Tak for debatten indtil nu, som jo drejer sig om, at Enhedslisten har fremsat det her forslag om, at Folketinget pålægger regeringen at gennemføre de nødvendige ændringer af love og bekendtgørelser for at sikre, at alle kreaturer i det danske landbrug skal på græs mindst 150 dage i sommerhalvåret. Nogle gange er man jo nødt til lige at vende tilbage til, hvad det var, vi foreslog, for debatten kan jo nogle gange godt komme bredt omkring. Så det er altså forslaget, og det er uden en tidsplan. Det er jo sådan set et meget frit forslag, som regeringen kan gribe og sige: Det var da et godt forslag, og vi vil lave en god tidsplan for, hvordan det kan realiseres. Men det er jo så ikke der, vi er nået til endnu.
Jeg noterer mig, at SF og Radikale støtter forslaget, og det vil jeg gerne sige tak for. Så noterer jeg mig også, at der er andre partier, som er optaget af dyrevelfærd og prioriterer det, selv om man ikke støtter det specifikke forslag, og det vil jeg da godt sige tak til Dansk Folkeparti for. Det er korrekt, at Dansk Folkeparti over tid også har været med til at italesætte, at dyrevelfærd er vigtigt i forhold til vores landbrugsproduktion. Og det er jo det, som vi skal tage med videre til de her forhandlinger, som ministeren skal indkalde til, om, hvordan der kommer noget godt ud af, at der er blevet vedtaget en ny dyrevelfærdslov, som skal munde ud i, at der skal laves bekendtgørelser for hvert enkelt produktionsdyr, sådan at der er noget, der bliver præciseret, så vi kan leve op til loven om, at vores husdyr også er sansende og levende væsener. Og derfor er der selvfølgelig nogle forhold, der skal tage hensyn til det, og for kvæg kunne det passende være, at køer kom på græs 150 dage om året i sommerhalvåret. Det ville være meget naturligt for at leve op til dyrevelfærdsloven.
Jeg synes, der er rigtig gode grunde til at fremsætte det her beslutningsforslag. Vi har 1,5 millioner stykker kvæg i Danmark, så det er noget, som sådan set bør tages alvorligt. Man kan se den tendens, der er: For 15 år siden kom ca. 75 pct. af alle køer på græs, og i dag er vi så nået frem til eller tilbage til, må vi hellere sige, at det kun er 21-25 pct., der kommer på græs. Og ud af det kvæg er halvdelen så økologisk, hvor der i de økologiske regler er det her specifikke krav om, at køerne skal på græs 150 dage om året.
Hvad er den videre udvikling, hvis ikke vi griber ind over for det her? Jamen det kan jo nemt være en strukturudvikling, hvor det enkelte kvægbrug bliver større og større, og det er der altså ikke bare plusser i. Så vidt jeg kunne google mig til, er den største mælkeproducent i Danmark en landmand, som har 3.400 køer. Og det siger sig selv, at det jo er noget, som er meget svært at organisere, altså at få det kvæg på græs. Men vi er altså nogle gange nødt til at stoppe op og spørge: Er den strukturudvikling, som kører i landbruget, fordi det er økonomi, som er hovedstyrende i stedet for hensynet til dyrevelfærd, noget, som vi bør gribe ind over for?
Der er ingen tvivl om, at da man ophævede grænserne for, hvor mange dyreenheder der må være på det enkelte landbrug, var der nogle i landbruget, der syntes, at det var alle tiders, mens der var miljøfolk, som syntes, at det var et tilbageskridt, at man liberaliserede så meget. Og med hensyn til kvægbedrifterne må jeg sige, at det var en kæmpe ulempe.
Der har været sådan lidt debat om, om kvæg har det godt i de moderne stalde, der er. Det er klart, at der arbejdes med, at kvæg har det godt, men man må bare konstatere, at man jo overhovedet ikke er i mål. Og når man så har et økologisk landbrug, som viser, at man faktisk kan have en mælkeproduktion, også når kvæget skal på græs, så synes jeg, der er noget at tage ved lære af.
Hvis man ser på debatten, har det også været draget ind, at der er nogle klimaaspekter, og det er jo korrekt. Og der er vi jo der, hvor vi i Danmark har alt for mange husdyr, og det har vi også globalt. Altså, når vi har en landbrugsproduktion, hvor 80 pct. af arealet bruges til foder i Danmark, og globalt er det 70 pct., så er vi et sted, hvor den animalske produktion fylder ufattelig meget, og hvor man langt nemmere kunne brødføde en voksende befolkning, hvis man reducerede sit animalske fødevareindtag. Så der er også et udviklingsspor i det her, hvor man kan kigge ind i, at når vi skal frem til at have et bæredygtigt landbrug, så er det et landbrug med færre husdyr.
Det blev nævnt i debatten, at strammer vi kravene her i Danmark, så kan der være noget produktion, der flytter til udlandet. Hvis man kigger på, hvad Det Miljøøkonomiske Råd har vurderet omkring det, så er det ikke en en til en-udflytning af produktion fra Danmark, hvis vi strammer op på vores krav. Det har bl.a. været diskuteret i forbindelse med at lave en CO2-afgift på landbruget, som vi jo kommer frem til senere på året. Så vi får igen en debat om landbruget, rammevilkår osv., hvor det jo vil være rigtig fint, hvis vi kan koble de her hensyn, så vi samtidig diskuterer både dyrevelfærd og klima og træffer de rigtige beslutninger.
Jeg ser frem til, at vi får en udvalgsbehandling, hvor man også kan få afklaret diverse uenigheder, som har været i debatten. Og så er det et forslag, som Enhedslisten vil tage tilbage til Folketingssalen, så vi kan få en afstemning om, hvem der er for, og hvem der er imod forslaget. Tak for debatten indtil nu.