Sundhedsudvalget 2021-22
SUU Alm.del
Offentligt
2619633_0001.png
Holbergsgade 6
DK-1057 København K
T +45 7226 9000
F +45 7226 9001
M [email protected]
W sum.dk
Folketingets Sundhedsudvalg
Dato: 08-09-2022
Enhed: FOST
Sagsbeh.: DEPNISC
Sagsnr.: 2210337
Dok. nr.: 2383642
Folketingets Sundhedsudvalg har den 11. august 2022 stillet følgende spørgsmål nr.
974 (Alm. del) til sundhedsministeren, som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet
efter ønske fra Martin Geertsen (V).
Spørgsmål nr. 974:
”I
brev fra Danske Gymnasier, Danske Erhvervsskoler og -Gymnasier
Lederne og
Sundhedsstyrelsen til landets gymnasier og erhvervsskoler om at bidrage til at skabe
en festkultur, som flere unge føler sig hjemme i, opfordres der til, at der ikke udskæn-
kes drikkevarer med en alkoholprocent, som er højere end 5 pct. Ministeren bedes
redegøre for, om det er ministerens vurdering, at denne udmelding giver grundlag for
at kunne konkludere, at alkoholprocenten derved afspejler risici ved alkoholholdige
drikkevarer, altså at der er færre risici forbundet med indtag af drikkevarer med 5
pct. alkohol sammenholdt med drikkevarer med eksempelvis 20 pct. eller 40 pct. al-
kohol.”
Svar:
Jeg er optaget af, at vi får taget hånd om vores unges alkoholkultur. Vi ved, at børn og
unge i Danmark drikker alt for meget, og at de både drikker alkohol med høje og med
lave alkoholprocenter. Det fremgår bl.a. af den europæiske ESPAD-undersøgelse
2019. Vi ved også, at et tidligt stort alkoholforbrug kan have meget alvorlige konse-
kvenser. Det fremgår bl.a. af Sundhedsstyrelsen alkoholudmeldinger, som blev of-
fentliggjort d. 7. marts 2022.
Vi skal støtte op om vores unge og bidrage til den kulturændring, der er behov for.
Derfor har regeringen foreslået, at vi indfører en 18 års aldersgrænse for salg af al al-
kohol, så beslutningen om unges alkoholforbrug kan træffes i den enkelte familie. En
højere aldersgrænse kan naturligvis ikke stå alene, og derfor foreslår regeringen også
at sætte ind med initiativer, som understøtter sunde unge fællesskaber og en styrket
kontrol med reglerne på området. Det håber jeg, at mange partier tør bakke op om.
Jeg har til brug for besvarelsen indhentet bidrag fra Sundhedsstyrelsen, som oplyser
følgende:
”Sundhedsstyrelsen
har i foråret skærpet udmeldingerne om indtag af alkohol, og
styrelsen fraråder nu, at børn og unge under 18 år drikker alkohol. Det fremgår ek-
splicit af brevet som d. 1. august 2022 er sendt til landets gymnasier og erhvervssko-
ler. Brevet til gymnasieskolerne blev til i et samarbejde mellem lederne af Danske
Gymnasier og Danske Erhvervsskoler og-Gymnasier og Sundhedsstyrelsen, og har haft
til formål at opfordre skolernes direktører og rektorer til at arbejde med rammer for
alkohol, der byder alle unge indenfor i et ansvarligt, inkluderende, trygt og socialt
miljø, der understøtter god trivsel og et godt læringsmiljø, og at det gøres i dialog
med både elever og deres forældre. Det fremgår desuden tydeligt, at anbefalingen
SUU, Alm.del - 2021-22 - Endeligt svar på spørgsmål 974: Spm. om alkoholprocenten i drikkevarer, til sundhedsministeren
2619633_0002.png
om ikke at udskænke alkohol over 5% er fra Danske Gymnasier og Danske Erhvervs-
skoler og Gymnasier-Lederne. Teksten er en gengivelse af deres fælles forslag til sko-
lers alkoholpolitik.
Det bemærkes, at det er muligt at drikke sig beruset uanset om man drikker øl på 5
procent eller spiritus på 40 procent. Der er ingen forskel på selve alkoholen i forskel-
lige alkoholiske produkter, heller ikke i forhold til risikoen for skadelige effekter af al-
koholen. Men man skal drikke en større volumen, hvis man drikker alkohol med lav
procent, for at opnå samme beruselse, som når man drikker alkohol med en høj alko-
holprocent. Med øl på 5 procent er det muligt for børn og unge at drikke sig til en
meget høj promille, og det er derfor ikke risikofrit at drikke øl eller andre alkoholhol-
dige drikkevarer på fx 5 procent.
Der er en sammenhæng mellem beruselse og risikoen for ulykker
1
. Alkohol har skade-
lige helbredseffekter - som for eksempel kræftfremkaldende egenskaber eller nega-
tive effekter på hjernens udvikling
2
og jo flere genstande man indtager, jo større er
risikoen for skadelige helbredseffekter, uanset om de genstande, man indtager, har
høj eller lav alkoholprocent. Samme antal genstande giver samme beruselse, uanset
hvilken alkoholisk drikkevare man indtager. Men alt andet lige, vil det være lettere at
indtage større mængder alkohol på kort tid, og dermed hurtigere blive beruset, hvis
der er tale om stærk alkohol, fx shots. Men selv i øl på 5 procent er det muligt at
drikke sig til en meget høj promille.”
Jeg henholder mig til bidraget fra Sundhedsstyrelsen.
Med venlig hilsen
Magnus Heunicke
/
Nikoline Schriver
1
Sammenhæng mellem alkoholforbrug og ulykker er beskrevet i rapporten:
Alkoholforbrug og forekom-
sten af ulykker og vold blandt unge, Statens Institut for Folkesundhed 2020:
Data omhandlende ulykker og
voldsepisoder, der har medført sygehuskontakt, er indhentet fra Landspatientregistret. Eksempler på ulyk-
ker kan være køretøjsulykker, faldulykker eller voldsepisoder.
2
Se Sundhedsstyrelsens notat: Notat: Sundhedsstyrelsens udmeldinger om indtag af alkohol - Sundheds-
Side 2
styrelsen