Sundhedsudvalget 2021-22
SUU Alm.del
Offentligt
2619635_0001.png
Holbergsgade 6
DK-1057 København K
T +45 7226 9000
F +45 7226 9001
M [email protected]
W sum.dk
Folketingets Sundhedsudvalg
Dato:
<Vælg dato>
Enhed: FOST
Sagsbeh.: DEPNISC
Sagsnr.: 2210337
Dok. nr.: 2383894
Folketingets Sundhedsudvalg har den 11. august 2022 stillet følgende spørgsmål nr.
975 (Alm. del) til sundhedsministeren, som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet
efter ønske fra Martin Geertsen (V).
Spørgsmål nr. 975:
”Som
opfølgende spørgsmål til ministerens svar af 10. maj 2022 på SUU, alm. del
spm. 654, hvor ministeren svarer, at ”En genstand er
således en genstand, uanset om
der er tale om en genstand øl eller en genstand stærk spiritus. Det er mængden af al-
kohol, som man indtager, der afgør både, hvor beruset man bliver, og hvor skadeligt
indtaget er
uanset om alkoholen kommer fra produkter med høj eller lav alkohol-
procent”, bedes ministeren redegøre for, om vandindholdet i drikkevarer med alko-
hol har betydning for, hvilke risici der er forbundet med indtag, herunder om det fysi-
ologisk er nemmere hurtigt at indtage store mængder alkohol, hvis alkoholprocenten
er høj sammenholdt med indtag af drikkevarer med lav alkoholprocent.”
Svar:
Jeg har til brug for besvarelsen indhentet bidrag fra Sundhedsstyrelsen, som oplyser
følgende:
”Svaret fra tidligere gælder stadig –
En genstand er en genstand, uanset om der er
tale om en genstand øl eller en genstand stærk spiritus. Det er mængden af alkohol,
som man indtager, der afgør både, hvor beruset man bliver, og hvor skadeligt indta-
get er
uanset om alkoholen kommer fra produkter med høj eller lav alkoholprocent.
Mange ting påvirker optagelsen af alkohol til blodet, og dermed hvilken promille, det
enkelte individ opnår. Drikker man for eksempel alkohol sammen med et måltid, vil
promillen i blodet stige langsommere, end hvis man drikker på tom mave. Kulsyrehol-
dige drikke kan også fremskynde optagelsen af alkohol. Dertil kommer individuelle
forskelle i alkoholomsætning i kroppen. Hvis man indtager samme mænge alkohol (fx
10 genstande om ugen = 120 g alkohol), så er det uvæsentligt, om man får genstan-
dene i form af øl, vin eller spiritus. De skadelige effekter vil være de samme. Det
samme gælder, hvis man ser på, hvor beruset man bliver af alkohol. Samme antal
genstande giver samme beruselse, uanset hvilken alkoholisk drikkevare man indtager.
Men alt andet lige, vil det være lettere at indtage større mængder alkohol på kort tid,
og dermed hurtigere blive beruset, hvis der er tale om stærk alkohol, fx shots. Men
selv i øl på 5 procent er det muligt at drikke sig til en meget høj promille.
Der er en sammenhæng mellem beruselse og risikoen for ulykker
1
- uanset om beru-
selsen er opnået ved stærk eller mindre stærk alkohol. Alkohol har skadelige hel-
1
Sammenhæng mellem alkoholforbrug og ulykker er beskrevet i rapporten:
Alkoholforbrug og forekom-
sten af ulykker og vold blandt unge, Statens Institut for Folkesundhed 2020:
Data omhandlende ulykker og
SUU, Alm.del - 2021-22 - Endeligt svar på spørgsmål 975: Spm. om vandindholdet i drikkevarer med alkohol har betydning for, hvilke risici der er forbundet med indtag, herunder om det fysiologisk er nemmere hurtigt at indtage store mængder alkohol, hvis alkoholprocenten er høj sammenholdt med indtag af drikkevarer med lav alkoholprocent, til sundhedsministeren
2619635_0002.png
bredseffekter - som for eksempel kræftfremkaldende egenskaber eller negative ef-
fekter på hjernens udvikling
2
og jo flere genstande man indtager, jo større er risi-
koen for skadelige helbredseffekter, uanset om de genstande, man indtager, har høj
eller lav alkoholprocent.”
./.
Jeg henholder mig til Sundhedsstyrelsens bidrag, og henviser i øvrigt til mit svar på
SUU alm del nr. 974.
Med venlig hilsen
Magnus Heunicke
/
Nikoline Schriver
voldsepisoder, der har medført sygehuskontakt, er indhentet fra Landspatientregistret. Eksempler på ulyk-
ker kan være køretøjsulykker, faldulykker eller voldsepisoder.
2
Se Sundhedsstyrelsens notat: Notat: Sundhedsstyrelsens udmeldinger om indtag af alkohol - Sundheds-
Side 2
styrelsen