Holbergsgade 6
DK-1057 København K
T +45 7226 9000
F +45 7226 9001
W sum.dk
Folketingets Sundhedsudvalg
Dato: 10-05-2022
Enhed: FOST
Sagsbeh.: NISC
Sagsnr.: 2206114
Dok. nr.: 2242548
Folketingets Sundhedsudvalg har den 13. april 2022 stillet følgende spørgsmål nr. 654
(Alm. del) til sundhedsministeren, som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter
ønske fra Martin Geertsen (V).
Spørgsmål nr. 654:
”Vil
ministeren redegøre for om det er korrekt, at hvis en person drikker samme
mængde alkohol (eksempelvis 0,5 g alkohol pr. kg kropsvægt), så bliver personens
promille lavere, hvis vedkommende drikker øl med 4,6 pct. alk. vol., end hvis vedkom-
mende drikker vin med 13 pct. alk. vol. eller spiritus med 40 pct. alk. vol.?”
Svar:
Jeg har til brug for besvarelsen indhentet bidrag fra Sundhedsstyrelsen, som har op-
lyst følgende:
”Det er ikke korrekt. Hvis en person drikker samme mængde alkohol (eksempelvis
0,5 g alkohol pr. kg. kropsvægt), så er det uden betydning, om personen drikker en
alkoholisk drik med lav procent eller høj procent. Personen vil opnå samme promille i
blodet. Det er for eksempel underordnet, om en person drikker en genstand i form af
stærk spiritus eller en genstand i form af øl. Det alkohol, som personen drikker, vil
blive optaget i blodbanen, og personen vil få samme promille i blodet
–
og dermed
samme beruselse.
Alkohol i øl, vin og spiritus er fuldstændig samme kemiske stof, nemlig ethanol. Grun-
den til, at der er forskellige procenter på øl og spiritus, er, at vandindholdet er større i
øl end i spiritus. Men det er ikke vandindholdet, som gør en person beruset, det er
udelukkende alkoholindholdet. En genstand er en simplificeret måleenhed for den
mængde alkohol, som man indtager, når man drikker f.eks. øl, vin eller spiritus. En
standard genstand i Danmark er sat til at indeholde 12 gram ren alkohol, uanset om
genstanden består af øl, vin eller stærk spiritus som fx vodka, rom eller lignende.
En genstand er således en genstand, uanset om der er tale om en genstand øl eller en
genstand stærk spiritus. Det er mængden af alkohol, som man indtager, der afgør
både, hvor beruset man bliver, og hvor skadeligt indtaget er
–
uanset om alkoholen
kommer fra produkter med høj eller lav
alkoholprocent.”
Jeg henholder mig til Sundhedsstyrelsens oplysninger.
Med venlig hilsen
Magnus Heunicke
/
[Navn 1] [Navn 2]