Tak, fru formand. Tusind tak for den meget positive opbakning til vores beslutningsforslag. Også tak til ministeren for her fra Folketingets talerstol at give tilsagn om noget, som både Venstre, men også et par andre partier, har efterspurgt meget længe, nemlig at vi kan komme i gang med taxameterforhandlingerne for det første, men også at få dem sammen med institutionsforhandlingerne, så vi ikke sidder og laver institutionslovgivning fuldstændig afkoblet fra taxameterforhandlingerne. Så tak til ministeren for den del.
Nu må man jo ikke bruge rekvisitter fra Folketingets talerstol. Man må i hvert fald ikke vise dem. Det vil jeg så undlade, men jeg er sikker på, at ministeren ligesom mig selv og en række af ordførerne har fået et fint gækkebrev op til påske. Vi ved jo alle sammen, hvordan et gækkebrev ser ud, så jeg forestiller mig, at man egentlig slet ikke behøver at vise rekvisitten, for vi ved jo godt alle sammen inde i vores hoveder, hvordan et gækkebrev ser ud. Mit var mørkeblåt og lyseblåt, og jeg tænker, at ministerens var blodrødt og lidt lysere rødt. På det her gækkebrev står der, og nu citerer jeg:
Gæk, gæk, gæk, vores navn, det står med blæk; nok er det en gammel lov, men glem ej, at den ikke er for sjov; for vi må ikke være lige, må hhx-taxameteret stige; kærlig hilsen prik, prik, prik.
Jeg tænker, at vi alle sammen – undervisningsordførerne og ministeren – fik det som en påmindelse fra hhx-eleverne om, at de sådan set ikke bare ønsker sig et påskeæg, de ønsker sig ligestilling i forhold til taxametersystemet. Og det har de ønsket sig længe.
Det indgik jo også i de forhandlinger, vi havde tilbage under VLAK-regeringen, omkring et nyt taxametersystem, hvor vi jo i fællesskab lavede en aftale og egentlig også sådan en håndfæstning om, at det var noget af det, der skulle håndteres. Der er bare gået rigtig lang tid, siden vi lavede den aftale tilbage i 2019, hvor vi samtidig lavede taxametersystemsgennemgangen og institutionseftersynet, som jo i høj grad giver os fundamentet for nu for alvor at kunne tage hul på forhandlingerne. Printer man dem ud, er det flere hundrede sider af detaljeret gennemgang af taxametersystemet og hele institutionsbilledet i Danmark. Det er et arbejde, der blev igangsat under VLAK-regeringen i den brede politiske aftale, vi lavede i fællesskab, netop fordi vi skulle have et godt fundament for at kunne gennemføre de her forhandlinger. Og ja, man kan sige, at meget er blevet forsinket på grund af covid-19-pandemien, men det kan vi jo ikke blive ved med at have som argument for at forsinke tingene. Der er en bydende nødvendighed for, at vi får lavet en reform af vores taxametersystem.
Det er også baggrunden for, at vi har fremsat beslutningsforslaget. Vi synes egentlig ikke, at vi til næste påske skal modtage gækkebreve fra hhx-eleverne eller skuffe dem, når der kommer en finanslov. Vi synes, vi skal sætte handling bag ordene og sikre, at de små hhx'er også får det berettigede udkantstilskud på niveau med vores små stx'er. Og det er ikke småpenge, hvis vi kigger på de små hhx'er; de lider under de her skæve forhold. På Tønder Handelsskole, Det Blå Gymnasium i Tønder, som er en af de her små hhx'er, vi har liggende rundtomkring i landet, er de utålmodige, og de har også løbet udvalget ned ad flere omgange i deputationer. Og jeg forstår det godt, for lige nu er det sådan, at de og de øvrige små hhx'er landet over sådan set får næsten 15 mio. kr. mindre i udkantstaxameter, end de havde fået, hvis de havde været stx'er. Tager vi Det Blå Gymnasium i Tønder helt specifikt, fik de 226 kr. i udkantstilskud. Havde de været det almene gymnasium, havde de fået 2,7 mio. kr. Jeg forstår godt, hvorfor de sender os gækkebreve og spørger, hvorfor det bliver ved med at være sådan.
Så jeg synes jo fra Venstres side, at der ligger nogle pligtopgaver. Dem har vi prøvet at skitsere i det her beslutningsforslag. Det handler om at ligestille vores gymnasiale ungdomsuddannelser, både når vi kigger på udkantstilskud, og når vi kigger på bygningstaxameter, hvor man jo kan have et htx, et stx og et hhx, som selvfølgelig også efterfølgende vil få mest, alt afhængigt af hvilke faglokaler man har. Men hvis vi tager den del væk og bare kigger på bygningstaxameteret, er den forskel stor, og den er også uforholdsmæssig stor. Det betyder jo, at der i en by i dag kan være to uddannelsesinstitutioner, som får forskelligt bygningstaxameter, bare fordi det ene er et hhx eller htx og det andet er et stx. Og det synes vi ikke er rimeligt.
Det er de skævheder, vi har nævnt i beslutningsforslaget. Der er også den skævhed, der ligger i A-fagstaxametrene, f.eks. det særlige incitamentstaxameter for A-fagene. Det kan være fysik, kemi, biologi, geologi eller bioteknologi, som kun stx'erne kan få del i. På htx kan man jo også læse de samme fag, og med undtagelse af musik får man ikke det samme taxametertilskud. Altså, åbenbart er det enten billigere at uddanne dem på htx, eller også synes vi ikke, at de er lige så meget værd, eller hvad det nu er, der må være forklaringen.
Vi ved jo godt, at det er, fordi taxametersystemet har knopskudt sig undervejs. Og nogle af skævhederne var jo på ingen måde politisk intenderet og heller ikke hensigtsmæssige, da de blev lavet, men er bare opstået undervejs. Og derfor trænger vi til en gennemgribende reform af taxametersystemet, hvor vi både får gjort op med skævhederne, og hvor vi også sikrer den her reelle ligestilling og også laver de justeringer, der skal til.
Så jeg er glad for den opbakning, der har været i dag, og ser frem til de forhandlinger, vi nu må få, sådan at vi får gjort op med de lappeløsninger og småjusteringer, der har kendetegnet meget af taxameterjusteringerne de seneste år, og får lavet et reelt nyt taxametersystem, som sikrer, at vi får stærke uddannelser i hele landet, og som både holder hånden under de små institutioner, men også giver udviklingsmuligheder for de store, og som også har noget incitamentstaxameter i relation til det, vi gerne vil styrke yderligere, hvad end det er sprog, hvad end det er A-fag, hvad end det er, at der også er en social sammenhængskraft eller andet, altså så vi generelt får ryddet op i taxametersystemet og får et nyt taxametersystem og dermed ikke behøver at tale om rekvisitter på Folketingets talerstol som det søde gækkebrev, vi alle sammen fik op til påske, vedlagt chokolader ikke mindst – bestikkelse, eller hvad det nu er – fra hhx-eleverne, men reelt set får taget hånd om de problemer, vi nu har talt om i nogle år, og som trænger til at blive justeret i vores taxameterreform.
Så tak for opbakningen, og jeg glæder mig til forhandlingerne på Venstres vegne. Tak til ministeren for også at give tilsagn til, at vi nu får de forhandlinger, også her inden sommerferien, som vi skrev i vores beslutningsforslag.