Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg
Christiansborg
1240 København K
Den 25. februar 2022
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 499 (Alm. del), som Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg
har stillet til ministeren for fødevarer, landbrug og fiskeri den 27. januar 2022. Spørgsmålet er stillet
efter ønske fra Lise Bech (UFG).
Spørgsmål nr. 499 (Alm. del) fra Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg
”Hvad vil regeringen gøre for at sikre, at de medarbejdere, herunder embedsmænd i Fødevarestyrelsen,
der har fået psykiske skader af håndteringen af aflivningen af mink og kontakten til de berørte minkav-
lere m.v., kan få hurtig hjælp?”
Svar
Fødevarestyrelsens medarbejdere har skullet løse en ekstraordinært stor og vanskelig samfundsopgave
i forbindelse med håndteringen af COVID-19 i mink. Siden jeg tiltrådte som minister, har jeg haft stort
fokus på at sikre ro og stabilitet i mit ministerium, og det indebærer også et stort fokus på medarbejder-
nes trivsel. Jeg er derfor tilfreds med, at Fødevarestyrelsen er meget optaget af at tage hånd om de med-
arbejdere, som har været psykisk belastede af håndteringen af minkaflivningerne.
Fødevarestyrelsen har oplyst, at ca. 500 medarbejdere har været direkte involveret i minkaflivningerne.
Fødevarestyrelsen har anmeldt 19 arbejdsskadesager om psykiske overbelastninger i forbindelse med
arbejdet med håndtering af COVID-19 i mink. I de indgivne anmeldelser er der stor variation i beskri-
velsen af de psykiske belastninger og det efterfølgende sygefravær hos de pågældende medarbejdere.
Det er Arbejdsmarkedets Erhvervssikring (AES), der undersøger og afgør, om de anmeldte sager kan
anerkendes som arbejdsskader omfattet af arbejdsskadesikringsloven. Bliver skaden anerkendt, tager
AES samtidig stilling til, om skaden giver medarbejderen ret til en erstatning.
Fødevarestyrelsen har løbende under håndteringen af COVID-19 i mink og efterfølgende fulgt op på
medarbejdernes trivsel. Opfølgningen er sket via leder, HR, arbejdsmiljørepræsentanter og kolleger.
Medarbejderne har fortsat mulighed for at blive støttet i debriefing-grupper med krisepsykologer og for
psykologisk krisehjælp hos Falck Healthcare.
Fødevarestyrelsen har opsamlet læringspunkter om det psykologiske beredskab under minkindsatsen.
Det har resulteret i en række initiativer, som styrelsen arbejder på at implementere for at kunne fore-
bygge og håndtere fremadrettede beredskabssituationer. Initiativerne handler bl.a. om opbygning af et
Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri • Slotsholmsgade 12 • 1216 København K