om sikkerhed og forsvar, at vi kan byde Sverige og Finland velkommen i NATO, og at Norden med vores værdier og vores demokratiske samfundssyn kommer til at præge også sikkerhedspolitikken i de kommende år. Det ser jeg meget frem til, for jeg er af den klare overbevisning, at det styrker NATO, at vi får to ligesindede nordiske lande med værdier som de danske ind, ud over at vi i forvejen har Norge og Island. Det vil sige, at alle fem nordiske lande bliver NATO-lande, og at Danmark så også sammen med de andre nordiske lande kan præge EU-samarbejdet om sikkerhed og forsvar. Det er stærkt for Norden, for vores region i verden, og det er nødvendigt i den tid, vi er i, for vi må ikke tage de internationale normer og regler for givet. Det er den 24. februar en brutal påmindelse om at man ikke kan, ikke engang respekten for, at man har ret til som land at leve i fred og sikkerhed med sine naboer, nedfældet i FN-pagten. Den respekt har Rusland og Putin gjort til skamme.
Vi kan ikke tage vores demokrati og vores frihed for givet, og derfor skal vi være klar til at investere i det og stå op for det hver dag, og jeg kan garantere jer for, at hvis vi ikke gør det, hvis vi ikke investerer i vores forsvar og ikke investerer i vores sikkerhed, vil prisen på længere sigt, både for vores værdier og for vores samfund, blive meget, meget større, og derfor er jeg så glad i dag som udenrigsminister for, at vi med den her behandling hurtigt kan vise, at Danmark og det danske Folketing kan bakke op om den finske og svenske ansøgning om NATO-medlemskab. Det er i sandhed historisk. Tak.