Tak for det, formand. Vi har alle brug for omsorg, hvis vi bliver syge, plejekrævende eller på anden vis får brug for sundhedsvæsenets hjælp. Få vil være uenige i dette citat:
»Omsorg er et grundlæggende menneskeligt behov, og i en kritisk og usikker situation er behovet særligt udtalt.«
Sådan skriver Det Etiske Råd i deres seneste udtalelse om omsorg i sundhedsvæsenet. Det Etiske Råd har i sin udtalelse syv konkrete budskaber, og jeg vil gerne her citere budskab fire, som bærer overskriften: Omsorg er vanskeligt at måle og standardisere. Og jeg citerer:
»Den relationelle og personbårne omsorg lader sig vanskeligt erstatte af
standardiserede tilbud. Omsorg er udtryk for en holdning til en patient eller en borger. Derfor er der en grænse for dens standardisering. Omsorgen må rumme en spontan dimension, så der er tale om en reaktion på netop denne patient, på netop denne situation, og ikke tilrettelagte handlemuligheder ud fra standardsituationer.«
Vi er fra Venstres side fuldstændig enige med Det Etiske Råd: Omsorg kan ikke alene sættes på formel, standardiseres, kvantificeres og ej heller sættes ind i en stram lovgivningsramme, som fru Karina Adsbøl med beslutningsforslaget her ønsker. For omsorg er individuel, den er personbåren, og så er den i høj grad afhængig af tid, sted og omstændigheder. Men jeg vil gerne takke fru Karina Adsbøl m.fl. for at sætte omsorg til debat her i Folketingssalen.
For pointen omkring de alt for mange omsorgssvigt i bl.a. ældreplejen, som vi har været vidner til de seneste år, er vigtigt og taler sit tydelige sprog. Der er plads til forbedringer, så vi får omsorgen, værdigheden og empatien tilbage i vores ældrepleje. Ældre, som livslangt har knoklet for sig selv, deres familie og for samfundet, skal ikke ligge med våde bleer, opleve at være usoignerede, bo i en svinesti eller mangle mad og drikke. Det kan vi som velfærdssamfund ikke være bekendt.
Fra Venstres side mener vi klart, at omsorg er en ledelsesopgave. Den enkelte leder skal give plads til, at ansatte har det nødvendige overskud til at drage omsorg for ældre og for patienter, og prioritere, at ansatte på alle niveauer forstår, at nærvær er det første skridt mod et omsorgsvæsen, som reelt drager omsorg for sine borgere.
Fra Venstres side så vi gerne et langt skarpere fokus på ledelse på de kommunale plejehjem. Vi ønsker, at der på alle kommunale plejehjem er lokale bestyrelser, hvor både ledere og ansatte og f.eks. ildsjæle og pårørende har en plads omkring bestyrelsesbordet; bestyrelser, hvor de pårørende har indflydelse på, hvem der ansættes som leder, efter samme model, som vi har for skolebestyrelserne.
Det vil åbne op for, at man i god dialog med både ansatte og ledelse kan prioritere opgaver og indsatser, så der netop gives plads til omsorg, nærvær og de gode relationer. Tidsmangel er ikke en undskyldning for ikke at drage omsorg. Men det er klart, at den måde, man bruger tiden på, har betydning for, hvordan ens hverdag hænger sammen – og her kommer ledelsen jo i spil.
Mange ældre må i dag nøjes med ét tilbud, det kommunale, når det sidste vigtige hjem skal vælges, og det er bare ikke godt nok. Der skal være friplejehjem i alle kommuner, så ældre reelt har en valgmulighed. Men valgmuligheder og overblik over valgmuligheder er en mangelvare i dagens moderne ældrepleje, for mange ældre giver udtryk for, at de er glade for, at der er frit valg mellem offentlige og private aktører; men mange giver også udtryk for, at de reelt ikke ved, hvad de kan vælge imellem. Og det er en kæmpe fejl.
Derfor ønsker vi fra Venstres side, at vi får uvildige tværkommunale ældrevejledere, som kan guide vores ældre og deres pårørende til det helt rigtige tilbud. Og her er det vigtigt for mig at understrege, at vi fra Venstres side ikke har nogen præferencer, i forhold til om ældre og deres pårørende vælger et privat eller et kommunalt, offentligt tilbud. Men vi har et ønske om, at der skal være noget at vælge imellem.
Her har vi en klar skillelinje i forhold til den røde regering, som jo igen og igen har tilkendegivet senest med udspillet om de nye velfærdsaftaler, at man ikke ønsker at bevare ældres ret til frit valg. Det er vi fra Venstres side forundret over, for mennesker er forskellige og har forskellige præferencer livet igennem, og det skal vores velfærdstilbud afspejle.
Afslutningsvis vil jeg gerne igen takke fru Karina Adsbøl m.fl. for at sætte omsorg på dagsordenen. Fra Venstres side deler vi ønsket om bedre omsorg for vores ældre, men vi er ikke enige i vejen til at nå målet. Tak for ordet.