Skatteudvalget 2021-22
SAU Alm.del
Offentligt
2498528_0001.png
10. december 2021
J.nr. 2021 - 8338
Til Folketinget
Skatteudvalget
Hermed sendes endeligt svar på spørgsmål nr. 28 af 26. oktober 2021 (alm. del). Spørgs-
målet er stillet efter ønske fra ikkemedlem (MFU) Morten Dahlin (V).
Morten Bødskov
/ Jeanette Rose Hansen
SAU, Alm.del - 2021-22 - Endeligt svar på spørgsmål 28: MFU spm. om at redegøre for rationalet bag, at både Skatteforvaltningen og Fødevarestyrelse skal godkende virksomheders lokaler til brug for produktion af chokoladevarer, til skatteministeren
2498528_0002.png
Spørgsmål
Vil ministeren
eventuelt med bidrag fra ministeren for fødevarer, landbrug og fiskeri
redegøre for rationalet bag, at både Skatteforvaltningen og Fødevarestyrelsen skal god-
kende virksomheders lokaler til brug for produktion af chokoladevarer, og herunder rede-
gøre for, hvorfor disse myndigheders afgørelser kan være forskellige? Der henvises til
henvendelsen af 6. september 2021 fra Astrid Kristiansen, jf. SAU alm. del
bilag 21.
Svar
Indledningsvis kan jeg oplyse, at chokoladevarer er afgiftspligtige efter chokoladeafgiftslo-
ven. Når man fremstiller chokoladevarer erhvervsmæssigt, skal man derfor registreres
som oplagshaver hos Skatteforvaltningen. Som oplagshaver kan man købe afgiftspligtige
varer, fx kakao og kakaosmør, uden at betale afgift. Afregningen af afgiften sker, når va-
rerne udleveres fra virksomheden. Der er i forbindelse med oplagshaverregistreringen
krav om, at virksomhedens lokaler, som fx bruges til fremstilling eller lager, kan godken-
des.
Hvis man fremstiller chokoladevarer og dermed har ret til at købe varerne afgiftsfrit, skal
lokalerne indrettes på en sådan måde, at man kan adskille varer, der er betalt afgift af, og
varer der ikke er betalt afgift af. Når produktionen foregår i ens eget private køkken, vil
det ikke være muligt at føre kontrol med, hvorvidt de fremstillede varer forbruges af hus-
standen eller udleveres fra virksomheden. Det vil heller ikke være muligt at føre kontrol
med, om råvarer, fx kakao, anvendes til fremstilling af andre afgiftspligtige varer i virk-
somheden, eller om de sammenblandes med husstandens sædvanlige husholdning.
Skatteforvaltningens godkendelse af lokaler sker dermed alene af afgiftsmæssige årsager.
Skatteforvaltningen skal således ikke generelt godkende lokaler til brug for produktion af
fødevarer.
Der spørges herudover til Fødevarestyrelsens opgaver i forbindelse med produktion af
chokoladevarer. Fødevarestyrelsen hører under Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og
Fiskeri, som der til brug for besvarelsen er indhentet bidrag fra:
”I
fødevarelovgivningen sondres mellem registrering og autorisation af fødevarevirksom-
heder afhængig af, hvilken type fødevareaktiviteter virksomheden har. Det er alene, når
en virksomhed har ansøgt om autorisation, at Fødevarestyrelsen skal besøge virksomhe-
den, inden virksomheden må starte sine fødevareaktiviteter. Fødevarestyrelsen kontrolle-
rer, at lokalerne passer til de aktiviteter, der foregår i virksomheden, med særligt fokus på
hygiejne og fødevaresikkerhed, som følge af reglerne i fødevarelovgivningen.”
Side 2 af 2