Miljø- og Fødevareudvalget 2021-22
MOF Alm.del
Offentligt
2543408_0001.png
Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg
Christiansborg
1240 København K
Den 15. marts 2022
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 635 (Alm. del), som Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg
har stillet til ministeren for fødevarer, landbrug og fiskeri den 17. februar 2022. Spørgsmålet er stillet
efter ønske fra René Christensen (DF).
Spørgsmål nr. 635 (Alm. del) fra Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg
”Vil ministeren klarlægge sammenhængen mellem faldet i prisen på grisekød og faldet i eksporten på
0,8 pct.? Der henvises til samlenotat for rådsmøde (landbrug og fiskeri) den 21. februar 2022, jf. MOF
alm. del – bilag 289.”
Svar
Af samlenotatet om rådsmødet (landbrug og fiskeri) den 21. februar 2022 (MOF alm. del – bilag 289)
fremgår markedssituationen for blandt andet grisekød.
Det er vanskeligt at give en entydig forklaring på faldet i prisen på grisekød og faldet i eksporten.
Prisen på grisekød kom fra et historisk højt niveau. Det skyldtes blandt andet, at EU-landene, herunder
Danmark, havde en stigende eksport til Kina. I perioden 2017-20 steg EU’s eksport til Kina således fra
1,3 mio. tons i 2017 til 3,3 mio. tons i 2020. Således udgjorde EU’s eksport til Kina i 2020 62 pct. af EU’s
samlede eksport af grisekød. Stigningen i den kineseske efterspørgsel var blandet andet begrundet i en
stor udbredelse af sygdommen afrikansk svinepest i Kina, hvorfor Kina i højere grad var afhængig af
importeret grisekød. Der skete en forøgelse i den europæiske produktion af grisekød for at imødekomme
denne efterspørgsel. Den stigende eksport til Kina medvirkede til, at prisen på grisekød i EU steg 43 pct.
fra december 2019 til marts 202o. Herefter faldt prisen, formentlig på grund af virkningerne af COVID-
19, indtil januar 2021, hvor prisniveauet igen steg som normalt for årstiden. I løbet af sommeren 2021
indtraf et stort og langvarigt prisfald.
Dette prisfald var blandt andet foranlediget af faldende eksport til Kina. Selvom der skete en øget eksport
til andre destinationer i 2021, så kunne det ikke udligne faldet i eksporten til Kina. Der skulle derfor
afsættes større mængder grisekød på EU’s indre marked, hvilket pressede priserne ned. Samtidig er der
er ikke sket en tilsvarende tilpasning af den europæiske produktion af grisekød, som fortsat er på et
meget højt niveau for at understøtte den hidtidige efterspørgsel.
Derudover har udbrud af afrikansk svinepest i flere europæiske lande været medvirkende til, at den ki-
nesiske efterspørgsel er faldet. I september 2020 bredte afrikansk svinepest sig fra Polen, hvor sygdom-
men er vidt udbredt, til Tyskland. Det har medført, at en række for EU vigtige eksportlande, herunder
Kina, har lukket for import af grisekød fra Tyskland. Tyskland udgjorde 24 pct. af EU’s samlede eksport
af grisekød. Der skulle derfor afsættes større mængder grisekød på EU’s indre marked, hvilket pressede
priserne ned, idet der samtidig også var en stigende produktion i EU. Der har været en øget eksport til
Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri • Slotsholmsgade 12 • 1216 København K
Tlf. 38 10 60 00 • CVR 41956011 • EAN 5798000880016 • [email protected] • www.fvm.dk
MOF, Alm.del - 2021-22 - Endeligt svar på spørgsmål 635: Spm. om sammenhængen mellem faldet i prisen på grisekød og faldet i eksporten på 0,8 pct., til ministeren for fødevarer, landbrug og fiskeri
2543408_0002.png
andre destinationer, men dette har imidlertid ikke kunne udligne faldet i eksporten til Kina, hvorfor
priserne på grisekød er faldet.
Jeg kan yderligere oplyse, at der siden fremsendelsen af det ovenfor omtalte samlenotat om rådsmødet
(Landbrug og Fødevarer) den 21. februar 2022 er opgjort tal for EU’s eksport (ekskl. UK) for hele 2021.
Disse tal viser, at faldet i eksporten nu opgøres til 2,7 pct. i forhold til 2020
1
. Det er særligt eksporten til
Kina, der er faldet. Eksporten til Kina faldt således med ca. 23 pct. i 2021 i forhold til 2020. Dette svarer
til et fald i eksporten på 0,7 mio. tons. EU’s samlede eksport i sektoren udgjorde 5,3 mio. tons i 2021.
Rasmus Prehn
/
Helle Agerdal Olsen
1
https://ec.europa.eu/info/sites/default/files/food-farming-fisheries/farming/documents/pig-market-situa-
tion_en.pdf, side 25
2