Miljø- og Fødevareudvalget 2021-22
MOF Alm.del
Offentligt
2584228_0001.png
Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg
Christiansborg
1240 København K
Den 30. maj 2022
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 955 (Alm. del), som Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg
har stillet til ministeren for fødevarer, landbrug og fiskeri den 3. maj 2022. Spørgsmålet er stillet efter
ønske fra Søren Egge Rasmussen (EL).
Spørgsmål nr. 955 (Alm. del) fra Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg
”Vil ministeren oplyse, hvor mange burægsproducenter der enten ophørte med produktion eller
omstillede deres produktion i perioden 1999-2012, hvor det stod klart, at der ville komme krav om
berigede anlæg til burægshøner?”
Svar
Til brug for besvarelsen af spørgsmålet har jeg indhentet en udtalelse fra Fødevarestyrelsen, der har
oplyst følgende:
”Ifølge oplysninger fra Centralt Husdyrbrugsregister (CHR) var udviklingen i de forskellige
produktionsformer fra 1999 -2022 følgende:
Besætningstype
Burhønsehold
(traditionelle)
Stimulusberigede
burhønsehold
Skrabeæg
Frilandsæg
Økologisk
ægproduktion
Stalddørssalg
Økologisk stalddørssalg
Hobby
402
24
2
194
12
124
214
21
155
198
20
165
115
59
100
52
40
65
56
40
97
61
54
100
11
38
8
6
1/7 1999
74
1/7 2012
0
26/11 2020
0
9/5 2022
0
Tabel: Udviklingen i ægproduktionsformer fra 1999 til 2022.
Fødevarestyrelsen skal bemærke, at nedgangen af traditionelle burhønsehold fra 1999 til 2012, skal ses
på baggrund af Rådets direktiv af 19. juli 1999 om mindstekrav til beskyttelse af æglæggende høner, som
forbød hold af æglæggende høner i traditionelle bure fra 1. januar 2012. Derudover skal
Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri • Slotsholmsgade 12 • 1216 København K
Tlf. 38 10 60 00 • CVR 41956011 • EAN 5798000880016 • [email protected] • www.fvm.dk
MOF, Alm.del - 2021-22 - Endeligt svar på spørgsmål 943: Spm. om, hvor mange æglæggende høner der er i kommercielle produktionssystemer i Danmark, og hvor mange høner der producerer æg til stalddørssalg og lignende, til ministeren for fødevarer, landbrug og fiskeri
Fødevarestyrelsen bemærke, at nedgangen i antal berigede buranlæg fra 2012 til 2020 skal ses på
baggrund af, at de store detailhandelskæder fra ca. 2016 og nogle år frem besluttede, at de ikke længere
ville sælge buræg.
Der er ikke kendskab til, om de enkelte burægsproducenter har stillet om til en anden produktionsform
eller er ophørt. ”
Rasmus Prehn
/
Paolo Drostby
2