Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg
Christiansborg
1240 København K
J.nr. 2022-2660
Den 6. maj 2022
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 871 (Alm. del), som Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg
har stillet til ministeren for fødevarer, landbrug og fiskeri den 8. april 2022. Spørgsmålet er stillet efter
ønske fra Zenia Stampe (RV) og Rasmus Nordqvist (SF).
Spørgsmål nr. 871 (Alm. del) fra Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg
”Vil ministeren oplyse, hvor meget blev henholdsvis kvægbestanden og svineproduktionen reduceret i
Danmark under 1. verdenskrig med henblik på at kunne brødføde flere mennesker, og hvilke betydning
vurderes det at have haft for fødevareforsyningen?”
Svar
Ifølge Danmarks Statistik, Statistiske Undersøgelser nr. 25, ”Landbrugsstatistik 1900-1965”, faldt den
danske husdyrbestand af grise under første verdenskrig fra 2.497.000 grise i 1914 til 621.000 grise i
1918. Dette svarer til et fald i bestanden på ca. 75 pct.
Ifølge samme statistik faldt den danske husdyrbestand af kvæg i samme periode fra 2.463.000 kvæg i
1914 til 2.124.000 kvæg i 1918. Dette svarer til et fald i bestanden på 14 pct.
Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri er ikke i besiddelse af historisk materiale, som nærmere
kan belyse, hvilken betydning faldet i husdyrbestanden på daværende tidspunkt havde for den samlede
fødevareforsyning.
Rasmus Prehn
/
Mark Olsen
Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri • Slotsholmsgade 12 • 1216 København K