Miljø- og Fødevareudvalget 2021-22
MOF Alm.del
Offentligt
2570836_0001.png
Miljø- og Fødevareudvalget 2021-22
MOF Alm.del - endeligt svar på spørgsmål 840
Offentligt
J.nr. 2022-2551
Den 4. maj 2022
Bilag 1: Metode og antagelser for beregninger til besvarelse af spørgsmål nr. 840 (Alm.
del) fra Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg
Der findes ikke en officiel opgørelse over, hvor stor en del af det danske areal, der anvendes til at
producere foder. Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri vurderer, at ca. 70 pct. af
landbrugsarealet anvendes til at producere foder til danske dyr. Herudover eksporteres en del af den
danske kornproduktion. Der er formentlig også en del af denne eksport, der anvendes som foder. Ifølge
Danmarks Statistik opgøres det samlede landbrugsareal til ca. 2,6 mio. ha. Fratrækkes brakarealer,
frugtplantager mv. er der ca. 2,5 mio. ha, der har en landbrugsmæssig drift. 70 pct. af dette areal svarer
til 1,75 mio. ha, der skønnes at blive anvendt til foder. Dette areal er en blanding af arealer med korn og
grovfoder som eksempelvis græsarealer.
I beregningen er det antaget, at de 70 pct. af landbrugsarealet, der vurderes at udgøre foderarealer,
omlægges til kornproduktion med gennemsnitlige udbytter. Herved øges produktionen af korn til
human konsum med ca. 11 mio. tons årligt. Hvis det ydermere antages, at 1 kg. korn svarer til 3.300 kcal,
svarer produktionen af ca. 11 mio. tons korn til 37.300 mia. kcal. Det bemærkes, at der ikke er taget
højde for, om alle arealer rent praktisk kan omlægges til kornproduktion, og om det er muligt at
opretholde de samme udbytter, ligesom der ikke er taget højde for, at der vil kunne dyrkes andre typer
af afgrøder med højere kalorieindhold på nogle arealer.
Dansk landbrug producerer til et globalt integreret marked, hvor den globale efterspørgsel styrer
produktion og priser, og der er både import og eksport af foderkorn i Danmark. Der er med andre ord
ikke nødvendigvis en direkte sammenhæng mellem en ændring i anvendelsen af det danske areal og den
globale produktion. I beregningen er det imidlertid antaget, at en omlægning af danske arealer medfører
en proportional reduktion i den danske husdyrbestand og produktion, der samtidig fører til en reduktion
i efterspørgslen efter animalske produkter på verdensmarkedet. Derudover er det antaget, at ca. 20 pct.
af den danske husdyrproduktion fortsætter svarende til andelen af importeret foder i den nuværende
produktion. Fra ovennævnte 37.300 mia. kcal skal den nuværende produktion af animalske produkter
(kød, mælk og æg mv.) fra danske foderarealer derfor fratrækkes. Dette skønnes at være i omegnen af 7
mia. kcal svarende til 80 pct. af den samlede animalske produktion i Danmark.
Med udgangspunkt i et anbefalet årligt forbrug på ca. 840.000 - 1.240.000 kcal pr. person
1
, kan
ovenstående produktion brødføde i omegnen af 25 - 35 mio. personer ekstra årligt, såfremt diæten består
af korn. Da dette ikke repræsenterer den typiske sammensætning af de fleste befolkningers diæt og fordi
en persons fødevareforbrug i beregningen alene antages at tjene til at tilvejebringe et givet antal kalorier,
må beregningen betragtes som et teknisk eksempel.
Ifølge Københavns Universitet anbefaler FN’s fødevare- og landbrugsorganisation FAO et dagligt
indtag på 2.300 kalorier for voksne, mens det faktiske daglige indtag for danske voksne er ca. 3.400
kalorier. Se
https://static-curis.ku.dk/portal/files/209323723/IFRO_Udredning_2016_30.pdf.
1
Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri • Slotsholmsgade 12 • 1216 København K
Tlf. 38 10 60 00 • CVR 41956011 • EAN 5798000880016 • [email protected] • www.fvm.dk