Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg
Christiansborg
1 240 København K
Den 2. marts 2022
Hermed sendes besv arelse af spørgsmål nr. 552 (Alm. del), som Folketingets Miljø - og Fødevareudvalg
har stillet til ministeren for fødevarer, landbrug og fiskeri den 2. februar 2022. Spørgsmålet er stillet
efter ønske fra Torsten Schack Pedersen (V ).
Spørgsm ål nr. 552 (Alm. del) fra Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg
”V il ministeren redegøre for, hvorfor v ildtfanget fisk ikke kan sidestilles med økologisk fisk i Fødev are-
sty relsens og Fødevareministeriets tiltag til at fremme økologisk fødevarer, blot fordi man ikke kan kon-
trollere v ildfisks foder, og når nu v i ønsker at fremme fiskesalget af hensyn til klima og ernæring?”
Sv ar
EU-reglerne indebærer et begrænset handlerum til at kunne definere vildtfanget fisk som ”økologisk”.
Imidlertid har v i i Danmark den nationale ordning ”Det Økologiske Spisemærke”, som netop er udfor-
met så spisesteder motiveres til at bruge v ildtfanget fisk. Det Økologiske Spisemærke er en gratis stats-
kontrolleret mærkningsordning for spisesteder. Mærket tildeles spisesteder baseret på, hvor stor en an-
del økologiske fødevarer, der indkøbes. Når spisestederne indkøber v ildtfanget fisk, påv irker det ikke
beregningen af økologiandelen i negativ retning, som andre ikke -økologiske fødevarer ellers gør.
Til brug for besv arelsen af spørgsmålet har jeg desuden indhentet en udtalelse fra Fødevarestyrelsen,
der har oply st følgende:
”V ildtfanget fisk kan ikke betragtes som økologisk i medfør af EU-retten.
Det fremgår af artikel 3, nr. 2, i Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 201 8/848 af 30.
maj 201 8 om økologisk produktion og mærkning af økologiske produkter, at et økologisk produkt defi-
neres som et produkt, der stammer fra økologisk produktion, med mindre produktet er produceret i en
omlægningsperiode omfattet af forordningens artikel 1 0. Produkter, der stammer fra jagt eller fiskeri
efter v ildtlevende arter, betragtes ikke som økologiske.
Økologimærket kan anv endes v ed markedsføring af produkter fra økologisk akv akultur, som i Europa-
Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 1 380/2013 af 1 1. december 2013 om den fælles fiskeripolitik
defineres som opdræt eller dy rkning.”
Mi ni steriet for Fødevarer, Landb rug og Fiskeri • Slotsholmsgade 12 • 1 216 Køb enhavn K
Tl f . 38 1 0 60 00 • CV R 4195601 1 • EAN 579800088001 6 • fvm@f vm.dk • www.fvm.dk