Folketingets Social- og Ældreudvalg
Holmens Kanal 22
1060 København K
Telefon 33 92 93 00
www.sm.dk
Sagsnr.
2022 - 1328
Doknr.
537696
Dato
11-03-2022
Folketingets Social- og Ældreudvalg har d. 2. marts 2022 stillet følgende
spørgsmål nr. 263 (alm. del) til social- og ældreministeren, som hermed
besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Mette Abildgaard (KF).
Spørgsmål nr. 263:
”Vil ministeren i en oversigt opdelt efter kommuner, andel og antal af
friplejehjem og kommunale plejehjem oplyse, hvor mange af landets plejehjem,
der tilbereder mad til beboerne på plejehjemmet, og hvor mange der får maden
leveret udefra tilberedt i et centralt køkken, herunder hvor mange af disse
plejehjem, der har køkkener, der fungerer, men som ikke bruger dem og i
stedet får leveret mad til beboerne?”
Svar:
Til besvarelsen er der indhentet et bidrag fra Sundhedsdatastyrelsen.
Vedlagte bilag 1 viser en oversigt over kommunerne og antallet og andelen af
hhv. kommunale plejehjem og friplejehjem, herunder hvor mange af
plejehjemmene, hvor der laves mad.
Da det ikke er alle plejehjem, der har indberettet til Plejehjemsoversigten,
hvorvidt der laves mad på plejehjemmet eller i et centralt beliggende køkken,
har mit ministerium efterspurgt et overblik hos KL, som oplyser følgende:
”Kommunerne har generelt et stort fokus på madens og måltidernes betydning
for de ældres trivsel, samvær og generelle livskvalitet.
KL har ikke specifikke opgørelser over, hvor mange af landets plejehjem, der
tilbereder mad til beboerne på plejehjemmet, og hvor mange der får maden
leveret udefra, tilberedt i et centralt køkken.
Det kan dog oplyses, at det er forskelligt, hvor og hvordan kommunerne og de
enkelte plejehjem vælger, at maden skal produceres og tilberedes. Nogle
kommuner har gode erfaringer med lokale køkkener, mens andre kommuner
får bedre kvalitet ud af, at maden laves i større, centrale køkkener.”
Med venlig hilsen
Astrid Krag
1