Sundhedsministeriet har udsendt bekendtgørelse 42 af 15. januar 2021. I paragraf 9 står der: § 9. Fysiske og juridiske personer, herunder offentlige myndigheder, som har rådighed over lokaler, hvortil offentligheden har adgang, skal opfylde følgende krav, jf. dog kapitel 4. I stk. 1, litra 5, står der: 5) Der skal være vand og sæbe eller håndsprit (mindst 70 pct. alkohol) tilgængeligt for kunder, besøgende og deltagere.
a. Når man påbyder, at der skal være vand og sæbe eller alkoholdesinfektion på mindst 70 pct. alle steder, hvor offentligheden har adgang, er man så klar over, at man udelukker andre produkter fra at kunne anvendes, og at det dermed er et forbud mod andre produkter?
b. Når man sidestiller vand og sæbe med alkoholdesinfektion, er det så fordi, at man mener, at vand og sæbe slår mikroorganismer ihjel og beskytter mod covid-19?
c. Hvis Sundhedsministeriet mener, at sæbe slår mikroorganismer ihjel, så skal sæbe i henhold til gældende lovgivning være godkendt som et biocid og i modsat fald, er det ulovlig markedsføring. Er sæbe godkendt som et biocid? I et svar fra SSI til firmaet Pureclean fremgår: Såfremt man i en given produktbeskrivelse angiver, at et produkt kan slå mikroorganismer ihjel, eller at det har en begrænsende effekt på mikroorganismer, vil det være at betragte som et biocid.
Dato: 17-02-2022
Status: Endeligt besvaret
Emne:
sundhedspolitik og sundhedsøkonomi