Tak for det. I virkeligheden har jeg jo altid lyst til at være ret imødekommende over for de forslag, folk kommer med, og vi nåede lige at snakke lidt ude bagved; det gør vi jo faktisk ret tit. Inden vi skal i salen, er det egentlig for det meste ret hyggeligt lige at sidde ude bagved og snakke med hinanden. Jeg er ikke så imødekommende, hvad det her forslag angår. Det her er jo simpelt hen en ordning, der ikke rigtig er groet i Socialdemokratiets baghave, og det vil jeg gerne give nogle ord med på vejen. Jeg synes altid, det er fint at få diskussionen. Det er ikke så lang tid siden, vi sidst har haft diskussionen her i salen.
Det, der foreslås her, er jo, at de tilskudsregler, der allerede findes i en lidt anden afart og med nogle begrænsninger, skal laves om, sådan at 90 pct. af det kommunale tilskud tilfalder forældrene, altså gives til forældrene eller en anden omsorgsperson til at kunne passe barnet hjemme, og det skal så være et alternativ til de eksisterende muligheder for pasning. Som det er i dag, er det den enkelte kommune, der beslutter, om man vil have den mulighed. Når det er lagt an på den måde, er det efter en årelang debat og en årelang uenighed mellem de forskellige partier i Folketinget om, hvordan man griber det her an, og det er så blevet løst, ved at det er op til kommunerne at beslutte sig for, om de går den ene eller den anden vej.
I den forbindelse har det i alle de debatter aldrig været Socialdemokratiets hovedprioritering, at vi skulle ned ad det spor, for at sige det ligeud. Men jeg tror sådan set, at vi alle sammen, uanset hvad for et parti vi kommer fra, selvfølgelig mener, at det gode børneliv er det rigtige, og at det også er det, vi skal støtte. Men hvad grænserne mellem stat og privatsfære er, og hvornår noget skal være privat i stedet for kollektivt og alle de her ting, er jo de snitflader, hvor uenighederne meget hurtigt opstår.
Det her med at betale forældre for at gå derhjemme har ikke groet i i Socialdemokratiets baghave. Vi mener, at man skal bidrage og yde sit til fællesskabet, og det gælder selvfølgelig ikke i en barselsperiode, som vi jo ad flere omgange har været med til at forlænge, men vores udgangspunkt er, at voksne mennesker selvfølgelig skal bidrage til fællesskabet ved at arbejde, og i hvert fald at staten ikke skal give et økonomisk incitament til, at man ikke bidrager, så at sige. Det er jo delvis det, vi synes er grundlaget for det her forslag, og det er, at man vil til at bruge statslige kroner på og dermed give et incitament til, at der er en del af arbejdsstyrken, der ikke længere skal være det. Det mener vi er uhensigtsmæssigt. Det er ligesom det ene lag, der er i det, og det andet lag er så børnene.
Der opfatter vi det sådan, at de tilbud, der er, altså dagpleje, vuggestue og børnehave og senere hen også skolen, er steder, hvor børns verden åbner sig. Det er klart, at indtil en eller anden alder er det rigtig hensigtsmæssigt, at man kan gå derhjemme og også have økonomi til det og passe sit barn selv, og så begynder børns verden at åbne sig, efterhånden som de bliver lidt større. Der er vuggestue, dagpleje og de andre ordninger, vi har, en rigtig god ramme for at begynde at indgå i et fællesskab og begynde at lære at tage hensyn til hinanden og møde andre børn, som ikke nødvendigvis ligner en selv, og som kommer fra nogle andre familiemønstre, hvor de spiser anderledes ved frokostbordet ellers spiser nogle andre ting ved frokostbordet, eller hvad de nu gør. Man begynder simpelt hen at blive socialiseret ind i et fællesskab, og det synes vi fra Socialdemokratiets side er en rigtig god idé at vi ikke bare bruger penge på, men at vi også bruger rigtig mange penge på.
Derfor har vi i de her år, hvor vi har siddet i regering, og godt hjulpet på vej af støttepartierne sat rigtig mange ekstra penge af til børneområdet, fordi vi mener, at de fællesskaber og den tidlige tid er enormt vigtig for børnenes udvikling. Vi mener, at den åbning mod verden, der sker, når man når en bestemt alder, er rigtig god for børn at komme ud at være en del af. Det er ikke altid, at forældrene har samme tryghed ved, at børnene begynder at blive en del af verden, som barnet selv har, og derfor gør det heller ikke noget, at man giver et incitament til, at børnene, når de når en bestemt alder, begynder at åbne sig derudaf.
Så er det klart, at hvis børnene har nogle bestemte særlige behov, kan der være god brug for, at mor og far, den ene eller den anden, går derhjemme, og derfor er der ordninger til, at hvis man har børn med handicap, har man mulighed for eksempelvis at få økonomisk tilskud og løndækning i forhold til, at man skal passe barnet i eget hjem. Så selvfølgelig kan der være tilfælde, hvor det er anderledes, men for den store brede børnegruppe opfatter vi det som et absolut gode, at det ikke bare er et spørgsmål om pasning af børn, men at det set med børnebriller faktisk er et spørgsmål om, at de så får mulighed for at indgå i de kollektive ordninger.
Derfor skal vi huske på, når vi taler om frit valg her, at det i hvert fald i de debatter, vi ellers har haft om det, har været typisk, at de fleste partier taler rigtig meget om frit valg for de voksne – og jeg synes jo, at det her handler om børnene. Der vil jeg mene, at for langt størstedelen af børnene er det en rigtig god idé, at verden faktisk får lov til at åbne sig og man indgår i de små eller større børnefællesskaber, alt efter hvem man er, som henholdsvis dagpleje og børnehaver kan tilbyde, og det er jo forskelligt. Nogle kan bedst med den lille sammenhæng, hvor det så er dagplejen, der er det mest relevante, og derfor har vi en rigtig solid dagpleje i Danmark, og andre kan bedre med de lidt større sammenhænge og kommer ind i det børnefællesskab med al den sprudlen og farverighed, der er der. Så jeg synes egentlig, at vi har flere forskellige typer af tilbud, hvor vi giver børnene mulighed for, at verden åbner sig, og derfor er jeg egentlig indimellem lidt ked af, at vi får en diskussion om frit valg for de voksne. Det er trods alt ikke dem, det handler om.
Nå, summa summarum er, at vi fra regeringens side ikke mener, at det er en god idé at begynde at betale penge for, at folk ikke er på arbejdsmarkedet. Omvendt synes vi jo, at børnediskussionen er rigtig vigtig, altså det, der handler om, hvordan vi bedst får børnene i vej, og der vil vi lægge vores hovedvægt på, at det er en god idé, at vi har dagpleje, så man har nogle mindre børnefællesskaber, og at vi har daginstitutioner, som er de lidt større børnefællesskaber, man kan indgå i.
Men jeg vil gerne sige tak for, at forslaget bliver fremsat, og at vi får en anledning til at diskutere børnepolitik. Jeg kan ikke umiddelbart se sådan en farbar kompromisvej foran mig. Sådan kan jeg ellers bedst lide at runde mine taler af, men jeg tror, at lige det her er et af de steder, hvor vandene deler sig. Men tak for ordet.