Miljø- og Fødevareudvalget 2021-22
MOF Alm.del
Offentligt
2525949_0001.png
Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg
Christiansborg
1240 København K
J.nr. 2022-616
Den 9. februar 2022
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 488 (Alm. del), som Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg
har stillet til ministeren for fødevarer, landbrug og fiskeri den 24. januar 2022. Spørgsmålet er stillet
efter ønske fra Søren Egge Rasmussen (EL).
Spørgsmål nr. 488 (alm. del) fra Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg
”Vil ministeren oplyse, hvilke initiativer til klimahandling ministeren og regeringen vil tage ud fra Kli-
marådets hovedkonklusioner og anbefalinger om klimavenlig mad og forbrugeradfærd i rapporten ”Kli-
mavenlig mad og forbrugeradfærd” fra december 2021?”
Svar
Det er positivt, at Klimarådet har fokus på klimavenlig mad og forbrugeradfærd. Gennem vores madva-
ner kan vi skabe en efterspørgsel, der kan fremme den grønne omstilling af fødevareproduktionen i
Danmark. Der er betydelige klimamæssige gevinster at hente ved at ændre vores madvaner i en mere
plantebaseret retning. Det understreger Klimarådet med rapporten ”Klimavenlig mad og forbrugerad-
færd”, der fremhæver De officielle Kostråd som et helt centralt redskab for den grønne omstilling.
Regeringen ønsker at understøtte klimavenlig adfærd og inddrage befolkningen aktivt i den grønne om-
stilling. Derfor planlægger regeringen at lancere et udspil om klimavenlige valg i hverdagen senere i år.
I den forbindelse vil Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri også se nærmere på Klimarådets
anbefalinger til fødevareområdet
Herudover vil jeg fremhæve en række konkrete initiativer, der understøtter Klimarådets anbefalinger
om klimaomstilling af de offentlige køkkener. Regeringen og partierne bag finansloven for 2021 (RV,
SF, EL og ALT) har afsat 40 mio. kr. til en køkkenomstillingspulje. I januar 2022 har Ministeriet for
Fødevarer, Landbrug og Fiskeri desuden lanceret ”Kostråd til Måltider til professionelle køkkener”, der
skal understøtte de offentlige køkkener i efterlevelsen af De officielle Kostråd. Yderligere arbejder Mini-
steriet på et initiativ om fastsættelse af obligatoriske minimumskriterier for bæredygtige indkøb af fø-
devarer på tværs af stat, regioner og kommuner. Initiativet er en del af regeringens arbejde med grønne
offentlige indkøb.
Ydermere vil jeg gerne gøre opmærksom på madspild som en nært tilknyttet dagsorden. Her kan frem-
hæves initiativer som fejringen af den årlige nationale madspildsdag, som skal skabe opmærksomhed
blandt befolkningen om vigtigheden af at mindske madspild og sætte fokus på madspildets betydelige
bidrag til Danmarks CO2-aftryk. Sidste år markerede Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri
Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri • Slotsholmsgade 12 • 1216 København K
Tlf. 38 10 60 00 • CVR 41956011 • EAN 5798000880016 • [email protected] • www.fvm.dk
MOF, Alm.del - 2021-22 - Endeligt svar på spørgsmål 488: Spm. om, hvilke initiativer til klimahandling ministeren og regeringen vil tage ud fra Klimarådets hovedkonklusioner og anbefalinger om klimavenlig mad og forbrugeradfærd i rapporten Klimavenlig mad og forbrugeradfærd fra december 2021, til ministeren for fødevarer, landbrug og fiskeri
dagen ved en åbningsevent, som blev afholdt i samarbejde med madspildstænketanken ONE\THIRD og
med deltagelse af H.K.H. Prinsesse Marie.
Rasmus Prehn
/
Paolo Drostby
2