Til beslutningsforslag nr.
B 177
Folketinget 2021-22
Betænkning afgivet af Miljø- og Fødevareudvalget den 18. maj 2022
Betænkning
over
Forslag til folketingsbeslutning om afskaffelse og udfasning af oksekød og
lammekød i offentlige kantiner
[af Torsten Gejl (ALT)]
1. Indstillinger
Et
flertal
i udvalget (udvalget med undtagelse af FG)
indstiller beslutningsforslaget til
forkastelse
ved 2. (sidste)
behandling.
Et
mindretal
i udvalget (FG) indstiller beslutningsforsla-
get til
vedtagelse uændret.
Alternativet, Kristendemokraterne, Inuit Ataqatigiit, Si-
umut, Sambandsflokkurin og Javnaðarflokkurin havde ved
betænkningsafgivelsen ikke medlemmer i udvalget og der-
med ikke adgang til at komme med indstillinger eller politi-
ske bemærkninger i betænkningen.
En oversigt over Folketingets sammensætning er optrykt
i betænkningen.
2. Politiske bemærkninger
Enhedslisten
Enhedslistens medlemmer af udvalget støtter, at der om-
lægges til mere klimarigtig kost og økologisk kost i de of-
fentlige kantiner. EL anerkender, at man i mange kommuner
har arbejdet målrettet med det i flere år. EL synes, at beslut-
ningsforslaget er for styrende med sin negative afgrænsning
af, hvilken mad der ikke må serveres. EL ønsker ikke et
decideret forbud mod salg og servering af oksekød og lam-
mekød i offentlige kantiner. EL har tillid til, at kommuner
og regioner kan arbejde med klimarigtig kost og sikre, at
de plantebaserede måltider kommer til at fylde mere på
tallerkenen. Samfundet har på mange punkter interesse i, at
borgerne ændrer kostvaner. Hvis alle følger klimakostråde-
ne, vil der kunne spares 12 mia. kr. på sundhedsudgifterne i
Danmark.
EL har ved finansloven 2021 og i seneste landbrugsaftale
af 4. oktober 2021 sikret flere midler til køkkenomlægninger
og fremme af plantebaseret kost, og EL vil ved kommende
klimaforhandlinger prioritere en CO
2
-afgift på landbruget,
hvilket også vil komme til at fremme, at plantebaseret kost
bliver billigere end animalske fødevarer. EL ser gerne, at
regeringen styrker området yderligere, hvilket kan ske i stil
med det arbejde, som Mikkel Hindhede, leder af Statens
Laboratorium for Ernæringsundersøgelser, fik gennemført
under første verdenskrig, både med kostomlægning og min-
dre animalsk produktion i landbruget.
3. Udvalgsarbejdet
Beslutningsforslaget blev fremsat den 1. marts 2022 og
var til 1. behandling den 21. april 2022. Beslutningsforslaget
blev efter 1. behandling henvist til behandling i Miljø- og
Fødevareudvalget.
Oversigt over beslutningsforslagets sagsforløb og
dokumenter
Beslutningsforslaget og dokumenterne i forbindelse med
udvalgsbehandlingen kan læses under beslutningsforslaget
på Folketingets hjemmeside www.ft.dk.
Møder
Udvalget har behandlet beslutningsforslaget i 3 møder.
Bilag
Under udvalgsarbejdet er der omdelt 4 bilag på beslut-
ningsforslaget.
Spørgsmål
Udvalget har under udvalgsarbejdet stillet 2 spørgsmål
til henholdsvis klima-, energi- og forsyningsministeren og
ministeren for fødevarer, landbrug og fiskeri til skriftlig be-
svarelse, som ministrene har besvaret.
AX027850