Sundhedsudvalget 2021-22
SUU Alm.del
Offentligt
2578933_0001.png
 
Folketingets Sundhedsudvalg 
Holbergsgade 6 
DK‐1057 København K 
 
T +45 7226 9000 
F +45 7226 9001 
[email protected]  
W sum.dk  
 
 
Dato: 19‐05‐2022 
Enhed: FOST 
Sagsbeh.: NISC 
Sagsnr.: 2206199 
Dok. nr.: 2206335 
 
. / . 
 
 
Folketingets Sundhedsudvalg har den 21. april 2022 stillet følgende spørgsmål nr. 683 
(Alm. del) til sundhedsministeren, som hermed besvares.  Spørgsmålet er stillet efter 
ønske fra Liselott Blixt (UFG). 
 
Spørgsmål nr. 683:  
”Ministeren bedes redegøre for, om det kan være hensigtsmæssigt ud fra et sund‐
hedsperspektiv at fremme lavalkoholprodukter med inspiration fra bl.a. Sverige?” 
 
Svar: 
Som det fremgår af mit svar på SUU alm. del spørgsmål nr. 682, så noterer jeg mig, at 
flere bryggerier allerede i dag oplever, at forbrugerne efterspørger produkter med in‐
tet eller lavt indhold af alkohol, og at disse produkter vinder markedsandel. At forbru‐
gere og producenter har fokus på alkoholfrie alternativer, mener jeg som udgangs‐
punkt er positivt.  
 
Jeg skal igen bemærke, at det af Sundhedsstyrelsens alkoholudmeldinger fra marts 
2022 bl.a. fremgår, at hvis voksne på 18 år eller derover drikker alkohol, så anbefaler 
styrelsen højest 10 genstande om ugen, og højest 4 genstande på samme dag. Der 
differentieres i Sundhedsstyrelsens alkoholudmeldinger ikke mellem alkoholproduk‐
ter med høj og lav alkoholprocent.  
 
Jeg vil supplerende henvise til Sundhedsstyrelsens bidrag til mit tidligere svar på SUU 
alm. del spørgsmål nr. 654, hvor det bl.a. fremgår, at: ”En genstand er en simplificeret 
måleenhed for den mængde alkohol, som man indtager, når man drikker f.eks. øl, vin 
eller spiritus. En standard genstand i Danmark er sat til at indeholde 12 gram ren al‐
kohol, uanset om genstanden består af øl, vin eller stærk spiritus som fx vodka, rom 
eller lignede. En genstand er således en genstand, uanset om der er tale om en gen‐
stand øl eller en genstand stærk spiritus. Det er mængden af alkohol, som man indta‐
ger, der afgør både, hvor beruset man bliver, og hvor skadeligt indtaget er – uanset 
om alkoholen kommer fra produkter med høj eller lav alkoholprocent.” 
 
 
Med venlig hilsen 
 
 
 
 
 
Magnus Heunicke      /      Nikoline Schriver