Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg
Christiansborg
1240 København K
Den 4. maj 2022
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 840 (Alm. del), som Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg
har stillet til ministeren for fødevarer, landbrug og fiskeri den 5. april. Spørgsmålet er stillet efter ønske
fra Zenia Stampe (RV).
Spørgsmål nr. 840 (Alm. del) fra Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg
”Vil ministeren oplyse, hvor mange mennesker dansk landbrug brødføder i dag, og hvor mange flere
mennesker dansk landbrug ville kunne brødføde, hvis landbrugsarealet blev brugt til at dyrke menne-
skeføde i stedet for dyrefoder, og om ministeren påtænker initiativer, der kan flytte produktion fra dy-
refoder til menneskeføde i lyset af den truende fødevarekrise?”
Svar
Dansk landbrug producerer til et globalt integreret marked, hvor den globale efterspørgsel styrer pro-
duktion og priser, og der er både import og eksport af foderkorn i Danmark. Der er med andre ord ikke
nødvendigvis en direkte sammenhæng mellem en ændring i anvendelsen af det danske areal og den
globale produktion. En teknisk beregning af, hvor mange flere mennesker dansk landbrug ville kunne
brødføde, hvis landbrugsarealet blev brugt til at dyrke menneskeføde i stedet for dyrefoder afspejler
derfor ikke nødvendigvis den faktiske effekt af en omlægning af den danske produktion.
./.
Københavns Universitet vurderede i 2016, at dansk landbrug med den nuværende fordeling af arealan-
vendelsen til dyrefoder og menneskeføde kan brødføde 10-15 mio. mennesker afhængigt af, om kalorie-
indtaget antages at svare til FAO’s anbefalede indtag eller det faktiske indtag for en gennemsnitlig dan-
sker/europæer
1
. En omlægning af det danske foderareal til human konsum kan under en række anta-
gelser og på baggrund af en teknisk beregning med meget stor usikkerhed estimeres til at kunne brød-
føde op mod yderligere ca. 25 - 35 mio. personer, hvis diæten antages at bestå af korn. Det vil sige op til
ca. 35 - 50 mio. mennesker i alt. Der henvises til
bilag 1
for beskrivelse af metode og antagelser for
beregningen.
Med aftale om grøn omstilling af dansk landbrug af 4. oktober 2021 (S, V, DF, SF, RV, Ø, K, NB, LA og
KD) er der igangsat en række initiativer, som skal understøtte en gradvis udvikling i retning mod pro-
duktion af flere plantebaserede fødevarer i landbruget. Disse initiativer suppleres af de officielle, danske
1
IFRO Udredning 2016/30 (https://static-curis.ku.dk/portal/files/209323723/IFRO_Udredning_2016_30.pdf).
Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri • Slotsholmsgade 12 • 1216 København K