Folketingets Social- og Ældreudvalg
Holmens Kanal 22
1060 København K
Telefon 33 92 93 00
www.sm.dk
Sagsnr.
2022 - 4489
Doknr.
604827
Dato
16-09-2022
Folketingets Social- og Ældreudvalg har d. 19. august 2022 stillet følgende
spørgsmål nr. 560 (alm. del) til social- og ældreministeren, som hermed
besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Hans Andersen (V).
Spørgsmål nr. 560:
”Vil ministeren redegøre for, hvordan hun vil ændre reglerne, så
de ældre og
plejehjemspersonalet på Fjordhuset kan få mulighed for at tilberede de fisk, de
fanger, da spørger er helt enig i ministeren melding om, at det er et misforstået
hensyn. Der henvises til artiklen ”Demensramte må ikke spise, fisk som de selv
fanger”
på SN.DK den 16. august 2022.”
Svar:
Til brug for besvarelsen har jeg indhentet bidrag fra Ministeriet for Fødevarer,
Landbrug og Fiskeri, som oplyser følgende:
”Det er tilladt for
plejehjemsbeboere at tilberede fisk, som de selv har fanget,
og personalet kan ligeledes bistå beboerne med at tilberede fiskene i
beboerens eget køkken eller i det registrerede plejehjemskøkken.
Plejehjemskøkkenet skal dog være registreret til at have private aktiviteter i
sine lokaler, og køkkenet skal sørge for, at der er de nødvendige procedurer til
at sikre fødevaresikkerheden. Hvis en beboer har fanget flere fisk, end
vedkommende selv kan spise, må vedkommende gerne invitere gæster til at
spise med.
Udgangspunktet er, at et registreret plejehjemskøkken kun må anvende
fødevarer, som er modtaget fra andre fødevarevirksomheder, herunder
primærproducenter som f.eks. erhvervsfiskere. Reglerne skal sikre, at
fødevaresikkerheden overholdes. Hvis de forudsætninger, der fremgår ovenfor
om registrering af plejehjemskøkkenet til private aktiviteter og procedurer til
sikring af fødevaresikkerheden er opfyldt, kan det være i orden at tilberede fisk
i et plejehjemskøkken, som en beboer selv har fanget. Registrering af et
plejehjemskøkken til private aktiviteter er ikke forbundet med gebyrer og vil ikke
ændre på antallet af offentlige fødevaretilsyn.
Offentlige og private institutioner med eget hønsehold må desuden gerne
anvende æg fra hønsene i egne køkkener, når æggene alene anvendes til
varmebehandlede retter, og der ikke er over 30 høns i hønseholdet.”
1